Transcription Interview Questions & Answers

Posted On:May 22, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 147, Rating :

Best  Transcription Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to  Transcription Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of  Transcription Multiple choice Questions. These Objective type  Transcription Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

 

1. Which of the following enzyme is used for synthesis of RNA under the direction of DNA?

A. RNA polymerase

B. DNA ligase

C. DNA polymerase

D. RNA ligase

Answer: A

Interview Questions On Transcription

2. What is the usual sequence of a Pribnow box?

A. AUAUA

B. TATAAT

C. UUUUU

D. TTGACA

Answer: B

 

3. Which of the following component of RNA polymerase facilitates the recognition of promoter sequences?

A. a subunit

B. b subunit

C. s subunit

D. c subunit

Answer: C

 

4. Which of the following statement defines a replicon?

A. A DNA molecule that encodes pili for conjugation

B. A DNA molecule that is able to replicate and be maintained

C. A DNA template which is used in transcription

D. The enzyme responsible for transposition

Answer: B

 

5. Which eukaryotic RNA polymerase makes tRNA’s?

A. RNA polymerase 1

B. RNA polymerase 2

C. RNA polymerase 3

D. Any of these

Answer: C

 

6. The location of first hexameric sequence typically found in pro-karyotic promoters is

A. at the transcription start site

B. approximately 35 bases upstream of the transcription start site

C. approximately 10 bases upstream of the transcription start site

D. approximately 25 bases upstream of the transcription start site

Answer: B

 

7. Which of the following is a product of transcription?

A. mRNA

B. tRNA

C. rRNA

D. all of these

Answer: D

 

8. The sigma factor

A. is responsible for recognizing the termination sequence

B. provides the catalytic function of cleaving off pyrophosphates during mRNA synthesis

C. recognizes the promotor

D. accomplishes DNA restriction

Answer: C

 

9. The synthesis of mRNA based on a DNA template is called

A. DNA replication

B. transcription

C. translation

D. DNA restriction

Answer: B

 

10. Recognition/binding site of RNA polymerase is called

A. receptor

B. promoter

C. facilitator

D. terminator

Answer: B

 

11. Which of the following enzyme(s) is/are required for lactose fermentation?

A. Transacetylase

B. ß-galactosidase

C. Galactoside permease

D. All of these

Answer: D

 

12. Which of these catalyzes the synthesis of RNA from a DNA template?

A. DNA gyrase

B. DNA ligase

C. DNA polymerase

D. RNA polymerase

Answer: D

 

13. A level of regulation, demonstrated by the termination of transcription if tryptophan is abundant, by the tryptophan operon in E.coli cells is called

A. activation

B. attenuation

C. corepression

D. desiccation

Answer: B

 

14. An mRNA transcript of a gene contains

A. a start codon

B. a stop codon

C. a terminator

D. all of these

Answer: D


Transportation Engineering LAB VIVA Questions
Transmission and Distribution Interview Questions & Answers
Transmission and Distribution Multiple choice Questions
Transformer Protection Interview Questions & Answers
TRANSFORMER Interview Questions & Answers
Transformer Multiple choice Questions & Answers
Heat Transfer Interview Questions & Answers
Heat Transfer Lab VIVA Questions & Answers
Heat Transfer Multiple choice Questions & Answers
Organ transplantation Multiple choice Questions & Answers
ANIMAL Breeding and Transgenic Animal Questions & Answers
CELL SIGNALLING and TRANSDUCTION Interview Questions
Transcriptional Regulation Interview Questions & Answers
Transcription Interview Questions & Answers