Writing for Academic and Professional Success Objective Questions

Posted On:April 5, 2023, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 1870, Rating :

Writing for Academic and Professional Success Multiple Choice Questions

 
1. To learn …..……… you should possess basic skills to use writing for communication.
A. descriptive writing
B. academic writing
C. writing
D. reading
Answer: B. academic writing
 
2. Academic writing generally refers to all writing tasks assigned to students for the purpose study at …..……… level.
A. school
B. college
C. primary
D. secondary
Answer: B. college
 
3. Academic writing is a serious and …..……… way of writing.
A. formal
B. informal
C. easy
D. difficult
Answer: A. formal
 
4. ……………..is an academic material.
A. newspaper
B. magazines
C. radio
D. thesis
Answer: D. thesis
 
5. …..……… is a non academic material.
A. theses
B. books
C. seminar
D. television
Answer: D. television
 
6. Academic essay usually contains …..………vocabulary.
A. technical
B. non technical
C. simple
D. slang
Answer: A. technical
 
7. Non academic essay contains …..………ending.
A. clear
B. abrupt
C. formal
D. detailed
Answer: B. abrupt
 
8. Academic writers are normally referred to as …..………
A. scholars
B. professors
C. teachers
D. guide
Answer: A. scholars
 
9. When an academic paper is written for publication, it undergoes a process known as …..…..
A. blind peer reviewing
B. plagiarism
C. honor code
D. review of literature
Answer: A. blind peer reviewing
 
10. …..………is an act of stealing others’ ideas and works and passing them as one’s own.
A. blind peer reviewing
B. plagiarism
C. honor code
D. review of literature
Answer: B. plagiarism
 
11. Some universities make it mandatory for all students to sign an agreement called …..………
A. blind peer reviewing
 
B. plagiarism
 
C. honor code
 
D. review of literature
 
Answer: C. honor code
 
12. Plagiarism is a/an…..………
A. offence
 
B. review
 
C. agreement
 
D. writing
 
Answer: A. offence
 
13. In an academic essay body paragraphs are…..………
A. short
 
B. argumentative
 
C. long
 
D. attractive
 
Answer: C. long
 
14. In…..………essay tables and figures are not included.
A. academic
 
B. non academic
 
C. formal
 
D. review
 
Answer: B. non academic
 
15. Academic style involves following certain principles of…..………writing.
A. informal
 
B. formal
 
C. descriptive
 
D. argumentative
 
Answer: B. formal
 
16. …..……… expectation change significantly as a student moves from school to college.
A. reading
 
B. speaking
 
C. learning
 
D. writing skill
 
Answer: D. writing skill
 
17. Papers sent for publication in a scholarly journal undergo …..………and …..………
A. blind peer reviewing and honor code
 
B. blind peer reviewing and reading
 
C. blind peer reviewing and referencing
 
D. blind peer reviewing and evaluation
 
Answer: D. blind peer reviewing and evaluation
 
18. Any serious enquiry can be referred to as …..………
A. essay
 
B. research
 
C. seminar
 
D. information
 
Answer: B. research
 
19. …..………is an important prerequisite for aspiring writers.
A. speaking
 
B. talking
 
C. reading
 
D. reviewing
 
Answer: C. reading
 
20. …..……… is a process of inspecting something closely and reflecting on it.
A. evaluation
 
B. critical thinking
 
C. reviewing
 
D. plagiarism
 
Answer: B. critical thinking
 
21. An academic writer is expected to be …..………
A. objective
 
B. subjective
 
C. intelligent
 
D. creative
 
Answer: A. objective
 
22. A sense of …..……… is assumed to be working as guiding force in academic writings.
A. logic
 
B. humour
 
C. responsibility
 
D. brilliance
 
Answer: C. responsibility
 
23. Articles published in magazines, newspapers and websites are generally categorized as …..………writing.
A. academic
 
B. non academic
 
C. research
 
D. thesis
 
Answer: B. non academic
 
24. The easiest way to avoid …..……… is to distinguish your ideas from the ideas of others in your paper.
A. reviewing
 
B. evaluation
 
C. critical thinking
 
D. plagiarism
 
Answer: D. plagiarism
 
25. …..………writing is writing produced by scholars for other scholars.
A. academic
 
