SOA Multiple choice Questions & Answers

Posted On:June 1, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 163, Rating :

Best SOA Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to SOA Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of SOA Multiple choice Questions. These Objective type SOA are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

1) Which two statements about security considerations in an SOA environment are true? | SOA Mcqs

 

  A. Firewalls or routers are the mechanisms for securing an SOA business environment.

  B. Security policy decisions are made and carried out within an Enterprise Service Bus (ESB).

  C. Identities exist for both users and services, and both must be subject to the same controls.

  D. The creation of roles for business process task lists are used to prevent business partner access to protected assets.

  E. There is a need to manage identity and security across a range of systems and services that are implemented in a diverse mix of new and old technologies.

Ans: C,E

 Objective Type Questions On SOA

2) Which three meet the requirement for SOA identity propagation? | SOA Mcqs

 

  A. It translates between different identities.

  B. It requires the use of open standards for authentication.

  C. It handles services which each have their own identity registry.

  D. It handles identities which are coupled with application business logic.

  E. It understands and operates with a variety of formats for representing identity. 

Ans: C,E

 

3) Which action should they take first? | SOA Mcqs

 

  A. Create a service registry.

  B. Define an SOA governance model.

  C. Perform an SOA maturity assessment.

  D. Create an SOA Center of Excellence (CoE).

Ans: c

 

4) A company has prioritized their most important requirements for SOA to be the need to speed up integration, reduce application redundancy and provide the flexibility to change service implementations. Which type of project should be recommended? | SOA Mcqs

 

  A. Create a common metadata model that can be used for all development projects.

  B. Implement an Enterprise Service Bus (ESB) and registry/repository as a connectivity layer in the SOA architectur

  C. Document the existing architecture, legacy systems, and interfaces. Make this available in a common repository that can be accessed by all developers.

  D. Use business modeling tools to model and simulate the application development process and identify bottlenecks. Address highest priority bottlenecks that can be automated to E.

Ans: B

 

5) Which technique improves a business process? | SOA Mcqs

 

  A. Perform analysis of the resources being used by the process

  B. Simulation of the process to identify and test improvements

  C. Domain decomposition to identify the Ans:  granularity of tasks

  D. Monitoring availability of components that are used by the business process

Ans: B

 

6) When is an SOA implementation most appropriate? | SOA Mcqs

 

  A. Real-time performance is critical.

  B. An immediate Return on Investment (ROI) is required.

  C. The application interfaces require a high degree of customization.

  D. Business functionality is required by many parts of the organization. 

Ans: D

 

7) How do Web 2.0 applications communicate with SOA services? | SOA Mcqs

 

  A. Both architectures use XML to ensure interoperability.

  B. Web 2.0 technologies communicate using Remote Procedure Calls (RPC) to SOA services.

  C. JavaScript Object Notation (JSON) provides an efficient data format for SOA services.

  D. Asynchronous JavaScript + XML (Ajax) applications can make service requests from a Web browser.

Ans: D

 

8) What does the SOAP specification define? | SOA Mcqs

 

  A. A format for XML messaging

  B. An interface to a business process

  C. An Internet communications protocol

  D. The payload contents for a Web service message

Ans: A

 

9) Organizations that do not adopt SOA will experience which outcome? | SOA Mcqs

 

  A. The adoption of Web 2.0 technologies will be more problemati

  B. Outsourcing non-core business functions will become impractical.

  C. The potential value of existing IT assets will not be fully realize

  D. The implementation of Web services to handle real-time transactions will not be possible.

Ans: C

 

10) A business has been 'doing' SOA for a while and is becoming disillusioned with the results. They are not seeing the Return on Investment (ROI) they expected even though they have created several hundred services. What is the likely cause of this problem? | SOA Mcqs

  A. Services are replicated based on language and geographic needs.

  B. Developers need better training on how to create reusable services.

  C. Governance processes are not in place to review and approve services. 

  D. Scaling the environment is challenging for such large SOA implementations.

Ans: C

 

11) What is a method for verifying the business success of an SOA solution? | SOA Mcqs

 

  A. Pilot the solution and solicit feedback from stakeholders and subject matter experts.

  B. Implement appropriate Key Performance Indicators (KPIs) at multiple levels of the solution.

  C. Implement a technology think-tank integrated with the lines of business and with overall executive sponsorship.

  D. Implement a Center of Excellence (CoE) to provide a tight linkage with business to define services and operational characteristics at technical and business levels.

