Oxidative Phosphorylation Interview Questions & Answers

Posted On:May 21, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 180, Rating :

Best Oxidative Phosphorylation Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Oxidative Phosphorylation Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Oxidative Phosphorylation Multiple choice Questions. These Objective type Oxidative Phosphorylation Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. FAD is reduced to FADH2 during

A. electron transport phosphorylation

B. lactate fermentation

C. Krebs cycle

D. glycolysis

Answer: C

Interview Questions On Oxidative Phosphorylation

2. During glycolysis, electrons removed from glucose are passed to

A. FAD

B. NAD+

C. acetyl CoA

D. pyruvic acid

Answer: B

 

3. A biological redox reaction always involves

A. an oxidizing agent

B. a gain of electrons

C. a reducing agent

D. all of these

Answer: D

 

4. Coenzyme Q is involved in electron transport as

A. directly to O2

B. a water-soluble electron donor

C. covalently attached cytochrome cofactor

D. a lipid-soluble electron carrier

Answer: D

 

5. The carbon dioxide is primary a product of

A. Krebs cycle

B. glycolysis

C. electron transport phosphorylation.

D. lactate fermentation.

Answer: A

 

6. Which of the following is not a feature of oxidative phosphorylation?

 

A. Direct transfer of phosphate from a substrate molecule to ADP

B. An electrochemical gradient across the inner mitochondrial membrane

C. A membrane bound ATP synthase

D. A protonmotive force

 

Answer: A

 

7. Which of the following is not a significant biological oxidizing agent?

A. FAD

B. Fe3+

C. O2

D. NAD+

Answer: B

 

8. How many CO2 molecules are exhaled for each O2 molecule utilized in cellular respiration?

A. 1

B. 3

C. 6

D. 12

Answer: A

 

9. What happens after glycolysis when oxygen is available as an electron acceptor?

A. Pyruvate is formed

B. NADH is produced

C. Fermentation

D. Oxidative phosphorylation

Answer: B

 

10. Lactic acid is produced by human muscles during strenuous exercise because of lack of

A. oxygen

B. NAD+

C. glucose

D. ADP and Pi

Answer: A

 

11. Which of the following is correct sequence of processes in the oxidation of glucose?

A. Krebs cycle – glycolysis – electron transport

B. Glycolysis – Krebs cycle – eletron transport

C. Electron transport – Krebs cycle – glycolysis

D. Krebs cycle – electron transport – glycolysis

Answer: B

 

12. In electron transport, electrons ultimately pass to

A. ADP

B. cytochrome b

C. oxygen

D. none of these

Answer: C

 

14. During electron transport, protons are pumped out of the mitochondrion at each of the major sites except for

A. complex I

B. complex II

C. complex III

D. complex IV

Answer: B

 

15. The aerobic breakdown of glucose known as respiration involves

A. electron transport phosphorylation

B. glycolysis

C. Krebs Cycle

D. all of the above

Answer: D