B. non academic
 
C. descriptive
 
D. critical
 
Answer: A. academic
 
26. The genre of academic writing includes …..………
A. notes
 
B. essays
 
C. observation
 
D. findings
 
Answer: B. essays
 
27. …..………are crucial in determining the type of essays to be produced.
A. articles
 
B. question words
 
C. adverbs
 
D. introduction
 
Answer: B. question words
 
28. …..………mostly follow a linear structure.
A. thesis
 
B. academic essay
 
C. non academic essay
 
D. paragraph
 
Answer: B. academic essay
 
29. A research paper is …..………than essay.
A. easier
 
B. longer
 
C. shorter
 
D. illustrative
 
Answer: B. longer
 
30. The simplest format of an essay includes …..……… paragraphs.
A. two
 
B. three
 
C. four
 
D. five
 
Answer: D. five
 
31. The simplest format of an essay includes …..……… body paragraphs.
A. two
 
B. three
 
C. four
 
D. five
 
Answer: B. three
 
32. …..………is what you present to explain objectives, purpose, methodology and detailed plan of a project you are wishing to undertake.
A. case study
 
B. proposal
 
C. research
 
D. review
 
Answer: B. proposal
 
33. …..………is at the same time an approach to writing and a method of study.
A. proposal
 
B. review of literature
 
C. case study
 
D. research paper
 
Answer: D. research paper
 
34. The main skill involved in case study is …..………
A. reading
 
B. problem solving
 
C. organization
 
D. analysis
 
Answer: B. problem solving
 
35. …..………is an important component in a research paper.
A. case study
 
B. proposal
 
C. plagiarism
 
D. review of literature
 
Answer: C. plagiarism
 
36. The main purpose of review of literature as an academic writing activity is to display your…..………of the subject.
A. knowledge
 
B. review
 
C. analysis
 
D. summary
 
Answer: A. knowledge
 
37. …..………is expected to cover the broad area of research of the topic.
A. case study
 
B. report
 
C. proposal
 
D. review of literature
 
Answer: D. review of literature
 
38. …..………is the mandatory final projects in certain academic programmes.
A. dissertation
 
B. proposal
 
C. research
 
D. hypothesis
 
Answer: A. dissertation
 
39. The key function of narrative mode is…..………
A. recounting events
 
B. to explain categories
 
C. to explain reasons
 
D. to make claims
 
Answer: A. recounting events
 
40. The key function of …..……… is to explain what you mean by something.
A. narration mode
 
B. description mode
 
C. definition mode
 
D. process analysis
 
Answer: C. definition mode
 
41. …..………mode is used to show similarities and difference.
A. comparison and contrast
 
B. definition
 
C. narrative
 
D. argumentation
 
Answer: A. comparison and contrast
 
42. …..……. approach to writing aims at convincing readers to accept the writer’s point of view.
A. expository
 
B. persuasive
 
C. analytical
 
D. descriptive
 
Answer: B. persuasive
 
43. Narrative approach to writing presents …..………
A. story
 
B. subject
 
C. information
 
D. definition
 
Answer: A. story
 
44. The most popular mode of documentation style in subjects under humanities is …..………
A. mla
 
B. apa
 
C. ugc
 
D. icssr
 
Answer: A. mla
 
45. Documentation style MLA stands for …..………
A. malayalam language association
 
B. modern language association
 
C. marathi language association
 
D. medium language association
 
Answer: B. modern language association
 
46. Research scholars in Social Sciences usually follow …..……… format for documentation.
A. ugc
 
B. icssr
 
C. apa
 
D. mla
 
Answer: C. apa
 
47. Documentation style APA stands for …..………
A. afro-american psychology association
 
B. american psychology association
 
C. african psychology association
 
D. algerian psychology association
 
Answer: B. american psychology association
 
48. …..………is a group activity conduced at the beginning of a project to generate ideas.
A. audience analysis
 
B. brainstorming
 
C. rhetorical mode
 
D. interaction
 
Answer: A. audience analysis
 
49. …..………is the main part of an essay.
A. introductory pararaph
 
B. concluding paragraph
 
C. body paragraph
 
D. background information
 
Answer: C. body paragraph
 
50. There are …..……… major steps preceding the submission of an academic assignment.
A. two
 
B. three
 
C. four
 
D. five
 
Answer: B. three
 
51. The major steps preceding the submission of an academic assignment are pre writing, writing and …..………
A. reading
 
B. pre reading
 
C. revising
 
D. analysing
 
Answer: C. revising
 
52. The earliest steps in the process of …..……… is identifying the purpose and audience of your writing.
A. essay writing
 