Ans: B

 

12) Which is an important decision for the adoption of SOA? | SOA Mcqs

 

  A. Use Web services for all SOA communication.

  B. Use the latest open standard specification in the industry.

  C. Focus on a core set of systems when defining enterprise services.

  D. Encapsulate underlying technical differences between different SOA implementations.

Ans: D

 

13) Which specifications are central to Web services? | SOA Mcqs

 

  A. WSDL and XML

  B. ESB and WS-Policy

  C. XML and XML Schema

  D. SOAP, WSDL and HTTP

Ans: A

 

14) From an IT perspective, what is the primary goal of moving to SOA? | SOA Mcqs

 

  A. Make IT more accountable

  B. Increase the flexibility of IT

  C. Technology and platform independence

  D. Reduce short-term development and maintenance costs

Ans: B

 

15) Which three characteristics of services indicate a mature SOA environment? | SOA Mcqs

 

  A. Services are discoverable

  B. Services use Web 2.0 technology.

  C. Services are exposed by an Enterprise Service Bus (ESB).

  D. Services are composed into broader business functionality.

  E. Services contain logic to provide compatibility across technologies.

Ans: C,D

 

16) What does the WS-I Basic Profile provide for an SOA? | SOA Mcqs

 

  A. Test suites for Web services interoperability

  B. An implementation of interoperable Web services

  C. Interoperability guidance for Web services specifications

  D. A certification of interoperability for Web services engines

Ans: C

 

17) In the context of SOA and Business Process Management (BPM), what demonstrates flexibility in a business process? | SOA Mcqs

 

  A. Tasks can be rearranged without impact to the user.

  B. Business rules can be dynamically stopped at runtime.

  C. New services can be built at runtime without any special tooling.

  D. Business processes can be automated so they do not require feedback.

Ans: A

 

18) How can a company enforce adherence to the SOA policies that have been defined? | SOA Mcqs

 

  A. Define and execute conformance checkpoints across the service life cycle. 

  B. Initiate and enable SOA governance communication, education and mentor plans.

  C. Commit to a strategy for SOA in the context of the business goals and IT strategy.

  D. Implement governance organizational structures such as architectural review boards, executive steering committees and Centers of Excellence (CoE) to ensure adherence.

Ans: A

 

19) Which organization has the greatest need for SOA governance? | SOA Mcqs

 

  A. One that is structured around localized business representatives for the IT team(s).

  B. One in which the departments are small, geographically centralized, and provide many goods and services.

  C. One that is relatively large, geographically dispersed, and with a centralized management and funding structure.

  D. One in which the funding, management and control of IT resources are spread among multiple stakeholders in different parts of the organization.

Ans: D

 

20) How does SOA achieve alignment between business and IT? | SOA Mcqs

 

  A. By ensuring services represent the underlying IT functions that the business must use in order to function

  B. By hiding operational details allowing services to be loosely coupled and changed to suit the situation

  C. By creating business processes that are direct representations of the business which can be simulated and refined

  D. By providing service operations that represent business tasks allowing those operations to be used in whatever combination the business decides is appropriate 

Ans: D

 

21) How can disparate services communicate with each other in an SOA?

 

  A. Use XML messages to provide interoperability

  B. Service providers adopt one common data model for all services.

  C. Enforce a common data model at the Enterprise Service Bus (ESB) layer.

  D. Business analysts create the integration logic details to negotiate between services.

Ans: A

 

22) Which SOA architectural concept is applied as an organization combines services to perform a business process?

 

  A. Modularity

  B. Composition

  C. Encapsulation

  D. Separation of concerns

Ans: B

 

23) What represents the business objective(s) to be achieved through SOA governance?

  A. Attainment of business agility and competitive advantage

  B. Assures the alignment of the business strategy with its SOA initiatives 

  C. Assures that service entities perform to the level and response times agreed upon

  D. Assures the value of SOA to the business by focusing on the design and implementation of services

Ans: B

 

24) Which aspects of SOA can reduce overlap and duplication?

  A. Modularity and encapsulation

  B. SOA governance and service reuse

  C. Service reuse and process modeling

  D. Loose-coupling and separation of concerns

Ans: B

 

25) How are the capabilities of a Web 2.0 application enhanced by SOA?

 

  A. Two or more SOA services may be connected together to create a new business process, such as in the case of a mashup.

  B. Business users can visually assemble mashups by blending publicly available information and services with a company's internal information and services. 

  C. Syndication of site content is enabled through the use of SOA, since it involves standardized protocols, which permit end-users to make use of a site's data in another context.

  D. The community that uses the SOA services can employ community mechanisms on the

application, such as ratings and comments, to provide feedback so the application can be E.

