Private Security Multiple choice Questions & Answers

Posted On:June 1, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 252, Rating :

Best Private Security Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Private Security Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Private Security multiple choice Questions. These Objective type Private Security  are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

 1. One of the main purposes of the private security industry is the protection of______. | Private Security Questions

A. Privacy

B. Boundaries

C. Life

D. Possessions

Ans: C

Objective Type Questions On Private Security

2. Criminal law can be defined as law that | Private Security Questions

A. Governs everyday life

B. Relates to less serious offences

C. Protects the community as a whole

D. Deals with the rights and duties of one individual to another

Ans:C

3. How might a security operative breach a person’s right to liberty under the Human Rights Act 1998 | Private Security Questions

A. By arresting them without due cause

B. By refusing entry for a valid reason

C. By asking them to leave if they are trespassing

D. By obtaining permission to search the person

Ans:A

4. Which of these is a principle under the Data Protection Act 1998 | Private Security Questions

A. Personal data shall be used for marketing purposes

B. Personal data shall be freely transferred abroad

C. Personal data shall be subject to unlimited processing

D. Personal date shall not be kept for longer than is necessary

Ans:D

5. The Health and Safety at Work Act 1974 states that all premises should be | Private Security Questions

A. Clean and safe

B. Secure and protected

C. Inspected for damp every 3 months

D. Checked for noise pollution every 6 months

Ans:A

6. Under health and safety legislation all employees have a duty to | Private Security Questions

A. Undergo an annual health screen with a doctor to ensure that they are fit to work

B. Undertake a detailed risk assessment of their working environment at the beginning of every shift

C. Follow processes and procedures that have been put in place to protect their safety and that of others

D. Provide weekly reports to their employer to prove that they are complying with the company health and safely policy

Ans:C

7. A sign comprised of a red outline circle with a red cross bar means | Private Security Questions

A. Go

B. Obey

C. Danger

D. Stop

Ans: D

8. If an employee is taken to hospital as a result of an injury sustained at work, their employer has a duty under RIDDOR to | Private Security Questions

A. Pay the employee unlimited damages and costs

B. Report the incident to the Health and Safety Executive

C. Enter the incident in the accident book once the employee returns to work

D. Obtain detailed witness statement from a minimum of three people who saw the Incident

Ans: B

9. Which of these is a way of helping to prevent fire | Private Security Questions

A. Keeping fire doors propped open

B. Allowing litter to build up around fire escapes

C. Leaving combustible materials close to heat sources

D. Undertaking regular PAT testing on all electrical equipment

Ans: D

10. Oxygen is one component of the ‘triangle of fire’ and the other two are | Private Security Questions

A. Light and smoke

B. Gas and air

C. Flames and nitrogen

D. Heat and fuel

Ans: D

11. On discovering a fire, what is the first thing that a security operative should do | Private Security Questions

A. Open all doors and windows close to the fire

B. Raise the alarm

C. Tackle the fire with the appropriate extinguisher

D. Call the emergency services

Ans:B

12. Why must security operatives have a clear understanding of fire evacuation procedures | Private Security Questions

A. So that they can provide effective assistance in the event of an emergency

B. To enable them to re-enter the premises to search for anyone who is missing

C. To allow them to be the first to reach the assembly point and take a roll call

D. To help them to judge whether the evacuation is a drill and advise people accordingly

Ans:A

13. What is the first step in the communication process | Private Security Questions

A. The sender checks the receiver’s understanding

B. The receiver decodes a message

C. The receiver feeds back to the sender

D. The sender encodes an idea

Ans:D

14. Which of these is a physical block to communication | Private Security Questions

A. Fear

B. A noisy room

C. A person’s appearance

D. Embarrassment

Ans:B

15. Which of these is key to delivering a high standard of customer service | Private Security Questions

A. Using jokes and humour to lighten the atmosphere

B. Always being tactful, straightforward and speaking clearly

C. Paying more attention to some customers than to others in the same group

D. Coming to a conclusion about a situation before a customer has finished speaking

Ans: B

16. Anyone working within the private security industry should | Private Security Questions

A. Be able to be tough and aggressive

B. Be trained in advanced martial arts

C. Hold a valid first aid certificate

D. Have good customer service skills

Ans: D

17. Advertising a position as being only suitable for a man between the age of 30 and 35 is an example of | Private Security Questions

A. Indirect discrimination

B. Harassment

C. Victimisation

D. Direct discrimination

Ans: D

18. One of the main aims of the Private Security Industry Act 2001 is to | Private Security Questions

A. Approve security companies to contract staff

B. Allow security companies to tender for public contracts

C. Reduce the amount of police involvement in security incidents

D. Provide detailed information on staff pay and condition

Ans: A

19. Which of these is not a recommended way for security operatives to minimise the risk to their personal safety | Private Security Questions

A. Using any personal protective equipment provided by their employer

B. Following guidelines on manual handling when lifting heavy loads

C. Observe all the company’s health and safety procedures

D. Carry an object that could be used as a weapon if necessary

Ans: D

20. Which of these is a common workplace hazard | Private Security Questions

A. Tidy cabling

B. Adequate lighting

C. Wet floors

D. Well maintained machinery

Ans: C

 

21. A Class F fire is caused by burning

A. Flammable liquids

B. Electrical equipment

C. Flammable gases

D. Cooking oil or fat

Ans: D

 

