Pharmacokinetics Interview Questions & Answers

Posted On:May 21, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 130, Rating :

Best Pharmacokinetics Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Pharmacokinetics Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Pharmacokinetics Multiple choice Questions. These Objective type Pharmacokinetics Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. Pharmacokinetics is:

a) The study of biological and therapeutic effects of drugs
b) The study of absorption, distribution, metabolism and excretion of drugs
c) The study of mechanisms of drug action
d) The study of methods of new drug development
Answer : b
Interview Questions On Pharmacokinetics

2. What does “pharmacokinetics” include?

a) Complications of drug therapy
b) Drug biotransformation in the organism
c) Influence of drugs on metabolism processes
d) Influence of drugs on genes
 
Answer : b
 

3. What does “pharmacokinetics” include?

a) Localization of drug action
b) Mechanisms of drug action
c) Excretion of substances
d) Interaction of substances
 
Answer : c
 

4. The main mechanism of most drugs absorption in GI tract is:

a) Active transport (carrier-mediated diffusion)
b) Filtration (aqueous diffusion)
c) Endocytosis and exocytosis
d) Passive diffusion (lipid diffusion)
 
Answer : d
 

5. What kind of substances can’t permeate membranes by passive diffusion?

a) Lipid-soluble
b) Non-ionized substances
c) Hydrophobic substances
d) Hydrophilic substances
 
Answer : d
 

6. A hydrophilic medicinal agent has the following property:

a) Low ability to penetrate through the cell membrane lipids
b) Penetrate through membranes by means of endocytosis
c) Easy permeation through the blood-brain barrier
d) High reabsorption in renal tubules
 
Answer : a
 

7. What is implied by «active transport»?

a) Transport of drugs trough a membrane by means of diffusion
b) Transport without energy consumption
c) Engulf of drug by a cell membrane with a new vesicle formation
d) Transport against concentration gradient
 
Answer : d
 

8. What does the term “bioavailability” mean?

a) Plasma protein binding degree of substance
b) Permeability through the brain-blood barrier
c) Fraction of an uncharged drug reaching the systemic circulation following any route administration
d) Amount of a substance in urine relative to the initial doze
 
Answer : c
 

9. The reasons determing bioavailability are:

a) Rheological parameters of blood
b) Amount of a substance obtained orally and quantity of intakes
c) Extent of absorption and hepatic first-pass effect
d) Glomerular filtration rate
 
Answer : c
 

10. Pick out the appropriate alimentary route of administration when passage of drugs through liver is minimized:

a) Oral
b) Transdermal
c) Rectal
d) Intraduodenal
 
Answer : c
 

11. Which route of drug administration is most likely to lead to the first-pass effect?

a) Sublingual
b) Oral
c) Intravenous
d) Intramuscular
 
Answer : b
 

12. What is characteristic of the oral route?

a) Fast onset of effect
b) Absorption depends on GI tract secretion and motor function
c) A drug reaches the blood passing the liver
d) The sterilization of medicinal forms is obligatory
 
Answer : b
 

13. Tick the feature of the sublingual route:

a) Pretty fast absorption
b) A drug is exposed to gastric secretion
c) A drug is exposed more prominent liver metabolism
d) A drug can be administrated in a variety of doses
 
Answer : a
 

14. Pick out the parenteral route of medicinal agent administration:

a) Rectal
b) Oral
c) Sublingual
d) Inhalation
 
Answer : d
 

15. Parenteral administration:

a) Cannot be used with unconsciousness patients
b) Generally results in a less accurate dosage than oral administration
c) Usually produces a more rapid response than oral administration
d) Is too slow for emergency use
 
Answer : c
 

16. What is characteristic of the intramuscular route of drug administration?

a) Only water solutions can be injected
b) Oily solutions can be injected
c) Opportunity of hypertonic solution injections
d) The action develops slower, than at oral administration
 
Answer : b
 

17. Intravenous injections are more suitable for oily solutions:

a) True
b) False
 
Answer : b
 

18. Correct statements listing characteristics of a particular route of drug administration include all of the following EXCEPT:

a) Intravenous administration provides a rapid response
b) Intramuscular administration requires a sterile technique
c) Inhalation provides slow access to the general circulation
d) Subcutaneous administration may cause local irritation
 
Answer : c
 

19. Most of drugs are distributed homogeneously.

a) True
b) False
 
Answer : b


20. Biological barriers include all except:

a) Renal tubules
b) Cell membranes
c) Capillary walls
d) Placenta
Answer : a
 

21. What is the reason of complicated penetration of some drugs through brain-blood barrier?

a) High lipid solubility of a drug
b) Meningitis
c) Absence of pores in the brain capillary endothelium
d) High endocytosis degree in a brain capillary
 