Ans: B

 

26) From an IT perspective, what are three goals of moving to SOA?

 

  A. Increasing the IT budget

  B. Implementing packaged applications

  C. Giving IT the maximum number of options to solve a business challenge or problem

  D. Viewing the operating environment as a set of services provided by the underlying IT infrastructure

  E. Improving Return on Investment (ROI) on IT assets by breaking traditional monolithic systems down into more manageable pieces

Ans: C,D,E

 

27) Customer satisfaction with a new and rather complex product introduced by a company is extremely poor and is affecting sales of the product. The call center is taking too long to handle questions and product experts are not always easily accessible. The goal is to quickly reduce customer complaints. Which actions should be recommended?

 

  A. Connect all the systems that are involved in the transaction.

  B. Gather all the information about the product in a single repository to be accessed by the call center.

  C. Provide the call center team with access to all the necessary and available information on their screen and collaboration tools to ask experts for assistance with specific

  D. Model the call process to determine the bottlenecks, then process automation tools can be used to obtain all the necessary product information including human task

Ans: C

 

28) When services are identified based on isolated applications rather than the business, which problem may result?

 

  A. Rogue Services

  B. Duplicate Services

  C. Shelfware Services

  D. Application Services

Ans: B

 

29) Which approach is considered the most effective first step in ensuring funding for the service lifecycle of shared services at the enterprise level?

 

  A. Chargeback mechanisms are put in place to prevent illegitimate use of services. 

  B. Use a 'tax' based approach based on the overall usage of IT by each line of business.

  C. Form an SOA governance organization and provide this group with the required funding

  D. Use the "first need" approach, where each project that needs a service first funds its creation

Ans: C

 

30) Which factor could positively impact the readiness for and success of SOA?

 

  A. A high level of understanding of the value of SOA 

  B. The use of specialized line of business applications

  C. Informal build and deployment processes for services

  D. The use of in-house developed messaging as part of their Enterprise Service Bus (ESB)

Ans: A

 

31) If a component of the overall system is functionally complete and operates within that system independently from the functionality of the other components, it is an example of which SOA architectural concept?

 

  A. Modularity

  B. Extensibility

  C. Loose coupling

  D. Separation of concerns

  E. Composite implementation

Ans: A

 

32) Which two statements define a service in SOA?

 

  A. It is a transaction that supports a business function.

  B. It is a standard way for messaging between service providers and consumers.

  C. It exposes business functionality with a well-defined interface that can be invoke

  D. It is a language-specific operation that executes across an Enterprise Service Bus (ESB).

  E. It is a loosely-coupled component that can be choreographed to create a composite business function.

Ans: C,E

 

33) What demonstrates one of the key principles communicated by the IBM SOA Reference Architecture?

 

  A. Business processes can be modeled in parallel with the services they rely on. 

  B. Services are implemented using the Enterprise Service Bus (ESB) and exposed to service consumers.

  C. Business process developers need to communicate effectively with Enterprise Service Bus (ESB) developers.

  D. Changes in service implementations require changes in the service interface which should be reflected in the service registry.

Ans: A

 

34) An organization plans to automate a business process and expose the result as a service. How should humans interact with such a business process in the context of SOA?

 

  A. A Web application may be developed to act as a service consumer, allowing humans to invoke the automated business process. Any activity in the business process may be

  B. The use of human activities in such a business process is not recommended since the slow response that will be received from humans is not suitable to the synchronous

  C. A Web application may be developed to act as a service consumer, allowing humans to invoke the automated business process from a browser. All activities in the business

  D. A Web application may be developed to act as a service consumer, allowing humans to invoke the automated business process. Only unusual steps in the business process

  E. All other activities should be performed by automated service providers.

Ans: A

 

35) Which statement describes the importance of SOA governance?

 

  A. It provides a tool for controlling the distribution of Web services for a line of business.

  B. It eliminates the risk in migrating a business from standard integration mechanisms to SOA.

  C. It creates a clearly articulated decision framework for designing, implementing and managing SOA services.

  D. It provides a mechanism for the lines of business to provide input to IT staff for the design of services.

Ans: C

 

36) What will be the largest barrier to their success?

 

  A. Insufficient SOA skills

  B. Finding unbiased vendor product comparisons

  C. Legacy applications written in an obsolete language

  D. IT staff needing to work with business analysts who do not understand the underlying technical complexity

Ans: A

 

37) Why is reusability an important aspect to promoting agility in SOA?

