Production Management and Industrial Engineering Interview Questions

Posted On:February 8, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 299, Rating :

Best Production Management and Industrial Engineering Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Production Management and Industrial Engineering Interview Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Production Management and Industrial Engineering Interview Questions. These Production Management and Industrial Engineering Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular questions during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industries.

1. In Time study , Why the rating factor is applied ? 

Ans - fixation of incentive rate

Production Management and Industrial Engineering Interview Questions

2. Why Gantt Chart is used ? 

Ans - for production scheduling. 

 

3. What is the main purpose of value engineering ? 

ans - to minimize the cost without changing the quality of the product. 

 

4. Why Scientific Layout is used ? 

Ans - Minimizing production delay, increasing floor area and ensuring production quality. 

 

5. What Work study involues ? 

Ans -  work measurement and method study . 

 

6. Why A-B-C analysis is used ? 

Ans - For Inventory Control 

 

7. Which class of items are generally large in number in In A-B-C analysis ? 

Ans - C . 

 

8. PERT analysis depends on - 

Ans - Optimistic, Pessimistic and most likely time. 

 

9. Why Process layout is used ? 

Ans- for avoiding excessive multiplication of facilities. 

 

10. What is an element of Queuing Theory ? 

ans - Waiting time. 

 

11. What PERT requires ? 

ans- triple time estimate.

 

12. According to break even analysis, how total cost is got ? 

ans- by summing fixed cost and variable cost. 

 

13. When Bar Chart is more appropriate to use ? 

ans- for minor works. 

 

14. For an activity how Probabilistic time is calculated ? 

ans - By optimistic, pessimistic and most likely time. 

 

15. Where Line organization is suitable ? 

ans - for small organization.  

 

16. Do you think that PERT is an event oriented technique ? Yes or No . 

ans - Yes. 

 

17. Which  chart gives simultaneous information of work progress and machine loading?

ans- Man-machine chart. 

 

18. In value engineering what is the meaning of value ? 

ans- utility of the product

 

19. Why work sampling is applied ? 

ans-  for estimating the percentage utilization of machine tools, estimating percentage time, finding time study in certain situations. 

 

20. Production costs means - 

ans- Prime cost + Factory overhead . 

 

21. A systematic job improvement sequence consists - 

ans- motion study + job enrichment + time study 

 

22. Do you think that line balancing problem and transportation problem can be solved by Linear programming model  ? 

ans - Yes . 

 

23. Which chart gives an estimation of amount of materials handling between various work stations ? 

ans- travel chart. 

 

24. which is the device used for  lifting or lowering objects suspended from a hook at the end of retractable chains or cable ? 

ans - Hoist. 

 

25. What a flow diagram generally shows ? 

ans - The path followed by materials and men while doing a job. 

 

26. What is Just-In-Time theory ? 

ans- Just-in-time, or lean manufacturing, is a production management theory formed for production efficiency by  the continuous reduction of waste. JIT includes the reduction of inbound inventory by giving a delivery schedule to suppliers and thus minimizing outbound stocks. It reduces the creation of scrap materials and diminished the wasted time. It improves cash flow and sales margin. 

 

27. What do you mean by flow control ? 

ans- Flow control is optimized production technology.  In the production process It  emphasizes on the efficient flow of material. 

 

28. Static product layout is also known as - 

ans- Fixed position layout. 

 

29. What is the best process of determining standard time in a complex job system  ?

ans-  by the analysis of standard data system

 

30. How the cost slope is determined in In CPM ? 

ans-  ( Crash cost - Normal cost ) /(Normal time - Crash time)

 

31. How to construct a network diagram ? 

ans -  For each activity only one arrow should be used > In the diagram dangling must be avoided > No consumption  of time and resources by dummy activity. 

 

32. Why simplex method is used ?

ans- for linear programming . 

 

33. What is the basis of Halsey plan ? 

ans- It is a wage incentive plan which ensures minimum wage for a worker and bonus is paid for the fixed percentage of time he/she saved. 

