Pediatric Multiple choice Questions & Answers

Posted On:February 12, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 1049, Rating :

Best Pediatric Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Pediatric Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Pediatric Multiple choice Questions. These Objective type Pediatric Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. A two year old child was brought to the OPD by his parents with complaints of not eating anything On amination her weight is 11.5 kg (50lh percentile of normal)and height 75 percentile of normal management is

a) Advise multivitamin Tonic

b) Force to eat

c) Investigate for UTI

d) Ask parents to stop worrying

 Ans: d

MCQs on Pediatrics

2. Which of the following acts can a one year old child perform ?

a) Sits down from standing position                    

b) Drinks from cup

c) Speaks one or two words with meaning

d) Rings bell purposefully

 Ans: c

 

3. Prenatal diagnosis is possible for all of following except

a) Sickle cell trait

b) Beta Thalassemia

c) Ectodermal dysplasia

d) Duchennes muscular dystrophy

 Ans: c

 

4. A 7 year old boy with reduced height and weight for age for past one year is likely to have

a) Malnutrition

b) Lymphoma

c) Chronic infection

d) Measles

 Ans: c

 

5. Intra uterine growth retardation can be caused by all except

a) Nicotine

b) Alcohol

c) Propranolol 

d) Phenothiazine

 Ans: d

 

6. Which of the following childhood disorder improves with increase in age

a) Conduct disorder

b) Emotional problems       

c) Temper tantrum

d) Sleep disorder

 Ans: c

 

7.A normal infant sits briefly leaning forward on her hands, reaches for and grasps a cube and transfers it from   hand to hand. She babbles but cannot wave bye-bye nor can she grasp objectives with the finger and thumb. Her age is

a) 4 months

b) 7 months

c) 10 months

d) 14 months 

 Ans: b

 

8.Atavism is when a child resembles his

a) Parents

b) Grand parents

c) Cousin 

d) Twin

 Ans: b

 

9. Two carpal bones are radiologically seen in the wrist X-ray of most of the children by the end of

a) 1 year

b) 2 years

c) 3 years

d) 4 years

 Ans: a

 

10. An infants sits with minimal support, attempts to attain a toy beyond reach, rolls over from supine to prone position and does not have pincer grasp is at a development of

a) 3 months

b) 4 months

c) 6 months

d) 8 months

 Ans: c

 

11. Fetal Respiratory movements occur earliest at

a) 12 wks

b) 16 wks

c) 20 wks

d) 11 wks

 Ans: d

 

12. Vocabulary of IViyear old child is

a) 1-10 words

b) 10-20 words

c) 20-30 words     

d) 30-40 words

 Ans: a

 

13.The antenatal diagnosis of all of the following conditions is feasible except

a) Huntington's chorea

b) Down's syndrome

c) Severe combined immunodeficiency syndrome

d) Anencephaly

 Ans: c

 

14.Order of development of secondary sexual characteristic in male

a) Testicular development — pubic hair — Axillary hair — beard

b) Pubic hair — testicular development — axillary hair — beard

c) Testicular development — beard — pubic hair — axillary hair

d) Axillary hair — beard — pubic hair — testicular development

 Ans: a

 

15. Which is incorrect about Thumb sucking

a) Can lead to malocclusion  

b) is a source of pleasure

c) is a sign of insecurity

d) must be treated vigorously in the first year

 Ans: d

 

16.Head control is possible in an infant by _____ months

a) 1

b) 2

c) 3

d) 6

 Ans: c

 

17.IQ between 50-70 indicates

a) Mild mental retardation                                  

b) Moderate retardation

c) Severe retardation

d) Profound retardation

 Ans: a

 

18.Preference of use of one hand (handedness) is evident by 

a) 6 months               

b) 1 year              

c) 2 years             

d) 3 years

 Ans: c

 

19.Fetal bradycardia is defined as  

a) Less than 100 beat/min          

b) between 100 and 200 beat/min        

c) Less than 120 beat/min

d) Less than 120 beat/min for a period of 15 min of continuous monitoring

 Ans: d

 

20.Regarding "breath holdinaspells" in children, one of the following statements is not true (KAR 94)

a) It is fairly common in the first 2 years of life

b) It does not contribute to increased risk of seizure disorders

c) Parents are advised to ignore and not to reinforce these attacks

d) It must be immediately attended to prevent hypoxia and onset of seizures

 Ans: d

 

21.A 18-month old baby presents with recurrent episodes of excessive crying followed by cyanosis,     unconsciousness and occasional seizures since 9 months of age. The most likely diagnosis is

a) Epilepsy     

b) Anoxic spells

c) Breath holding spells        

d) Vasovagal attack    

 

 Ans: c

 

