Recruitment Multiple choice Questions & Answers

Posted On:June 1, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 178, Rating :

Best Recruitment Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Recruitment Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Recruitment Multiple choice Questions. These Objective type Recruitment are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

1. The primary aim of recruitment and selection process is to | Recruitement Questions

A. meet the high labour turnover

B. hire the best individuals at optimum cost

C. ensure the availability of surplus in the case of sickness and absence

D. none of the above

Ans: A

Objective Type Questions On Recruitment

2. Recruitment is widely viewed as a _______ process. | Recruitement Questions

A. positive

B. negative

C. both positive and negative

D. none of these

Ans: A

 

3. The process of developing an applicants’ pool for job openings in an organization is called | Recruitement Questions

A. hiring

B. recruitment

C. selection

D. retention

Ans: B

 

4. Recruitment policy usually highlights the need for establishing | Recruitement Questions

A. job specification

B. job analysis

C. job description

D. none of the above

Ans: A

 

5. _______ indicates the degree to which a tool or test measures what it is supposed to measure. | Recruitement Questions

A. validity

B. reliability

C. dependability

D. goodness of fit

Ans: A

 

6. Which of the following is the most serious problem that might arise due to excessive reliance on internal recruitment? | Recruitement Questions

A. reduced job performance

B. high labour turnover

C. lack of motivation

D. internal resistance

Ans: D

 

7. Internal recruitment has the potentiality to increase the _______ of the employees. | Recruitement Questions

A. conflicts

B. misunderstanding

C. income

D. morale

Ans: B

 

8. Advertisements through newspapers, TV, radio, professional journals and magazines are _______ methods of recruitment. | Recruitement Questions

A. direct

B. indirect

C. third-party

D. none of the above

Ans: B

 

9. State employment exchanges are generally the main agencies of | Recruitement Questions

A. private employment

B. public employment

C. professional employment

D. None of the above

Ans: C

 

10. A prerequisite for a successful and efficient recruitment programme is to have a(n) | Recruitement Questions

A. corporate policy

B. HR policy

C. recruitment policy

D. health and safety policy

Ans: B

 

11. What is meant by RPO? | Recruitement Questions

A. Retirement Process Outsourcing.

B. Recruitment Process Outsourcing.

C. Recruitment Process Output.

D. Recruitment Procedure Outsourcing.

Ans: B

 

12. Which of the following refer to the characteristics of a 'loose' labour market? Select all that apply. | Recruitement Questions

A. Low competition for work.

B. Organisational power to keep salaries constant.

C. Longer job search times for applicants.

D. Organisational access to appropriate skills.

E. Selective hiring.

F. An over-supply of labour relative to the demand.

Ans: C,D,E

 

13. Which of the following refer to a 'tight' labour market? Select all that apply. | Recruitement Questions

A. Firms offer additional incentives and benefits.

B. Firms have difficulty finding staff.

C. Firms find it easy finding staff.

D. High turnover of staff.

E. More creative recruitment.

Ans:A,B,D,E

 

14. What is meant by a skills deficit? Select all that apply. | Recruitement Questions

A. Where skills supplied match those demanded.

B. Where skills supplied do not match those demanded.

C. Where supply of skills is keeping pace with the jobs created.

D. Where supply of skills is not keeping pace with the jobs created.

Ans: D

 

15. In a recent survey, what was the top attraction for employees to jobs and organisations? | Recruitement Questions

A. Flexible working hours.

B. Workplace culture.

C. Holiday entitlement.

D. Location of work.

Ans: D

 

16. Which of the following statements are true? Select all that apply. | Recruitement Questions

A. Equal opportunities and practices are more common in workplaces without HR specialists.

B. Equal opportunities and practices are more common in large workplaces.

C. Equal opportunities and practices are more common in small workplaces.

D. Equal opportunities and practices are more common in public sector organisations.

E. Equal opportunities and practices are more common in workplaces with HR specialist.

F. Equal opportunities and practices are more common in private sector organisations.

Ans: B,D,E

 

17. Which of the following statements about referrals are true? Select all that apply. | Recruitement Questions

A. Employees will generally only refer high quality candidates as their reputation is at stake.

B. Employees who are referred may have unrealistic expectations about their job.

C. Candidates have already been vetted and are usually a better fit.

D. Candidates may have a better understanding of the business.

Ans: A,C,D

 

18. What is meant by a 'golden hello'? | Recruitement Questions

A. Cash lump sums offered to people leaving the organisation.

B. Cash lump sums offered to new recruits.

C. Cash lump sum promised to people who refer a friend.

D. Cash lump sum promised to employees who stay on in the organisation.

Ans: B

 

19. Which of the following 'organisational' factors may affect recruitment? Select all that apply. | Recruitement Questions

A. Social change.

B. HR strategy.

C. Location.

D. Size.

E. Organisation sector.

Ans: C,D,E

 

20. What are the external environmental factors affecting recruitment? Select all that apply. | Recruitement Questions

A. Economy.

B. Social change.

C. Labour market.

D. Legislation.

E. HR strategy.

Ans: A,B,C,D

 

21. According to Bates et al. (2008), what is the top attribute employers are looking for?

A. Specific technical skills.

B. Qualification.

C. Generic skills.

D. Motivation/attitude.

E. Number of years of work experience.

Ans: D

 

22 .       Which of the following is a common reason for using headhunters in recruitment? 

A. It leads to the appointment of individuals who stay for longer periods of time

B. It is less expensive than advertising a position

C. It allows confidential channels of communication to be opened to individuals working for competitors

D. It produces a good cross-section of applicants

Ans: C

 

23 .       What is being described here?

A firm which books advertising space, draws up recruitment advertisements, places them in newspapers / journals and evaluates the results. 

A. an employment agency

B. a recruitment advertising agency

C. an executive search consultancy

D. a selection consultancy

Ans: B

 

24 .       Which of the following national newspapers has had the greatest share of recruitment advertising in recent years? 

A. Times

B. Telegraph

C. Sunday Times

D. Guardian

Ans: D

 

25 .       What is being described here?

The process by which employers advertising jobs on the web get bombarded with applications from thousands of interested jobseekers. 

A. spamming

B. bombing

C. jetting

D. flooding

Ans: A

 

26.       Which of the following reasons given for screening out candidates prior to shortlisting could be open to legal challenge? 

A. unmarried applicants

B. unemployed applicants

C. hand written applications

D. applications from non-graduates

Ans: A