 

34. What is job evaluation ? 

ans- Evaluating the value of a job in relation to other jobs . 

 

35. How break-even analysis is formed ? 

ans- fixed cost + variable cost.  

 

36. Examples of Direct and Indirect costs - 

ans - Direct - Wages. Indirect - Electricity Bills . 

 

37. What is String diagram ? Why String diagram is used? 

ans- String diagram is a tool which reduces the unnecessary movements by optimizing the design of the work space. It is used for checking the acceptance of different layouts. 

 

38. which type of layout is good for automobile manufacturing ? 

ans - Product layout. 

 

39. What is Representative time ?  

ans - It is the average of times recorded for an operation by a work study man. 

 

40. What is the main property of critical activity ? 

ans - It has zero slack. 

 

41. For calculating standard time sampling method is profitable in long cycle operation - Yes or No ? 

ans - Yes. 

 

42. What type of analysis is break- even analysis ? Short term or Long term ? 

ans - Short term. 

 

43. What are the benefits of a functional organisation ? 

ans - better quality of work > Minimum wastage of materials > proper guidance and supervision of the workers. 

 

44. What is micromotion study  ? What is the purpose of  micromotion study ? 

ans - Subdivision is done in micromotion for an operation for its analysis and completion. Purposes - Doing work most efficiently > Teach people motion economy principle > collecting time motion data. 

 

45. How work study is done ? Which stop watch or process chart ? 

ans- Stop watch. 

 

46. When Break-even analysis shows profit ? 

ans - When Sales revenue is greater than total cost. 

 

47. How to calculate The allowed time for a job ? 

ans- Standard time + policy allowance . 

 

48. How many fundamental hand motion is involved in micromotion study ? 

ans- 16. 

 

49. There are three activities in a PERT network on critical path. The mean times are 3,8 and 6. The standard deviations are 1,2 and 2 respectively. What is the probability that the project will be completed in 20 days ? 

ans- 0.84 

 

50. Scheduling determines what ? 

ans- Programme needed for the operation. 

 

51. A system of organisation was introduced by F. W. Taylor . It is known as - 

ans- Functional organization. 

 

52. What is the sequence of phases in value engineering ? 

ans- 1. creative phase 2. information phase 3.  investigation phase and 4. evaluation phase. 

 

53. When valve analysis is appreciated ? In large production scale or small production scale? 

ans- In large production scale. 

 

54. What are the conditions for using conveyors for transportation ? 

ans - loads should be uniform , no variation the routs and continuous movement of the material. 

 

55. Planning and scheduling of Mass production manufacturing differs from that of job order manufacturing . True or False ? 

ans - True . 

 

56. What information does scheduling gives us ? 

ans - The perfect time for starting the job and the amount of work that should be completed in a certain amount of time. 

 

57. Which type of layout is used for manufacturing steam turbine ? 

ans- fixed position layout, 

 

58. What information does Gantt chart give us ? 

ans- Information about production scheduling. 

 

59. When materials are checked in perpetual inventory control ? 

ans- when material reaches its minimum value. 

 

60. Why merit rating is used ? 

ans - To evaluate workers performance in a work. 

 

61. Do you think that acceptance sampling is good for mass production ? 

ans- Yes. 

 

62. What is Queuing theory  ? 

ans - It is the theory for determining the waiting times and queue lengths by using mathematical study. It is basically the study of waiting lines .  

 

63. What is the standard time for a job ? 

ans - delay contingency allowance plus the total work content time. 

 

64. What is the full form of PERT ? 

ans - Programme Evaluation and Review Technique

 

65. When bonus is paid to a worker in wage incentive system  named Emerson's efficiency plan ? 

ans - when his or hers output efficiency exceeds 67%.


Production Technology Interview Questions & Answers
Production Technology Multiple choice Questions & Answers
Production Management and Industrial Engineering Multiple choice Questions
Production Management and Industrial Engineering Interview Questions