SI Units Interview Questions & Answers

Posted On:February 1, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 231, Rating :

Best SI Units Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to SI Units Interview Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of SI Units. These SI Units Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular questions during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industries.

1.  1 kg wt in gravitational unit equals

A. 8.9 N in SI system

B. 9.8 N in SI system

C. 4.5 N in SI system

D. 5.4 N in SI system.

Answer: B

Interview Questions on SI Units

2. To convert the units of M.K.S. to units of S.I., a factor 9.80665 is used for

A. mass

B. force

C. work energy

D. power

E. all the above.

Answer: E

 

3. SI unit for the surface tension, is

A. kg/m3

B. kg/m2

C. kg/m

D. N/m

Answer: D

 

4. The basic quantity in the International system of units, is

A. length and mass

B. time and temperature

C. mole and light intensity

D. electric current

E. all the above.

Answer: E

 

5. Intensity of electric current is expressed in

A. volts

B. watts

C. amperes

D. joules.

Answer: C

 

6.  One Netwon force equals

A. 105 dynes

B. 104 dynes

C. 103 dynes

D. 102 dynes

Answer: A

 

7. In S.I. system, the symbol for density is

A. N/m3

B. kg/m3

C. m3/s

D. kg

Answer: B

 

8. Pick up the correct statement from the following:

A. 1 N force = 0.10197 kgf

B. 1 kgf = 9.80665 N

C. 1 kgf/cm2 = 98.0665 kN/m2

D. 1 atm = 101.325 kN/m2

E. All the above.

Answer: E

 

9. The thickness of a micron, is

A. 10-3 m

B. 10-6 m

C. 10-9 m

D. 10-12 m

Answer: B

 

10. The fundamental units in S.I. system, are the same as that of

A. C.G.S. units

B. F.P.S. units

C. M.K.S. units

D. None of these.

Answer: C

 

11. Pick up the correct statement from the following:

A. In S.I. system, pressure is expressed in N/m2

B. In S.I. system, surface tension is expressed in Newton per metre

C. In S.I. system, force is expressed in Newtons

D. In S.I. system, power is expressed in watts

E. All the above.

Answer: E

 

12. 100 kN/m2 pressure is equal to

A. 1 atm

B. 1 bar

C. 1 m bar

D. 1 mm Hg

Answer: B

 

13.  The solid angles are measured in

A. degrees

B. grades

C. radians

D. steradians.

Answer: D

 

14. 10-12, is called

A. Terra

B. pico

C. Giga

D. Mega

E. None of these.

Answer: B

 

15. Pick up the correct statement from the following:

A. The units of moment of inertia of a plane area, depends upon the units of the area and the length

B. The moment of inertia is expressed in m4 if the area is in square metres and the length is also in metres

C. The moment of inertia is expressed in cm4 if the area is in square centimetres and the length in centimetres

D. The moment of inertia is expressed in mm4 if the area is in square millimetres and the length in millimetres

E. All the above.

Answer: E

 

16. The intensity of pressure at a certain place is 1 kg (f)/m2, the intensity of pressur e in SI units will be

A. 47.88 N/m2

B. 9.81 N/m2

C. 4.882 N/m2

D. 0.07013 N/m2

Answer: B

 

17. If a is the angular acceleration of a body of moment of inertia I, the torque is

A. I2 a

B. I a

C. I/a

D. I2/a

E. I a1/2

Answer: B

 

18. In SI units, moment is expressed as

A. kg-m

B. kg-cm

C. kg-mm

D. all the above.

Answer: D

 

19. Angular acceleration is expressed as

A. m/s2

B. w/s2

C. rad/s2

D. rad/s

Answer: C

 

20. One Newton force produces an acceleration of

A. 1 cm/sec2 while acting on a body of 1 gm mass

B. 1 cm/sec2 while acting on a body of 1 kg mass

C. 1 m/sec2 while acting on a body of 1 kg mass

D. 1 m/sec2 while acting on a body of 1 gm mass.

Answer: C

 

21. Hertz (Hz) is used to express

A. Luminous intensity

B. electric current intensity

C. power

D. frequency.

Answer: D

 

22. Candela (Cd) is used to express

A. luminous intensity

B. electric current intensity

C. power

D. frequency.

Answer: A

 

23. The unit kg/m3 is used for

A. force

B. density

C. volume

D. pressure.

Answer: B

 

24. The fundamental units in S.I. System are :

A. Centimetre, gram, second

B. Foot, pound, second

C. Metre, kilogram, second

D. Kilometre, kilogram, minute

E. None of these.

Answer: C

 

25. The bar used for defining the standard metre at the International office of weights and measures at Sevres near Paris, is composed of

A. 50% platinum and 50% iridium

B. 60% platinum and 40% iridium

C. 70% platinum and 30% iridium

D. 80% platinum and 20% iridium

E. 90% platinum and 10% iridium

Answer: E

 

26. m2/s is used in S.I. system for

A. Surface tension

B. Kinematic viscosity

C. Pressure

D. Power.

Answer: B

 

27. The S.I. unit of Modulus of elasticity is

A. Newton/m2

B. Newton/cm2

C. Newton/mm2

D. all the above.

Answer: D

 

28. One Newton is equivalent to

A. 0.10197 kgf

B. 0.20197 kgf

C. 9.80665 kgf

D. 0.97125 kgf

Answer: A

 

29. Joule or Newton metric is used for

A. Work

B. Torque

C. Energy

D. All the above.

Answer: D

 

30. Stress in SI units is expressed in

A. kg per sq cm

B. kg per sq mm

C. Newton per sq mm

D. Newton per sq cm

E. Newton per sq m

Answer: E

 

31. In S.I. system, symbol for the specific weight is

A. kg/m3

B. N/m3

C. N/m2

D. none of these.

Answer: B

 

32. The SI unit of the force is

A. Newton

B. Kilogrames

C. Joule

D. Erg

Answer: A

 

33. In SI system, the unit of temperature, is

A. Degree centigrade

B. Degree Celsius

C. Kelvin

D. Degree Fahrenheit.

Answer: C

 

34. N-s/m2 is used in S.I. system for

A. Kinematic viscosity

B. Dynamic viscosity

C. Mass density

D. Weight density.

Answer: B

 

35. Basic unit of thermodynamic temperature, is

A. degree fahrenheit

B. degree centigrade

C. degree kelvin

D. degree absolute.

Answer: C