 

  A. Services often represent functions in an SO

  B. Existing applications may serve as the basis for service interfaces.

  C. The interface of a service allows it to be integrated into additional processes without changes.

  D. Service interface details may be defined at a high level according to anticipated business requirements.

Ans: C

 

38) What can have the largest impact on the performance of an SOA?

 

  A. Service granularity

  B. Use of open standards

  C. Service version management

  D. Business monitoring of Key Performance Indicators (KPIs)

Ans: A

 

39) A retail company is having difficulty implementing changes to its business process. Lines of business maintain their own data stores and proprietary access interfaces. There are severalmanual steps which involve recapturing of data. How can they change this process to make it more efficient?

 

  A. Outsource the shipping function to reduce overhead costs.

  B. Create services that combine application and information assets.

  C. Create shared services to eliminate redundancies in the process. 

  D. Choose the latest technology available to integrate the applications and resources.

Ans: C

 

40) When starting the journey to SOA, which action should be taken first?

 

  A. Create a pilot project to demonstrate the value of SOA to the business.

  B. Establish a development environment for shared services that can be used across the enterprise.

  C. Obtain organizational commitment to the SOA direction at the appropriate business and IT levels. 

  D. Choose the Ans:  Enterprise Service Bus (ESB) vendor as all other artifacts in the environment will be connected to this.

Ans: C

 

41) A satellite television service company is starting an SOA project to support an upcoming advertising campaign for high-definition television service. What is the most effective way to ensure that the business issues drive the technical implementation and achieve anticipated Return on Investment (ROI)?

 

  A. Create a reference model to categorize the standards, specifications and technologies to construct, deliver and exchange application components and a framework to describe,

  B. Document the business requirements and expected goals. Design the business services required to fulfill these needs. Develop test cases based on these initial business

  C. Document the technical design of the project and have the business analysts on the review team ensure this is meeting the business requirements. Validate at various points in

  D. Create a framework for measuring the performance of major IT investments and associated assets. Build a reference model that describes and analyzes the current operational

  E. Map the business requirements against this model to determine the new capabilities that are required.

Ans: B

 

42) What is a primary need for implementing SOA governance?

 

  A. Multiple projects are being implemented concurrently.

  B. The project office is required to report to executive management.

  C. Services are developed, maintained and owned by multiple stakeholders. 

  D. Government regulations dictate compliance with government requirements.

Ans: C

 

43) Why is defining appropriate Key Performance Indicators (KPIs) important for the success of an SOA?

 

  A. To provide IT performance metrics

  B. To determine the marketability of the SOA processes

  C. To justify funding for migration of the processes to SOA

  D. To provide feedback indicating Return on Investment (ROI) back to the business 

  E. To enable business executives to identify impediments and bottlenecks in performance of the business processes

Ans: D

 

44) In which phase of the SOA lifecycle are service descriptions specified?

  A. Model business process and design according to requirements

  B. Construct and assemble service components

  C. Configure and deploy from test through production

  D. Manage to business and IT goals

Ans: A

 

45) What describes the purpose of the Enterprise Service Bus (ESB) in an SOA?

 

  A. It provides separation of concerns so that each service can be managed separately.

  B. It provides a design that allows components to be changed with less impact to the consumer.

  C. It allows a service consumer to make a service request without knowing the details of the operation.

  D. It implements service functionality by integrating existing back end service functionality using routing and transformation logic.

Ans: B

 

46) In applying SOA, which principle can reduce overall cost?

 

  A. Reuse services across lines of business.

  B. Build services for only the most important business functions.

  C. Build general services that can perform a variety of business tasks.

  D. Reimplement all services on a consistent hardware and software platform.

Ans: A

 

47) What is a typical requirement in an SOA environment for determining business success?

 

  A. Adherence to six-sigma business guidelines

  B. A dashboard for reporting metrics to business analysts

  C. The ability to pilot the solution in a production environment to business stakeholders

  D. The capability to monitor and measure performance against business process goals

Ans: D

 

48) Which statement describes a business process in the context of SOA?

 

  A. It is a business policy or decision procedur

  B. Items are accumulated and then processed together.

  C. It is a series of tasks connected together like building blocks.

  D. It enables interactions between message consumers and providers.

Ans: C

 

49) What describes the role of the Enterprise Service Bus (ESB)?

 

  A. An adapter that exposes back end functionality of legacy systems

  B. A routing and mediation component that loosely couples service interfaces

  C. A routing and mediation component that loosely couples service implementations

  D. A component where transformation and aggregation are used to implement service interfaces

Ans: C

 

50) When releasing a new service version, which changes to the WSDL document are backward compatible?