22.Which among the following is not expected in a 3 year old child

a) Draw a circle

b) Talk in sentence

c) Climb down stairs

d) hop 5 steps

 

 Ans: d

 

23.By years all milk teeth are erupted

a) 1.5

b) 2

c) 2.5

d) 3

 

 Ans: b

 

24.I-elayed dentition is most characteristic of

a) Mongolism

b) Acromegaly

c) Cretinism

d) Malnutrition

Ans: c

 

25.A new born baby has a head circumference of 35 cms at birth. His optimal head circumference  will be 43 cms at

a) 4 months of age    

b) 6 months of age

c) 8 months of age      

d) 12 months of age

 

 Ans: d

 

26.Normal heart rate at birth is  

a) 120-160/min          

b) 100-120            

c) 160-180            

d) is always less than 100

 

 Ans: a

 

27.Fetal growth is maximally affected by  

a) Insulin                  

b) Growth Hormone                         

c) Cortisol                         

d) Thyroxine

 

 Ans: a

 

28.A child can walk up and down the stairs alternating his feet by  

a) 12 months             

b) 24 months                     

c) 36 months                      

d) 48 months

 

 Ans: b

 

29.Gender of external genitalia of foetus becomes clearly distinguished by  

a) 10 weeks               

b) 16 weeks                       

c) 12 weeks                        

d) 20 weeks

 

 Ans: a

 

30.A child can copy a circle first at  

a) 2 years of age       

b) one and half year          

c) 4 years                           

d) 3 years

 

 Ans: d

 

31.A three year old child can do which of the following except  

a) Ride a tricycle       

b) Build a tower of ten cubes           

c) Knows his age and sex

d) Use scissors to cut out pictures

e) Count three objects correctly

 

 Ans: d

 

32.Average birth weight of Indian child is

a) 2.9 Kg                  

b) 2.8 Kg                           

c) 3.3 Kg                            

d) 2.5 Kg

 

 Ans: b

 

33.Taste perception of baby develops at

a) Birth                     

b) 4 months                    

c) 6 months                       

d) 8 months

 

 Ans: a

 

34.Increase is length in the first year of life is  

a) 12 cms                  

b) 15 cms                        

c) 25 cms                           

d) 35 cms

 

 Ans: c

 

35.A child with mental age of seven and a chronological age of seven years has an I.Q of 

a) 100

b) 120

c) 145

d) 80

 

 Ans: a

 

36.Milestones at 10 months of age are  

a) Pincer grasp                                                      

b) Arranging 3 cubes

c) Walks few steps without support

d) Says mama dada

 

 Ans: d

 

37.Child changes Rattle from one hand to another at the age of

a) 3 months

b) 6 months

c) One year

d) 2 years

 

 Ans: b

 

38.IQ (Intelligence quotient) of a child means

a) The creative efficiency of the child

b) The capability of the child to perform intellectual tasks in relation to other children of same age

c) The efficiency of memory of child

d) Qualification of the learning ability of child

 

 Ans: b

 

39.Normal height with decreased bone age is seen in  

a) Cushings syndrome     

b) Hypothyroidism 

c) Thanatotrophic dwarfs     

d) Down's syndrome

 

 Ans: a

 

40.In asymmetrical IUGR which organ is not affected ?

a) Subcutaneous fat

b) Muscle

c) Liver

d) Brain

 

 Ans: d

 

41.Neonatal period extends up to

a) 21 day s of life

b) 30 days of life

c) 28 days of life  

d) 35 days of life

 

 Ans: c

 

42.First permanent tooth to erupt is

a) 1 st Premolar

b) 1 st Molar

c) 1st Incisor

d) 2nd premolar

 

 Ans: b

 

43.How many digits can a five year old child remember

a) 4

b) 5

c) 8

d) 10

 

 Ans: b

 

44.Increase in height in first year is by

a) 40%

b) 50%

c) 60%

d) 75%

 

 Ans: b

 

45.The average B.P of a 1 year old child is

a) 120/80

b) 75/50

c) 95/65

d) 60/30

 

 Ans: b

 

46.Delayed speech in a 5 year old child with normal motor and adaptive development is most likely due to a) Mental retardation             

b) Cerebral palsy               

c) Kernicterus      

d) Deafness

 

 Ans: d

 

47.Anthropometric assessment which does not show much change in 1-4 years  

a) Mid arm circumference  

b) Skin fold thickness

c) Chest circumference: Head circumference ratio

d) Height

 

 Ans: a

 

48.A 5 year old child is assessed to have developmental age of one year. His developmental quotient would be

a) 100

b) 80

c) 60

d) 20

 

 Ans: d

 

49.True breath holding attacks generally do not occur after

a) 1 year

b) 5 years

c) 2 years

d) 18 months

 

 Ans: b

 

