Vitamins and Coenzymes Interview Questions & Answers

Posted On:May 22, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 260, Rating :

Best Vitamins and Coenzymes Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Vitamins and Coenzymes Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of  Vitamins and Coenzymes Multiple choice Questions. These Objective type Vitamins and Coenzymess Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

 

1. The symptoms of retinol excess are

A. bone fragility
B. nausea
C. weakness
D. all of these
Answer: D
Interview Questions On Vitamins and Coenzymes

2. Main function of insulin hormone is to

A. increase glycogen in liver
B. decrease glycogen in liver
C. increase blood sugar
D. decrease blood sugar
Answer: D
 

3. Ascorbic acid acts as an

A. reducing agent
B. oxidizing agent
C. oxidizing and reducing agent both
D. none of the above
Answer: A
 

4. A deficiency of thiamin produces the disease known as

A. beri-beri
B. scurvy
C. cataract
D. anemia
Answer: A
 

5. Acyl carrier protein (ACP) plays an important role in the biosynthesis of

A. fatty acids
B. amino acids
C. sugars
D. carbohydrates
Answer: A
 

6. Vitamin B12 (Cobalamin) is only synthesized by

A. fishes
B. micro-organisms
C. plants
D. animals
Answer: B
 

7. Which of the following are reduced coenzymes?

A. NADH and FADH2
B. NAD+ and FAD
C. ATP and GTP
D. Coenzyme A and ubiquinone
Answer: A
 

8. The absence of ascorbic acid in the human diet gives rise to

A. rickets
B. pernicious anemia
C. cataract
D. beri-beri
Answer: B
 

9. Vitamins are essential because the organism

A. can’t synthesize these compounds at all
B. can synthesize these compounds partially
C. can’t synthesize these compounds in the adequate amounts
D. none of the above
Answer: A
 

10. The prosthetic group biotin is a carrier of which type of molecule?

A. Activated carbon dioxide (CO2)
B. Ammonia
C. Methyl group
D. Sulfhydryl group
Answer: A
 
11. Lipoic acid exists in
A. oxidized form
B. reduced form
C. oxidized and reduced form both
D. none of these
Answer: C
 

12. Vitamin B12 is useful in the prevention and treatment of

A. pernicious anemia
B. scurvy
C. cataract
D. beri-beri
Answer: A
 

13. An example of a digestive hormone is

A. lipase
B. pepsin
C. amylase
D. gastrin
Answer: D
 

14. In the co-enzyme B12the position occupied by a cyanide ion in vitamin B12 is bonded directly to the __________ of the ribose of adenosine.

A. adenine
B. 5-6 dimethylbenzimidazole
C. hydroxycobalamin
D. cyanocobalamin
Answer: A
 

15. The reductant, NADH, transfers the electrons via a flavo-proteins to the specific disulfide (S-S) protein to form a dithiol (SH,SH) protein which converts vitamin

A. B12(Co2+)to B12(Co)
B. B12(Co) to B12(Co2+)
C. B12(Co2+)to B12(Co+)
D. B12(Co+)to B12(Co2+)
Answer: C