 

  A. Adding an operation

  B. Removing an operation

  C. Renaming an operation

  D. Changing the parameters of an operation

Ans: A

 

51) When starting to adopt SOA, which action should be taken early to help drive acceptance and success?

 

  A. Establish the SOA strategy and project roadmap.

  B. Identify the first services required and ensure they are designed well, considering security and scalability.

  C. Roll the SOA project in as the next phase of a project under development to prove the value to the business.

  D. Prepare the infrastructure for SOA by establishing a development environment, testing environment and the control process to promote services.

Ans: A

 

52) In the IBM SOA Reference Architecture, the service registry should be logically located with which other component?

 

  A. Access Services

  B. Process Services

  C. Infrastructure Services

  D. Enterprise Service Bus (ESB)

Ans: D

 

53) Which cross-cutting concerns are present at all areas within a logical SOA?

 

  A. Integration, security, management, monitoring and governance

  B. Logging, auditing, business processes, information architecture, identity provision and governance

  C. Encapsulation, separation of concerns, high cohesion, loose-coupling, Ans:  granularity and abstraction

  D. Business flexibility, business agility, cost effectiveness, goal related, traceable requirements and continuous incremental improvement

Ans: A

 

54) What is contained in an SOA repository as opposed to a registry?

 

  A. Service policy information

  B. Versions of software components

  C. Uncommitted transactions to enable compensation handling

  D. Service endpoint information to facilitate dynamic binding at runtime

Ans: A

 

55) Access services represent which vital function in the IBM SOA Reference Architecture?

 

  A. Distributed role-based access control mechanisms

  B. Connectivity with existing and legacy functionality

  C. Additional security at gateway points between domains

  D. Services exposed across different business units or organizations

Ans: B

 

56) Which artifact is the most helpful to an organization's SOA transformation and implementation roadmap?

 

  A. A reference architecture

  B. A service interface description

  C. A Web services standards glossary

  D. A proposed service registry document

Ans: A

 

57) In preparing to go to SOA, which governance aspect should be implemented from the beginning?

 

  A. Create the SOA architecture documentation.

  B. Manage and secure services, applications and resources.

  C. Provide a framework for measuring the effectiveness of SO

  D. Establish the common metadata model to ensure interoperability.

Ans: C

 

58) Which people, organizational or technology factors negatively impact the adoption of SOA?

 

  A. Putting funding mechanisms in place to encourage reuse

  B. Agreeing on policies for service reuse across lines of business

  C. Planning to perform a complete overhaul of all business processes 

  D. Defining additional capabilities required, such as upgrades to the IT infrastructure

Ans: C

 

59) In which situation would a manufacturing plant most likely choose to use an SOA approach for their Customer Order Analysis and Tracking System?

 

  A. The company wanted development and operations to be as simple as possible. 

  B. The company wanted to break down department silos and encourage everyone to use the same set of tools.

  C. Most of the company's processes were manual or document-centric with little opportunity for automation.

  D. The legacy system had grown in such a way that it was not easy to update and could not handle the emerging business demands.

Ans: D

 

60) Which standard describes the interface for Web services?

  A. WS-I

  B. BPEL

  C. SOAP

  D. WSDL

Ans: D

 

61) Which role does WS-Security play in an SOA?

 

  A. It provides security interchange for RESTful Web services.

  B. It enforces authentication and authorization within an SOA.

  C. It provides an end-to-end security context among Web services.

  D. It provides a security implementation for Enterprise Service Buses (ESB).

Ans: C

 

62) What most accurately describes a business process?

 

  A. The steps required to complete a unit of work in the optimal way

  B. An artifact used to capture the knowledge representing business requirements

  C. A flow of tasks that must be completed by systems or people in a certain order 

  D. BPEL code that runs within a business process engine orchestrating the work of people and systems

Ans: C

 

63) Which role does XML play in an SOA design?

 

  A. XML is used to implement the UML design.

  B. XML schema drives the messaging payloads.

  C. XML is used for Web services which are required in SOA.

  D. XML is used to describe interfaces and message bindings.

Ans: D

 

64) Which two roles do Web services play in an SOA?

 

  A. They provide mediation for service requests.

  B. They provide the framework for information as a service.

  C. They support interoperability between disparate technologies.

  D. They provide an open standard means for describing service interfaces. 

  E. They provide the messaging infrastructure for the Enterprise Service Bus (ESB).

Ans: C,D

 

65) When is the location of the service provider first determined in the SOA lifecycle?