50.Sitting Height is equal to

a) Head circumference     

b) Chest Circumference        

c) Upper segment     

d) Crown-rump lengui

 

 Ans: d

 

51.Visual acuity reaches adult acuity by the age

a) 7

b) 9

c) 5

d) 3

 

 Ans: a

 

52.Abstract thinking occur at the age of

a) 2 years

b) 3 years

c) 9 years

d) 12 years

 

 Ans: b

 

53.A six week old infant cannot

a) Grasp dangling objects

b) Fix gaze

c) Lift and hold head

d) Turn head towards sound

 

 Ans: a

 

54.Number of deciduous teeth is

a) 20

b) 24

d) 32

c) 28

 

 Ans: a

 

55.Shakir tape is used for

a) measurement of height

b) measurement of length of infant 

c) measurement of midarm circumference

d) measurement of skin pad thickness

 

 Ans: c

 

56.Height increases (mean) in children from 2 to 10 years per year is

a) 2 cms

b) 4 cms

c) 6 cms

d) 8 cms

 

 Ans: c

 

57.The commonest cause of Enuresis in children is

a) Urinary tract infection

b) Spina bifida

c) Psychologic stress

d) Diabetes mellitus

 

 Ans: c

 

58. Water content in infant

a) 60-70%

b) 75-80%

c) 80-90%

d) >90%

 

 Ans: b

 

59.The upper segment: Lower segment ratio at 2 years of age in a normal child is

a) 1.8:1

b) 1.5:1

c) 1.25:1

d) 1.12:1

 

 Ans: d

 

60.Which one is not unfavorable for fetal development

a) Herpes

b) Rubella

c) Alcohol

d) Tetracycline

 

 Ans: a

 

61.Pincer grasp is seen at

a) 4 weeks

b) 6 weeks

c) 16 weeks

d) 36 weeks

 

 Ans: d

 

62.Which of the following would be considered normal in a 4 year child ?

a) Tics

b) Hyperexcitability

c) Anxiety

d) Hyperkinesis

 

 Ans: d

 

63.A school age child is most apt to have fears about

a) Snakes

b) High places

c) Loud noises     

d) Death or injury

 

 Ans: d

 

64.Infant body weight is tripled by age of

a) 5 months

b) 11 months

c) 2 years

d) 18 months

 

 Ans: b

 

65.Anterior fontanelle closes at the age of

a) lyear

b) 2 years

c) 3 years

d) 4 years

 

 Ans: b

 

66. Weight gain during the first 3 months of age

a) 1/4 kg/month

b) 1/3 kg/month

c) 1/2 kg/month        

d) 3/4 kg/month

 

 Ans: d

 

67.As infant beings to sit with support bymonths

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

 

 Ans: b

 

68.Peak stage in height growth corresponds to

a) I

b) II

c) ffl

d) rv

 

 Ans: b

 

69. Most frequently occurring emotional disorder of children

a) Schizophrenia       

b) Neurosis

c) Mental retardation

d) Autism

 

 Ans: b

 

70.Child smiles at familiar persons at the age of

a) 1 month

b) 2 months

c) 4 months

d) 6 months

 

 Ans: b

 

71.When a child is not able to perform the following motor functions such as skipping, walking on heels, hopping in place or going forwards in tandem gait, his motor development is considered to be below

a) 3 years                  

b) 4 years             

c) 6 years             

d) 7 years

 

 Ans: b

 

72.Birth weight of a child doubles at five months of age while the birth length doubles at the age of

a) 1 year

b) 2 years

c) 3 years

d) 4 years

 

 Ans: d

 

73.Breathing movements and swallowing movement seen in the foetus by  

a) 13-14weeks          

b) 18-24 weeks     

c) 15-18 weeks     

d) >30weeks

 

 Ans: c

 

74.Length of a neonate is  

a) 40cm                     

b) 50cm               

c) 70cm               

d) 100 cm

 

 Ans: b

 

75.A child takes self decisions at the age of_____years.

a) 3

b) 5

c) 7

d) 9

 

 Ans: c

 

76.Child is not expected to do at 40 weeks of life

a) Creeps crawl     

b) Walks with one hand held     

c) Sits up alone     

d) Pulls to standing position

 

 Ans: b

 

77.Breast feeding is recommended at least for  

a) 4 months               

b) 6 months               

c) 9 months         

d) 1 year

 

 Ans: b

 

78.The most important factor to overcome protein energy malnutrition in children less than 3 years is .

a) Supply of subsidized food from ration shop    

b) Early supplementation of solids in infants

c) Immunization to the child

d) Treatment of anaemia and pneumonia in infant and toddlers

 

 Ans: b

 

79.A 2 year old child has a weight of 6.4 kg and has vitamin A deficiency. What is the grade ofmalnutrition in this child ?