B. academic writing
 
C. assignment writing
 
D. seminar writing
 
Answer: B. academic writing
 
53. …..……… in academic writing refers to your reason for writing.
A. audience
 
B. topic
 
C. analysis
 
D. purpose
 
Answer: D. purpose
 
54. …..……… is an important prerequisite for effective communication.
A. audience analysis
 
B. academic writing
 
C. reading analysis
 
D. topic analysis
 
Answer: A. audience analysis
 
55. The core of your work is your own distinct …..………
A. view
 
B. vision
 
C. voice
 
D. knowledge
 
Answer: A. view
 
56. In other genres of academic writing it is advisable to adopt a …..………
A. third person
 
B. first person
 
C. second person
 
D. fourth person
 
Answer: A. third person
 
57. …..……… is typically structured in three types of paragraphs.
A. non academic essay
 
B. academic essay
 
C. novel
 
D. thesis
 
Answer: B. academic essay
 
58. The first paragraph of academic essay is …..………
A. concluding paragraph
 
B. introductory paragraph
 
C. body paragraph
 
D. content
 
Answer: B. introductory paragraph
 
59. The last paragraph of academic essay is …..………
A. concluding paragraph
 
B. introductory paragraph
 
C. body paragraph
 
D. content
 
Answer: A. concluding paragraph
 
60. The main paragraph of an essay is …..………
A. concluding paragraph
 
B. introductory paragraph
 
C. body paragraph
 
D. preface
 
Answer: C. body paragraph
 
61. …..……… does not introduce any new ideas in academic essay.
A. content
 
B. conclusion
 
C. introduction
 
D. body
 
Answer: B. conclusion
 
62. Pre-writing means to …..………
A. understand the topic
 
B. draft the concluding paragraph
 
C. draft the introductory paragraph
 
D. edit the essay
 
Answer: A. understand the topic
 
63. …..……… is the preliminary step before you start to write.
A. revising
 
B. reading
 
C. pre-writing
 
D. writing
 
Answer: C. pre-writing
 
64. …..……… is used as method to generate innovative ideas.
A. outlining
 
B. organizing
 
C. brainstorming
 
D. revising
 
Answer: C. brainstorming
 
65. …..……… is essential to bring in the required logical ordering of your ideas.
A. outlining
 
B. organizing
 
C. brainstorming
 
D. revising
 
Answer: A. outlining
 
66. Focus, clarity and logical order of an essay are achieved through an effective …..………
A. thesis
 
B. dissertation
 
C. statement
 
D. thesis statement
 
Answer: D. thesis statement
 
67. When you are writing an essay on a novel, the text of the novel is treated as …..…… source.
A. primary
 
B. second
 
C. secondary
 
D. tertiary
 
Answer: A. primary
 
68. Evidence drawn from the text of your study is called …..……… evidence.
A. primary
 
B. analytical
 
C. theoretical
 
D. textual
 
Answer: D. textual
 
69. …..……… invites the attention of the reader.
A. introductory paragraph
 
B. concluding paragraph
 
C. body paragraph
 
D. content
 
Answer: A. introductory paragraph
 
70. The purpose of a …..……… is to present one idea.
A. word
 
B. sentence
 
C. paragraph
 
D. noun
 
Answer: C. paragraph
 
71. …..……… is a concluding phrase.
A. finally
 
B. that means
 
C. sure that
 
D. obviously
 
Answer: A. finally
 
72. The terms …..……… and …..……… refer to the ways you can adopt to communicate effectively.
A. rhetoric and rhetorical
 
B. rhetoric and analytical
 
C. rhetorical and critical
 
D. rhetorical and informative
 
Answer: A. rhetoric and rhetorical
 
73. …..……… is a rhetorical mode aimed at explaining something with examples.
A. argumentative
 
B. descriptive
 
C. explanatory
 
D. illustrative
 
Answer: D. illustrative
 
74. …..……… is a rhetorical mode suitable for relating a sequence of events or thoughts.
A. illustrative
 