 

  A. Model business process and design according to requirements

  B. Construct and assemble service components

  C. Configure and deploy from test through production

 

  D. Manage to business and IT goals

Ans: C

 

66) Which statement is true about a business process in the context of SOA?

 

  A. It rarely includes any manual steps.

  B. It can span people, systems and information.

  C. It takes a relatively short amount of time to complete.

  D. All services are linked to the process through an Enterprise Service Bus (ESB).

Ans: B

 

67) Which might cause a challenge to prioritizing, defining and funding services in SOA?

 

  A. Services that support multiple projects and/or lines of business

  B. Services that need to consider non-disruptive roll-out of changes

  C. Services that are based on standards to allow for interoperability

  D. Service requesters that are independent of the service implementation

Ans: A

 

68) In a growth industry, what is the most effective technique to secure executive sponsorship from a line of business for a company's adoption of SOA?

 

  A. Present the IT savings that can be achieved via an SOA-based reuse strategy. 

  B. Emphasize the significant market acceptance of SOA as the new standard architectural style.

  C. Focus on the rate of change in the industry and the need for business agility to take advantage of these marketplace changes.

  D. Send the executive the recent article describing a competitor's SOA success that has just been published in the latest issue of an industry trade magazine.

Ans: C

 

69) Failure to adopt SOA will result in which outcome?

 

  A. Automation of document processing will be difficult.

  B. Extremely high volume, synchronous, real-time transactions will occur.

  C. Integration costs continue to grow without being offset by new business opportunities.

  D. IT budget will increase to cover the cost of additional governance and development activities.

Ans: C

 

70) Which statement is true about a business process in the context of Business Process Management (BPM)?

 

  A. It should be monitore

  B. It only deals with automated tasks.

  C. It interacts with a single application.

  D. It has one primary Key Performance Indicator (KPI).

Ans: A

 

71) Which people, organizational or technology factors would positively impact the readiness for SOA and its success?

 

  A. Excess hardware capacity

  B. Short-term revenue expectations

  C. Business unit executives avoid disruptive innovations

  D. Business partners that have the necessary skills and capabilities 

Ans: D

 

72) Which three characteristics of SOA can make a business more agile?

 

  A. Defining rules for business

  B. Enforcing governance processes

  C. Creating components that can be shared

  D. Building applications from reusable components

  E. Changing the implementation without affecting the consumers

Ans: C,D,E

 

73) Which is a driving business need for SOA?

 

  A. Automate and optimize processes

  B. Security, governance and infrastructure

  C. Governance, infrastructure and connectivity

  D. Interoperability, standards and application integration

  E. High availability of hardware, operational systems and services

Ans: A

 

74) What is a role of Web services in building an SOA?

 

  A. To provide interoperability using XML-based messages

  B. To provide an interface for human interaction using task lists

  C. To provide loose coupling via remote method invocations using JAX-RPC

  D. To implement the service functionality through interfaces defined in the applications' BPEL

Ans: A

 

75) What is made more difficult by moving to SOA?

 

  A. Outsourcing of business functions

  B. Ensuring Quality of Service (QoS) objectives are met.

  C. Changing business processes to meet government regulations.

  D. Providing a role-based portal for employees, partners and customers.

Ans: B

 

76) Which initiative helps achieve business agility in SOA?

 

  A. Pairing up the appropriate service consumers and providers.

  B. Buying prefabricated objects to quickly implement business functions.

  C. Choreographing a business process to efficiently implement the desired business functions.

  D. Designing and developing a new business process model rather than adapting an existing one.

Ans: C

 

77) At which two points in SOA communication are registries used?

 

  A. During discovery

  B. During publication

  C. During message transport

  D. During message validation

  E. During message transformation

Ans: B

 

78) A dealer in rare and antique books is interested in streamlining their business process. Bottlenecks occur when dealing with inventory and shipping functions in the process. How can the dealer optimize this process?

 

  A. Create a new application to deal with the bottlenecks.

  B. Replace legacy systems with more advanced technology.

  C. Automate the manual steps so that the process is easier to monitor.

  D. Provide multiple paths through the process for some of the functions. 

Ans: D

 

79) Which need drives a project to use an SOA approach?

 

  Business flexibility

  Resource virtualization

  Application integration

  Improved systems management

Ans: A

 

80) Which situation is most appropriate for an SOA implementation?

 

  A. Customer's IT strategy is to use desktop applications.

  B. The organization relies on a homogeneous environment.

  C. Pilot and prototype development is a focus of the IT organization.

  D. Parts of an application need to be developed, maintained and updated independently.

Ans: D

 

81) What is an SOA repository?

