Six Sigma Multiple choice Questions & Answers

Posted On:June 1, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 195, Rating :

Best Six Sigma Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Six Sigma Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Six Sigma Multiple choice Questions. These Objective type Six Sigma are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

1. One of the deliverables from the Control Phase is: | Sixsigma mcqs

A. A sustainability plan

B.Validated root causes

C.Output indicators

D.All of the above

Ans: A

MCQs on Six Sigma

2. Six Sigma can be defined as: | Sixsigma mcqs

A.A summary statistic

B.A representation of variation

C.Permission to improve processes

D.All of the above

Ans: D

 

3.The acronym DMAIC stands for: | Sixsigma mcqs

A. Develop, Metrics, Analyze, Implement, Contain

B. Define, Measure, Analyze, Improve, Control

C. Define, Metrics, Analysis, Implement, Control

D. None of the above

Ans: B

 

4.A main role of the project Champion is to: | Sixsigma mcqs

A.Be a cheerleader for the team

B.Remove roadblocks

C.Perform statistical analysis

D.Develop the control plan

Ans: B

 

5. Six Sigma projects should be selected from: | Sixsigma mcqs

A Projects where the root cause is known

B Projects that are management “pet projects”

C.VOC and VOB

D.Projects where there is a lack of data

Ans: C

 

6. The main purpose of the Define Phase is to: | Sixsigma mcqs

A.Select a project

B.Get agreement on the project’s purpose, goals and opportunity

C. Select a team

D.Decide on which data to collect

Ans: B

 

7. What is the relationship between the Critical Customer Requirement (CCR) and Voice of the Customer (VOC)? | Sixsigma mcqs

A.The CCR and VOC are the same thing

B.The VOC is translated into the CCR via the key customer issue

C.The VOC comes from the customer and the CCR comes from marketing

D.Both the VOC and CCR come from the sponsor

Ans: B

 

8. The purpose of tollgate reviews is to: | Sixsigma mcqs

A.Ensure the project stays on track

B.Reinforce priorities

C.Allow management to show their continued commitment

D.All of the above

Ans: D

 

9.The main purpose of the Measure Phase of DMAIC is to: | Sixsigma mcqs

A.Determine the customer requirements

B.Find root causes

C.Develop solutions

D.Set baseline data to understand how the process is currently performing.

Ans: D

 

10.Which elements are required to calculate Sigma? | Sixsigma mcqs

A.Number of defectives and range

B.Process performance and customer requirements

C.Cycle time and quality

D.Number of employees, number of customers

Ans: B

 

11.Which of the following statements is NOT true about charting variation? | Sixsigma mcqs

A.A mean and standard deviation will completely define a normal curve

B.A histogram helps understand process performance

C.A histogram is sufficient to chart variation

D.Run charts display process performance over time

Ans: C

 

12.Operational Definitions provide: | Sixsigma mcqs

A.A definition of the type of data to be collected

B.A statistically valid sample size

C.A clear, precise description of the factor being measured

D.All of the above

Ans: C

 

13.The main purpose of a stratification plan is: | Sixsigma mcqs

A.To prove statistical validity

B.Define categories to slice and dice the data

C.Determine which statistical tool to use

D.To identify solutions

Ans: B

 

14.Simple graphical displays are used in the Measure phase to: | Sixsigma mcqs

A.Show baseline information

B.Determine stability

C.Represent central tendency

D.All of the above

Ans: d

 

15.Process capability indices, Cp and Cpk, are: | Sixsigma mcqs

A.Productivity measures

B.Financial measures

C.Quality measures

D.Time measures

Ans: C

 

16.The main purpose of the analyze phase is to: | Sixsigma mcqs

A.Identify possible solutions

B.Create a pilot plan

C.Identify and validate root causes

D.All of the above

Ans: C

 

17.Validation of root cause is made only when which standard(s) is met: | Sixsigma mcqs

A.There is a statistically significant relationship between the suspected root cause and the effect.

B.The data is normal

C.Knowledge of the process corroborates this causal relationship.

D. Both A and C above

Ans: D

 

18.The main purpose of the Improve Phase is to: | Sixsigma mcqs

A.Develop a SIPOC map

B.Put plans in place to maintain the gains made

C.Identify the critical measures of the process

D.Identify the creative solutions that solve the validated root causes

Ans: D

 

19.A deliverable of the Improve phase is to: | Sixsigma mcqs

A.Determine project goals

B.Identify and validate root causes

C.Develop a plan for controlling the implemented solutions

D.None of the above

Ans: D

 

20.The major purpose of the Control Phase in DMAIC is to: | Sixsigma mcqs

A.Identify root causes

B.Determine long term solutions

C.Maintain the gains made with implemented solutions

D.Calculate Cp and Cpk

Ans: C