Answer : c
 

22. The volume of distribution (Vd) relates:

a) Single to a daily dose of an administrated drug
b) An administrated dose to a body weight
c) An uncharged drug reaching the systemic circulation
d) The amount of a drug in the body to the concentration of a drug in plasma
 
Answer : d
 

23. For the calculation of the volume of distribution (Vd) one must take into account:

a) Concentration of a substance in plasma
b) Concentration of substance in urine
c) Therapeutical width of drug action
d) A daily dose of drug
 
Answer : a
 

24. A small amount of the volume of distribution is common for lipophylic substances easy penetrating through barriers and widely distributing in plasma, interstitial and cell fluids:

a) True
b) False
 
Answer : b
 

25. The term “biotransformation” includes the following:

a) Accumulation of substances in a fat tissue
b) Binding of substances with plasma proteins
c) Accumulation of substances in a tissue
d) Process of physicochemical and biochemical alteration of a drug in the body
 
Answer : d
 

26. Biotransformation of the drugs is to render them:

a) Less ionized
b) More pharmacologically active
c) More lipid soluble
d) Less lipid soluble
 
Answer : d
 

27. Tick the drug type for which microsomal oxidation is the most prominent:

a) Lipid soluble
b) Water soluble
c) Low molecular weight
d) High molecular weight
 
Answer : a
 

28. Pick out the right statement:

a) Microsomal oxidation always results in inactivation of a compound
b) Microsomal oxidation results in a decrease of compound toxicity
c) Microsomal oxidation results in an increase of ionization and water solubility of a drug
d) Microsomal oxidation results in an increase of lipid solubility of a drug thus its excretion from the organism is facilitated
 
Answer : c
 

29. Stimulation of liver microsomal enzymes can:

a) Require the dose increase of some drugs
b) Require the dose decrease of some drugs
c) Prolong the duration of the action of a drug
d) Intensify the unwanted reaction of a drug
 
Answer : a
 

30. Metabolic transformation (phase 1) is:

a) Acetylation and methylation of substances
b) Transformation of substances due to oxidation, reduction or hydrolysis
c) Glucuronide formation
d) Binding to plasma proteins
 
Answer : b
 

31. Biotransformation of a medicinal substance results in:

a) Faster urinary excretion
b) Slower urinary excretion
c) Easier distribution in organism
d) Higher binding to membranes
 
Answer : a
 

32. Conjugation is:

a) Process of drug reduction by special enzymes
b) Process of drug oxidation by special oxidases
c) Coupling of a drug with an endogenous substrate
d) Solubilization in lipids
 
Answer : c
 

33. Which of the following processes proceeds in the second phase of biotransformation?

a) Acetylation
b) Reduction
c) Oxidation
d) Hydrolysis
 
Answer : a
 

34. Conjugation of a drug includes the following EXCEPT:

a) Glucoronidation
b) Sulfate formation
c) Hydrolysis
d) Methylation
 
Answer : c
 

35. Metabolic transformation and conjugation usually results in an increase of a substance biological activity:

a) True
b) False
 
Answer : b
 

36. In case of liver disorders accompanied by a decline in microsomal enzyme activity the duration of action of some drugs is:

a) Decreased
b) Enlarged
c) Remained unchanged
d) Changed insignificantly
 
Answer : b
 

37. Half life (t ½) is the time required to:

a) Change the amount of a drug in plasma by half during elimination
b) Metabolize a half of an introduced drug into the active metabolite
c) Absorb a half of an introduced drug
d) Bind a half of an introduced drug to plasma proteins
 
Answer : a
 

38. Half life (t ½) doesn’t depend on:

a) Biotransformation
b) Time of drug absorption
c) Concentration of a drug in plasma
d) Rate of drug elimination
 
Answer : b
 

39. Elimination is expressed as follows:

a) Rate of renal tubular reabsorption
b) Clearance speed of some volume of blood from substance
c) Time required to decrease the amount of drug in plasma by one-half
d) Clearance of an organism from a xenobiotic
 
Answer : d
 

40. Elimination rate constant (Kelim) is defined by the following parameter:

a) Rate of absorption
b) Maximal concentration of a substance in plasma
c) Highest single dose
d) Half life (t ½)
 
Answer : d
 

41. The most rapid eliminated drugs are those with high glomerular filtration rate and actively secreted but aren’t passively reabsorbed:

a) True
b) False
 
Answer : a
 

42. Systemic clearance (CLs) is related with:

a) Only the concentration of substances in plasma
b) Only the elimination rate constant
c) Volume of distribution, half life and elimination rate constant
d) Bioavailability and half life
 
Answer : c

Pharmacology Multiple choice Questions & Answers
Pharmacist Interview Questions & Answers
Pharmacodynamics Interview Questions & Answers
Pharmacokinetics Interview Questions & Answers
Pharmaceutical Interview Questions & Answers