Percentage - Aptitude Questions and Answers

Posted On:February 28, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 278, Rating :

Best Practice Questions on Percentages Aptitude Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Percentage - Aptitude Objective Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Percentage - Aptitude MCQs. These objective type Percentage - Aptitude questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Banks, SSC, Railways, Postal and many Govt Jobs.

Practice Questions on Percentages Aptitude Questions

Percentage Important Formulas - Aptitude Questions and Answers

1. Concept of Percentage :

By a certain percent, we mean that many hundredths. Thus, x percent means x hundredths, written as x%.

=> To express x% as a fraction: We have, x% = x / 100.

Thus, 48% = 48 / 100 = 12 / 25.

=> To express a / b as a percent :

We have a / b = (a / b × 100)%.

 

2. If the price of a commodity increases by R%, then the reduction in consumption so as not to increase the expenditure is :

[R / (100 + R) ×100]%.

=> If the price of a commodity decreases by R%, then the increase in consumption so as not to decrease the expenditure is :

[R / (100 - R) ×100]%.

 

3. Results on Population :

Let the population of a town be P now and suppose it increases at the rate of R% per annum, then :

=> Population after n years = P(1 + R / 100 )n.

=> Population n years ago = P / (1 + R / 100)n.

 

4. Results on Depreciation :

Let the present value of a machine be P. Suppose it depreciates at the rate of R% per annum. Then :

=> Value of the machine after n years = P(1 - R / 100)n.

=> Value of the machine n years ago = P / (1 - R / 100)n.

 

Aptitude - Percentage - solved questions and answers

1.     In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was?

Sol: 

Number of valid votes = 80% of 7500

                                  = (80/100×7500)

                                  = (0.8×7500)

                                  =  6000.

Valid votes polled by other candidates     = 45% of 6000

                                                              = (45/100×6000)

                                                              = (0.45×6000)

                                                              = 2700.

 

2.     Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%. then what was the cost of the tax free items ?

Sol:  Let the amount of taxable purchases be Rs.x.

                  Then, 6% of x  = 30/100

                        6/100 × x = 30/100

                                     x = (30/100×100/6)

                                        = 5.

Cost of tax free items    = Rs.[25 - (5 + 0.30)]

                                    = Rs. 19.70

 

3. A housewife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale. If she spent Rs. 25 for the item, approximately how much percent she saved in the transaction ?

Sol: Actual price    = Rs. (25 + 2.50)

                             = Rs. 27.50

Therefore, saving     = (2.50 / 27.50 ×100)%

                               = 100 / 11%

                               = 9×1/11%

                               = 9%.

 

4. What percent of a day is 3 hours?

Sol: Required percentage  = (3/24×100)%

                                         = (25 / 2)%.

                                         = 12×1/2%.

 

5.  How many litres of pure acid are there in 8 litres of a 20% solution?

Sol: Quantity of pure acid = 20% of 8 litres

                                        = (20/100×8)litres

                                        = 1.6 litres.

 

Percentage Aptitude Excersize Problems and Answers

1.  Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A.     39, 30    

B.     41, 32

C.     42, 33    

D.     43, 34

Ans: C

 

2.  A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

A.     588 apples    

B.     600 apples

C.     672 apples    

D.     700 apples

Ans: D

 

3.  If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

A.     4% of a    

B.     5% of a

C.     20% of a    

D.     None of these

Ans: A

 

4.  The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is:

A.     4.37%    

B.     5%

C.     6%    

D.     8.75%

Ans: B

 

5. If the price of petrol increases by 25% and Benson intends to spend only an additional 15% on petrol, by how much % will he reduce the quantity of petrol purchased?

A. 8%

B. 7%

C. 10%

D. 6%

Ans: A

 

6. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.

A. 2 : 1

B. 1 : 2

C. 1 : 1

D. 4 : 3

Ans: D

 

7. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

A. 57%

B. 50%

C. 52%

D. 60%

Ans: A

 

8. A fruit seller had some oranges. He sells 40% oranges and still has 420 oranges. How many oranges he had originally?

A. 420

B. 700

C. 220

D. 400

Ans: B

 

9. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3.What is the percentage error in the calculation?

A. 64%

B. 32%

C. 34%

D. 42%

Ans: A

 

10. John's salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he loss?

A. 35%

B. 25%

C. 32%

D. 28%

Ans: B

 

11. Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

A.     Rs. 200    

B.     Rs. 250

C.     Rs. 300    

D.     None of these

Ans: B

 

12. The price of a car is Rs. 3,25,000. It was insured to 85% of its price. The car was damaged completely in an accident and the insurance company paid 90% of the insurance. What was the difference between the price of the car and the amount received ?

A.  Rs. 32.500     

B.  Rs. 48,750

C.  Rs. 76,375     

D.  Rs. 81,250

Ans: C


Percentage - Aptitude Questions and Answers