 

  A. Storage of service metadata

  B. Storage for versions of service components

  C. The medium for messaging in a standardized way

  D. The means by which services are loosely coupled

  E. A source of information about invoking a service

Ans: A

 

82) Which business driver would cause a company in the healthcare industry to consider SOA?

 

  A. Government regulations for communication and interoperability between companies continue to chang

  B. The cost of healthcare is increasing extremely fast and SOA will bring the costs back under control.

  C. Since doctors and other medical practitioners do not understand IT, SOA can shield theseroles from the underlying technology implementation.

  D. Medical providers at smaller companies that use .Net can communicate to larger parent

companies that use Java through Web services interoperability.

Ans: A

 

83) What provides the most value in helping developers find existing SOA services and driving reuse?

 

  A. Service monitoring

  B. An asset repository

  C. The Enterprise Service Bus (ESB)

  D. Access services to legacy systems

Ans: B

 

84) Which requirement is fulfilled by dynamic management of services during the execution in SOA?

 

  A. Meeting Service Level Agreements (SLAs) for Gold customers

  B. Assigning premiere customers to the Gold customer status

  C. Identifying an incoming request as coming from a Gold customer

  D. Changing a business process to provide enhanced capabilities for Gold customers

Ans: A

 

85) A company has implemented a number of business processes using SOA services. How do they determine if their new processes are helping the organization to achieve its business objectives?

  A. They establish a Center of Excellence (CoE) to monitor and report on the SOA services performanc

  B. They contact a third party to analyze and evaluate the new processes against the business objectives.

  C. They set and monitor Key Performance Indicators (KPIs) to track performance against the business objectives.

  D. They model the new processes in a business model simulator to identify bottlenecks and potential performance issues.

Ans: C

 

86) A recent strategic corporate directive is demanding a decrease in the operational budget of a

cargo airline by 2%. The CIO has indicated a shift to SOA can help gain efficiencies in

development costs. The company has just signed a partnership with a package delivery company that requires integration between the systems of the two companies. When preparing for SOA adoption, what is most important to document to show Return on Investment (ROI) from the shift to SOA?

  A. The current operational budget for the company and the partner company 

  B. The current IT governance overlap between the company and the partner company

  C. The current Key Performance Indicators (KPIs) for the company and the partner company

  D. The estimated cost for point-to-point integration with the partner company using the current messaging system

Ans: A

 

87) What is the impact of a service increasing in popularity in the absence of effective governance?

 

  A. Shared maintenance costs

  B. Increased service availability

  C. Capacity requirements may not be supportable

  D. Increased Return on Investment (ROI) for the service

Ans: C

 

88) What is a role of an Enterprise Service Bus (ESB) in SOA management?

 

  A. To provide the governance of services by limiting who can access services 

  B. To provide point-to-point connection of service consumers and service providers

  C. To provide flexibility that allows business process inefficiencies to be rapidly Ans: ed

  D. To ensure a seamless flow of information from anywhere at any time using a variety of protocols

Ans: C

 

89) Why is business and IT alignment so important to SOA?

 

  A. Applications can be rewritten to suit the needs of the business.

  B. It allows for a significant investment in technology and hardware.

  C. Business and IT can collectively fulfill the business needs and goals. 

  D. Business and IT can decide which vendors to use and which business functions to outsource.

Ans: C

 

90) Why is messaging important to an SOA?

 

  A. Messaging improves the performance of complex environments.

  B. Messaging implements separation of concerns resulting in faster development.

  C. Messaging facilitates communication between distributed heterogeneous environments.

  D. Messaging is used to communicate between a repository and an Enterprise Service Bus (ESB).

Ans: C

 

91) What is a key difference between a component and a service?

 

  A. A service is deployed once and a component is deployed many times.

  B. A component is deployed once and a service is deployed many times.

  C. A component has an interface and a service implements the interface.

  D. A service has an interface and a component implements the interface. 

  E. A service does not have a well-defined interface and a component does.

Ans: D

 

92) Which two statements describe characteristics of SOA?

 

  A. Multiple business units host the same service to ensure maximum reuse and availability.

  B. Maximum reuse is achieved by ensuring services are generic so that the same service serves many different business tasks.

  C. Existing APIs are exposed over new technologies such as Web services and Enterprise Service Buses (ESB) to increase business flexibility and agility.

  D. Programming by contract ensures the service consumer can be unaware of the implementation details of the service provider facilitating loose coupling. 