B. rhetorical
 
C. descriptive
 
D. narrative
 
Answer: D. narrative
 
75. Narratives can be classified as …..……… and …..………
A. fictional and non fictional
 
B. novel and fiction
 
C. novel and novella
 
D. story and poem
 
Answer: A. fictional and non fictional
 
76. Argumentative writing is also called …..……… writing.
A. descriptive
 
B. detailed
 
C. analytical
 
D. persuasive
 
Answer: D. persuasive
 
77. …..……… gives emphasis on convincing reader by substantiating its claim with the help of supporting evidence.
A. descriptive essay
 
B. argumentative essay
 
C. definition essay
 
D. cause and effect essay
 
Answer: B. argumentative essay
 
78. …..……… is a way of explaining a word or phrase.
A. description
 
B. definition
 
C. argument
 
D. statement
 
Answer: B. definition
 
79. …..……… essay deals with causes, effects, both cause and effect and a phenomenon.
A. compare and contrast
 
B. cause and effect
 
C. descriptive
 
D. argumentative
 
Answer: B. cause and effect
 
80. …..……… is explaining how something works happens or works.
A. audience analysis
 
B. textual analysis
 
C. process analysis
 
D. topic analysis
 
Answer: C. process analysis
 
81. The general purpose of ……….. and ……….. is to break broad subjects into smaller parts.
A. classification and division
 
B. division and analysis
 
C. classification and planning
 
D. classification and writing
 
Answer: A. classification and division
 
82. …..……… and …..……… essay presents similarities and differences.
A. classification and division
 
B. cause and effect
 
C. compare and contrast
 
D. compare and write
 
Answer: C. compare and contrast
 
83. Handbook is an example for …..……… process analysis.
A. directional
 
B. non directional
 
C. informational
 
D. analytical
 
Answer: A. directional
 
84. Accordingly, as a result, due to are the phrases used in a …..………
A. descriptive and analytical essay
 
B. argumentative and descriptive essay
 
C. definition and cause essay
 
D. cause and effect essay
 
Answer: D. cause and effect essay
 
85. …..……… is a word/phrase used in comparison/contrast essay.
A. also
 
B. due to
 
C. because
 
D. so that
 
Answer: A. also
 
86. …..……… summarizes the points compared/contrasted and restates the thesis statement.
A. introduction
 
B. content
 
C. preface
 
D. conclusion
 
Answer: D. conclusion
 
87. …..……… is taken into consideration while selecting examples in an illustrative essay.
A. scholars
 
B. teachers
 
C. source
 
D. audience
 
Answer: D. audience
 
88. The two types of description are …..……….
A. objective and subjective
 
B. critical and objective
 
C. analytical and textual
 
D. cause and effect
 
Answer: A. objective and subjective
 
89. The use of active verbs to create a lasting impression can be seen in …..………
A. definition essay
 
B. descriptive essay
 
C. analytical essay
 
D. argumentative essay
 
Answer: B. descriptive essay
 
90. …..……… is an example for fictional narrative.
A. folklore
 
B. biography
 
C. autobiography
 
D. news report
 
Answer: A. folklore
 
91. …..……… is an example for non fictional narrative.
A. story
 
B. novel
 
C. novella
 
D. news report
 
Answer: D. news report
 
92. …..……… description is predominantly personal.
A. objective
 
B. subjective
 
C. analytic
 
D. valuable
 
Answer: B. subjective
 
93. In …..…….. description writers would not mention how interesting their observations were.
A. objective
 
B. subjective
 
C. analytic
 
D. valuable
 
Answer: A. objective
 
94. In …..……… writing the use of figurative languages are permitted to be subjective.
A. descriptive
 
B. definition
 
C. cause and effect
 
D. argumentative
 
Answer: A. descriptive
 
95. …………. essay presents a controlling idea or thesis the illustration of which is done using examples.
A. definition essay
 
B. descriptive essay
 
C. illustrative essay
 
D. argumentative essay
 
Answer: C. illustrative essay
 
96. …..……… is a phrase used in illustrative essay.
A. in particular
 
B. due to
 
C. both
 
D. whereas
 
Answer: A. in particular
 
97. Any kind of writing that brings out a story, fictional or real, can be called …..………
A. description
 
B. definition
 
C. analysis
 
D. narrative
 
Answer: D. narrative