Perl Scripting Multiple choice Questions

Posted On:January 30, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 714, Rating :

Best Perl Scripting Objective Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Perl Scripting Objective Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Perl Scripting MCQs. These objective type Perl Scripting questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT companies.

1. When you're pattern matching, you describe the pattern using:

A.  A string in double quotes

B.  A MySQL select statement

C.  A regular expression

D.  A template

Ans: C

MCQs on Perl Scripting

2. Perl is:

A. A type of interactive web page

B. A programming language

C. An application program

D. A relational database

Ans: B

 

3. The printf format "%6.2f" displays a number …

A. At least six columns wide in total, with two figures after the decimal place

B. Exactly six digits before the decimal place, and two digits after

C. At least six digits before the decimal place, and two digits after

D. Exactly six columns wide in total, with two figures after the decimal place

Ans: A

 

4. The statement open (FH,"abc.txt");

A. opens the file abc.txt for overwriting

B. opens the file abc.txt for reading

C. contains an error, so won't compile

D. opens the file abc.txt for appending

Ans: B

 

5. When you create a variable, you may assume it starts off containing:

A. 1

B. You may not make any assumption

C. The boolean value "false"

D. A null string (or 0 arithmetically)

Ans: D

 

6. Which brackets do you use to change the order of precedence of operations?

A. Curly braces

B. Square brackets

C. Round brackets

D. You don't use brackets in Perl - you write in RPN (Reverse Polish Notation)

Ans: C

 

7. Which of the following tests if the string held in $qn includes the word "perl"?

A. if ($qn =~ /perl/) .....

B. if ($qn == "perl") ....

C. if ($qn = "perl") .....

D. if ($qn eq "perl") .....

Ans: B

 

8. Which of these is NOT available for Perl:

A. Perl, legally, for free

B. Individual and site licenses

C. Full documentation of the language which you can print out yourself

D. A Carribean cruise in 2006 on which you can meet some of the Perl gurus.

Ans: C

 

9. Perl was first released in:

A. 1978

B. 1998

C. Perl hasn't yet been released

D. 1988

Ans: D

 

10.  What will be printed by the code below?

58% on 4261 times asked

my $val = 'x';

print ref($val);

A. SCALAR

B. empty value 

C. STRING

D. "not a reference"

Ans: B

 

11. What is a file handle used for?

A. Reading binary data from a file into a scalar variable

B. Finding where a file is on the disc

C. Accessing a disc file or other input/output stream

D. Deleting, moving or renaming a file

Ans: A

 

12. The "%" operator returns:

A. The larger of two numbers e.g. 200 % 20 would return 200

B. A percentage of a number e.g. 200 % 20 would return 40

C. The remainder when one number is divided by another

D. The remainder when one number is divided by another e.g. 18 % 7 would return 5

Ans: C

 

13. What is Perl?

A. Practical Extraction and Report Language

B. Practice for Exclusive and Report Language

C. Practical Extraction and Report Learning

D. Practical Exclusive and Report Language

Ans: A

 

14. Which of the following is used in perl?

A. else if

B. elseif

C. elsif

D. elif

Ans: C

 

15. The $_ variable

A. holds the last pattern matched.

B. holds the output field separator.

C. identifies the current command line argument.

D. none of the above is correct.

Ans: D

 

16. The getdir command

A. Reads a single file name from an open directory handle.

B. Reads the rest of the file names from an open directory handle.

C. Only works after anopendir command.

D. Is not a perl command.

Ans: D

 

17. The value of the expression $yards += 10

A. is 10.

B. is true.

C. cannot be determined from the information given.

D. relies on which command line arguments were used.

Ans: C

 

18. $x = @y[2 .. 4]

  assigns$x the third, fourth and fifth elements of the y array concatenated together.

A. assigns$y[4] to $x.

B. assigns$y[2] to $x.

C. assigns 3 to$x.

Ans: B

 

19. Which of the following commands will turn a scalar ($str)into an array of characters?

A. @a = split($str).

B. @a = split(/\s/, $str).

C. This task can be done in Perl but none of the above commands do it.

Ans: C

 

20. <ARGV>

A. more than one of the above is correct.

B. identifies any command line arguments starting with a-.

C. will read the standard input if no arguments are listed on the command line.

D. can be used to read each line in every file name listed on the command line.

Ans: A

 

21) In Perl, a/n ________ is a special character or a sequence that will define the number of times the previous character or sequence appears.

       a) character class

       b) metacharacter

       c) assertion

       d) quantifier 

Ans: d

 

22) In Perl, the following will result in which of the following, if the prize is currently "5 dollars" print 'You won $prize';

       a) You won $5.00

       b) You won 5 dollars

       c) You won $prize 

       d) You won $5

Ans: c

 

23) In Perl, the words function and subroutines are used interchangeably.

       a) True 

       b) False

Ans: a

 

24) In Perl, which of the following are file handles?

       a) stdquit

       b) stdend

       c) stdin

       d) stdout

       e) C&D 

Ans: e

 

25) In Perl, which switch is used for printing out warnings about typographical errors in your script?

       a) -P

       b) -W

       c) -p

       d) -w 

Ans: d

 

26) In Perl, "stat" returns a thirteen element array with which of the following values?

       a) Perl version ID

       b) Web server ID

       c) Last access

       d) Inode number

       e) C&E 

Ans: e

 

27) CGI is a programming language.

       a) True

       b) False 

Ans: b

 

28) In Perl, scalar variables always begin with a ________ sign.

       a) #

       b) @

       c) %

       d) $ 

Ans: d

 

29. What will be printed by the code below?

my $val = {};

print ref($val);

A. empty value

B. ARRAY

C. HASH 

D. SCALAR

E. True

Ans: C

 

30. What will be printed by the code below?

my @a = (0, 1, 2);

my $b = @a;

print $b;

A. 0

B. 1

C. 2

D.

E. 0 1 2

Ans: D

 

31. What output will be generated by this statement: print("Hello\nworld\n\nThis is Perl\n");?

 A.  Hello world

This is Perl

 B.  Hello

world

This is Perl

  C. Hello         

World This is Perl

  D. Hello

world\n\nThis is Perl

Ans: C

 

32. What is the result of this script: $a = "This is Perl"; $b="This is Perl\n\n"; chomp($a); chomp($b);?

A. $a contains "This is Perl"; $b contains "This is Perl\n"   

B. $a contains "This is Per"; $b contains "This is Perl\n"

C. $a contains "This is Perl"; $b contains "This is Perl"

D. $a contains "This is Perl\n"; $b contains "This is Perl\n"

Ans: A

 

33. What will be the value in the variable $a after these two statements: $a = "Hello"; $a = "world";?

A. "Hello world"

B. "Helloworld"

C. "Hello"

D. "world"                       

Ans: D

 

34. I want to write an appointment manager program for Microsoft Windows users. It must have a GUI, it must be very fast, and it depends on special GUI features found on only Microsoft Windows. What is the best language for the job?

A. Perl

B. Java

C. C++                         

D. Java, Perl, and C++ are equally good for the job.

Ans: C

 

35. There is another popular scripting language called Python. Like Perl, it reads and runs scripts in one step instead of compiling them ahead of time. What would I need on my computer to use Python?

A. A Python compiler

B. A Python editor

C. A Python virtual machine

D. A Python interpreter                                  

Ans: D