Anatomy Interview Questions & Answers

Posted On:December 9, 2018, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 823, Rating :

Anatomy Objective Questions and Answers for Freshers & Experienced

Dear Readers, Welcome to Anatomy Objective Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Anatomy. These Objective type Anatomy Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical companies.

1. Which of the following statements are true of coronary artery anatomy?

A. Right bundle branch block in acute anterior myocardial infarction suggests obstruction prior to the first septal branch of the left anterior descending coronary artery

B. the posterior descending artery is usually a branch of the circumflex artery

C. The sinus node is supplied by a branch of the right coronary in over 90% of subjects.

D. The AV node is supplied by the left anterior descending coronary artery.

E. The left main stem is about 4 cm long

Ans: A

Interview Questions for Anatomy

2. Which of the following would be the result of a spinal lesion at the level of C8?

A. a reduced brachioradialis reflex

B. inability to abduct the shoulder

C. loss of sensation over the lateral aspect of the arm

D. winging of the scapula

E. weakness of finger flexion

Ans: E

 

3. A 73-year-old man presents with an abrupt onset of double vision and left leg weakness. Examination shows weakness of abduction of the right eye, right-sided facial weakness affecting upper and lower parts of the face. He also has a left hemiparesis. Where is the lesion?

A. left frontal lobe

B. left lateral medulla

C. right corpus striatum

D. right midbrain

E. right pons

Ans: E

 

4. Which of the following regarding the anatomy of the heart is true?

A. The aortic valve is tricuspid.

B. The ascending aorta is entirely outside the pericardial sac.

C. The left atrial appendage is identified readily by transthoracic echocardiography.

D. The pulmonary trunk lies anterior to the ascending aorta.

E. The right atrium is posterior to the left atrium.

Ans: A

 

5. Which ONE of the following would be expected in a third nerve palsy?

A. Enophthalmos

B. Constricted pupil

C. Convergent strabismus

D. Increased lacrimation

E. Unreactive pupil to light

Ans: E

 

6. An 80-year-old woman has a three month history of progressive numbness and unsteadiness of her gait. On examination, there is a mild spastic paraparesis, with brisk knee reflexes, ankle reflexes are present with reinforcement, extensor plantars, sensory loss in the legs with a sensory level at T10, impaired joint position sense in the toes, and loss of vibration sense below the iliac crests.

Investigations were as follows:-

haemoglobin 12.0 g/dl

MCV 99 fl

What is the most likely diagnosis?

A. anterior spinal artery occlusion

B. dorsal meningioma

C. multiple sclerosis

D. subacute combined degeneration of the cord

E. tabes dorsalis

Ans: B

 

7. Which of the following anatomical considerations is correct:

A. optic chiasm lesions characteristically produce a bitemporal hemianopia

B. central scotoma occurs early in papilloedema

C. in cortical blindness pupillary reactions are abnormal

D. optic tract lesions produce an ipsilateral homonymous hemianopia

E. opticokinetic nystagmus is found with bilateral infarction of the parieto-occipital lobes

Ans: A

 

8. Which of the following would be expected following distal occlusion of the posterior cerebral artery?

A. cerebellar ataxia

B. contralateral hemiplegia

C. dysarthria

D. homonymous hemianopia

E. palatal palsy

Ans: D

 

9. A 48-year-old female patient develops an acute, severe and isolated right C6 radiculopathy affecting both the motor and sensory roots. She is examined in an EMG clinic 3 weeks after the onset of symptoms. Which of the following statements is true?

A. Absent sensory nerve potentials would be expected on examination of the thumb and index finger on the right.

B. A repeat examination 12 months later is likely to reveal rapidly recruited low amplitude short duration motor units in the clinically involved muscle on EMG.

C. Fibrillation potentials would be expected in the right brachioradialis and abductor pollicus brevis.

D. Triceps tendon jerk is likely to be depressed or absent.

E. Voluntary motor unit activity may be absent in the right biceps.

Ans: A

 

10. Which of the following anatomical considerations is correct:

A. optic chiasm lesions characteristically produce a bitemporal hemianopia

B. central scotoma occurs early in papilloedema

C. in cortical blindness pupillary reactions are abnormal

D. optic tract lesions produce an ipsilateral homonymous hemianopia

E. opticokinetic nystagmus is found with bilateral infarction of the parieto-occipital lobes

Ans: A