  E. Through layered abstraction over the implementation and runtime details, it is possible to provide software resources that give the right balance between reuse and specificity.

Ans: D,E

 

93) How does the SOA governance body ensure that services are not redundant within the organization?

 

  A. It must manage service distribution and rights management.

  B. It must enforce communication between stakeholders and subject matter experts.

  C. It must enforce coordination between service providers across the organization. 

  D. It must coordinate communication of business requirements to development organizations during the planning phase.

Ans: C

 

94) What are two recommended approaches to SOA adoption?

 

  A. SOA adoption involves incremental chang

  B. Select a business pilot and enable a line of business.

  C. SOA adoption involves a complete and immediate change.

  D. The transition to SOA begins with the selection of appropriate technology.

  E. The first steps in the journey to SOA implementation depends on the company's industry.

Ans: B

 

95) Which basic characteristics of SOA can contribute to business agility?

 

  A. Reuse and security

  B. Loose coupling and reuse

  C. Governance and integration

  D. Point-to-point integration and extensibility

Ans: B

 

96) What does the information in the service registry support?

 

  A. The complete service lifecycle

  B. Runtime lookup of service endpoints

  C. Enhances messages through mediation

  D. Transformation of messages between different technologies

Ans: B

 

97) What is one purpose of an Enterprise Service Bus (ESB) in SOA management and governance?

 

  A. It allows load balancing across multiple services.

  B. It provides pre-built components called mediation primitives.

  C. It hides interface details from Key Performance Indicators (KPIs). 

  D. Physically moving a service requires modification to all other components that use it.

Ans: C

 

98) What describes a task within a modeled business process?

 

  A. The description of steps required to complete a unit of work

  B. Each task represents a work item performed by a system or human 

  C. The transition that takes place for the business process to continue

  D. When a human completes a task it is marked complete allowing the process to proceed

Ans: B

 

99) Which advantages does the Enterprise Service Bus (ESB) have over point-to-point solutions?

 

  A. Flexibility and cost

  B. Redundancy and agility

  C. Performance and scalability

  D. Versatility and adaptability

Ans: D

 

100) Which service is running in an SOA environment that is not defined in a service registry and is built without proper governance or controls?

 

  A. Rogue Service

  B. Duplicate Service

  C. Shelfware Service

  D. Composite Application Service

Ans: A

 

101) Which three statements describe services within a SOA?

 

  A. Services are written in Java or C#.

  B. Services are compatible across technologies.

  C. Services can change location without affecting clients.

  D. Services provide an interface according to a SOAP file.

  E. Service implementations can be changed without changing the consumers. 

Ans: B,C,E

 

102) Which capabilities reside within the Enterprise Service Bus (ESB)?

 

  A. Service mediation and routing logic

  B. Service logic and message transformation

  C. Service implementations and service access control

  D. Service routing and a registry of service endpoints

Ans: A

 

103) Which is an architectural characteristic of SOA?

 

  A. An emphasis on standards

  B. Utilizing Web services to access all business functionality

  C. An Enterprise Service Bus (ESB) with an emphasis on Web services

  D. An Enterprise Service Bus (ESB) with an emphasis on XML messaging

Ans: A

 

104) Which people, organizational or technology factors would limit an organization's readiness for SOA?

  A. Skills not available

  B. Standardization of services in each industry

  C. Tight integration with their business partners

  D. Frequent inspection of the current business model and its components

Ans: A

 

105) Which activity is required to successfully implement SOA governance?

 

  A. Establish a service repository.

  B. Acquire ongoing sponsorship by executives with active communication. 

  C. Formulate, control and oversee the proper maintenance and growth of business assets.

  D. Define a set of processes, rules and policies that affect the way a corporation is directed, administered or controlled.

Ans: B

 

106) What is one architectural principle surrounding SOA?

 

  A. Inheritance

  B. Encapsulation

  C. Cross-cutting concern

  D. Focus on messaging strategies

Ans: B

 

107) Which is a role of an SOA governance body?

 

  A. Evaluating performance, availability and scalability of services

  B. Defining the processes, procedures, mechanisms and organizations that guide the implementation of services

  C. Performing critical evaluation and selection of the packages, software and hardware components of the architecture

  D. Identifying services from a decomposition of business processes and ensuring that these services enable realization of the business goals and drivers

Ans: B

 

108) What will the IBM SOA Assessment Tool help to define?

 

  A. The most appropriate SOA entry point 

  B. The benefits of leveraging existing applications

  C. Recommendations for moving to the highest level of SOA maturity

  D. The service funding and ownership model to increase SOA maturity

Ans: A