22. Which of these shouldn’t you do in the event of a gas explosion

A. Evacuate the premises following the fire evacuation procedure

B. Put out any visible flames immediately to prevent damage

C. Turn the gas off at the mains as soon as possible

D. Inform management of the situation and call the emergency services

Ans: B

23. What is the first thing that a security operative should do after receiving a bomb threat over the telephone

A. Assume that the call is a hoax and ignore it

B. Search the premises to try and locate any the device

C. Inform the management and wait for further instructions

D. Record the time of the call and report it to the police immediately

Ans: D

24. What must a security operative who is not trained in first aid do in the event of a first aid emergency

A. Contact the local hospital to ask for advice on how to treat the casualty

B. Use the first aid equipment following the instructions in the first aid manual

C. Call a trained first aider and get them to the scene of the incident as soon as possible

D. Put the casualty into the recovery position and telephone for an ambulance

Ans: C

 

25. One of the main reasons that effective communication is important in the workplace is that it

A. Prevents any operational errors being made

B. Helps ensure maintain safety and security

C. Stops management questioning the procedures

D. Reduces the number of calls to the emergency services

Ans: B

26. The Security Industry Authority Approved Contractor Scheme (ACS) approves:

A. security directors

B. security operatives

C. security experts

D. security companies

 

Ans: D

 

27.   Which SIA sector will usually perform the role of holding passcards for premises or property?

 

A. CCTV

B. Door supervision

C. CVIT

D. Security Guarding

Ans: D

28. A security operative endeavours to be:

A. passive and weak

B. ineffective at communication

C. honest and professional

D. realiable and aggressive

Ans: C

28. Which of these is a principle under the Data Protection Act 1998?

A. Personal data shall be adequate, relevant and not excessive

B. Personal data shall be adequate and kept for 10 years.

C. Personal data shall be relevant but not updated

D. Personal date can be sold to other company in the U.K.

 

Ans: A

29. The Health and Safety at Work Act 1974 states that a RIDDOR report should be sent to:

A. your employer

B. all insurance companies

C. the contractor

D. the 'Health and Safety Executive'

Ans: D

30. The aim of the Security Industy Authority is to:

A. reduce theft and standards within the private security industry

B. raise crimanality and reduce standards in the private security industry

C. reduce conviction rate and raise standards in the private security industry

D. raise standards and reduce criminality in the private security industry

Ans: D

31. Key bodies that work with the security industry are?

A. The local unemployment agency

B. The local prison service

C. The local authority

D. The local charity shop

 

Ans: C

32. Statute Laws are:

A. acts of kindness

B. acts or Parliment

C. made by the courts

D. acts of the European Court

Ans: B

33. The Human Rights Act ensures that a person has:

A. the right to liberty and fraternity

B. the right to liberty and security

C. the right to liberty and equal pay

D. the right to liberty and freedom

Ans: B

34. Which of the following is an emergency?

A. Argument between staff

B. Friction between customers

C. Misunderstanding between staff and customer

D. Fight between staff

Ans: D

35. Who is reponsible for carrying out a risk assesment?

A. Employee

B. Contractors

C. Employer

D. HSE

Ans: C

36. Before being designated as a 'first aider' an employee must:

A. check that the first aid box is stocked

B. wear the appropriate clothing to identify them as 'first aiders'

C. undergo appropriate training

D. demonstrate first aid to the companies employees

Ans: C

37. On discovering a fire the first step should be:

A. go to the assembly point and call your manager

B. shout fire loudly and find your manager

C. raise the alarm and go to the assembly point

D. go to the assembly point leaving all doors open behind you

Ans: C

38. What is the 'zone of colour' on a foam fire extingusher?

A. Black

B. Red

C. Cream

D. Canary yellow

Ans: C

39. An emergency is:

A. serious, planned and can be dealt with in 30 minutes

B. serious, unplaned and must be dealt with immediately

C. unplanned can wait for 10 minutes

D. not serious but best dealt with quickly

 

Ans: B

40. Anyone working within the private security industry should:

A. be able to be tough and aggressive

B. be trained in advanced martial arts

C. hold a valid first aid certificate

D. have good customer service skills

Ans: B

41. Which of the following is not PPE?

A. Mobile phone

B. Knife

C. Torch

D. Needle-proof gloves

Ans: B

42. Which of the following decribes the fire triangle?

A. Fuel, oxegen, heat

B. Foam, CO2, Powder

C. Convection, conduction, radiation

D. Heat , gas, foam

Ans: A

43. Which of these is the best to used on an electrical fire?

A. Foam extingusher

B. Powder extinguisher

C. CO2 extinguisher

D. Fire blanket

Ans: C

44. What shape are hazard signs?

A. Square

B. Circle

C. Triangle

D. Diamond

Ans: D

45. A Class F fire is caused by burning:

A. flammable liquids

B. electrical equipment

C. flammable gases

D. cooking oil or fat

Ans: D

46. If a visitor clutches their chest and colapses, what should a security operative do first?

A. Call the manager

B. Fill out a RIDDOR report

C. Call for an ambulance

D. Call their supervisors

Ans: C

47. Burning flammable gases are a:

A. class A fire

B. class B fire

C. class C fire

D. class D fire

Ans: C

48. Which of the following is verbal communication?

A. Pictures

B. Spoken words

C. Writing

D. Body language

Ans: B

49. Which of the following is the best way to communicate with someone who speaks a different language?

A. Body language

B. Shout louder

C. Speak slowly in English

D. Write the message down

Ans: A

50. Which of these would be the best way to communicate in a conflict situation?

A. Adopt passive behaviour as this will calm other people down

B. Shout as loud as required to ensure that everyone can hear you

C. Speak clearly and in a controlled way and only state the facts

D. Stare at anyone who disagrees with you to assert your authority

Ans: C