a) First degree

b) Second degree

c) Third degree   

d) Fourth degree

 

 Ans: d

 

80.Wind swept sign/deformity is seen in  

a) Scurvy                  

b) Rickets            

c) Achondroplasia             

d) Osteoporosis

 

 Ans: a

 

81.Breast feeding is contraindicated if the mother is taking  

a) Propranolol           

b) Broad spectrum antibiotics         

c) Sulfonyl ureas              

d) Insulin

 

 Ans: c

 

82.Fatty Acid necessary during 0to6 months of age is

a) Linolic acid

b) Linolenic acid

c) Arachidonic acid

d) Palmitic acid

 

 Ans: b

 

83.Which one is wrong about human milk      

a) Gives energy of 67 Kcal/L                               

b) Carbohydrate forms 40% of total energy

c) Fats form > 50% of total energy

d) Proteins form 33% of total energy

 

 Ans: a

 

84.One of the following is not reported to be a clinical manifestation of zinc deficiency state in children

a) Dwarfism and hypogonadism                         

b) Liver and spleen enlargement

c) Impaired cell mediated immunity

d) Macrocytic anaemia

 

 Ans: b

 

85.The composition of breast milk, per 100ml

a) 67 calories, 3.5 protein, 3.5g fat and 4.5 g carbohydrate

b) 67 calories, 1.2g protein, 4 g fat and 4.5 g carbohydrate

c) 67 calories, 1.2g protein, 4g fat and 7 g carbohydrate

d) 100 calories, 3.5 protein, 4g fat and 7 g carbohydrate

e) 100 calories, 3.5g protein, 3.5g fat and 4.5 g carbohydrate

 

 Ans: c

 

86. The following are radiographic features of Rickets except

a) Increased in width of growth plate

b) Decreased bone density

c) Rickety rosary

d) Subperiosteal bleeding

 

 Ans: d

 

87. Breast milk at room temperature stored for

a) 4 hrs

b) 8hrs

c) 12hrs

d) 24hrs

 

 Ans: b

 

88.Which vitamin deficiency is not seen in newborn ?

a) E

b) c

c) D

d) K

 Ans: a

 

89.A 4 year old boy derives most of his caloric requirements from

a) Carbohydrates      

b) Proteins

c) Fats d

d) Minerals

 

 Ans: a

 

90.Perioral rash, pigmentation of skin creases and neuritis is seen in deficiency of

a) Zinc

b) Copper

c) Magnesium     

d) Biotin

 

 Ans: a

  

91.A patient presents with scorbutic rosary, bone pains and X-ray reveals Frenkel's lines. 

a) Scurvy

b) Achondroplasia

c) Syphilis

d) Rickets

 

 Ans: a

 

92.Vitamin K deficiency occurs in the following except

a) Biliary obstruction  

b) Artificial milk feeds     

c) Oral antibiotic Therapy      

d) Malabsorption .

 

 Ans: b

 

93.Breast feeding is best for the baby

a) But has no effect on the mother

b) But is likely to affect the mothers appearance significantly

c) But may cause breast cancer in the mother

d) And is also good for the mother

 

 Ans: d

 

94.Excess of vitamin K in a new born causes

a) Bleeding tendencies

b) Hyperbilirubinemia        

c) Vomiting

d) Hemolysis

 

 Ans: b

 

95. Costochondral junction swelling are seen in

a) Scurvy

b) Rickets

c) Chondrodystrophy

d) all of the above

 

 Ans: d

 

96.Kwashiorkor is diagnosed in growth retarded children along with

a) edema and mental retardation

b) Hypopigmentation and anemia

c) edema and hypopigmentation

d) hepatomegaly and anemia

 

 Ans: c

 

97.Which one of the following contains least fat content in the milk

a) Human milk

b) Goat milk

c) Buffalo milk

d) Cow milk

 

 Ans: a

 

98.Earliest sign of rickets is

a) rickety rosary        

b) craniotabes

c) bow legs

d) Harrison's groove

 

 Ans: b

 

99. The normal calorie requirement for a 5 year old child is

a) 800 calories

b) 1000 Calories

c) 1500 Calories

d) 2000 Calories 

 

 Ans: c

 

100. In an infant exclusively on breast feed all are seen, except

a) GI bleeding due to vitamin K deficiency          

b) Relative prolongation of physiological jaundice

c) Evening colic

d) Golden colour stools

 

 Ans: c

 

101.The foetal length is affected if the mother has undernutrition during the

a) First trimester     

b) Second Trimester     

c) Third trimester        

d) Any time during the pregnancy

 Ans: d

 

102.During the treatment of severe malnutrition, calories required per kilogram body weight is

a) 125

b) 150

c) 200

d) 300

 Ans: c