Nucleic Acid Structure Interview Questions & Answers

Posted On:May 21, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 226, Rating :

Best  Nucleic Acid Structure Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to  Nucleic Acid Structure Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of  Nucleic Acid Structure Multiple choice Questions. These Objective type  Nucleic Acid Structure Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. In DNA sequencing, the primer

A.specifies where the sequence ends

B.specifies where the sequence begins

C.both (a) and (b)

D.generates variety of different sized fragments

Answer: B

Interview Questions On Nucleic Acid Structure

2. The chromosome of almost all bacteria is in the shape of

A.an open circle

B.helix

C.a closed circle

D.a linear chromosome

Answer: C

 

3.In which of the following uracil is present?

A.RNA

B.DNA

C.Both (a) and (b)

D.None of these

Answer: A

 

4. To which of the following adenine always binds?

A.Guanine

B.Cytosine

C.Thymine

D.None of these

Answer: C

 

5. Guanine always binds to

A.cytosine

B.guanine

C.thymine

D.none of these

Answer: A

 

6. The function of ribosomes within the cell is

A.to produce ATP

B.to ferment carbohydrates

C.to synthesize proteins

D.all of these

Answer: C

 

7. According to base pairing rules the bases of one strand match-up with the bases of the second strand of DNA and the two strands are said to be

A.complementary

B.oppositely charged

C.identical

D.none of these

Answer: A

 

8. RNA that is complementary to a segment of another RNA molecule to which it will bind is known as

A.missense RNA

B.antisense RNA

C.nonsense RNA

D.none of these

Answer: B

 

9. Which is not an essential part of a two-component phosphorelay system?

A.Response regulator

B.Sensor kinase

C.Autoinducer

D.None of these

Answer: C

 

10. The DNA that actually codes for a protein’s primary structure in eukaryotes is

A.the entire gene

B.portions of the gene called introns

C.portions of the gene called exons

D.the promoter

Answer: C

 

11. Stem and loop structures are

A.proteins that help partially denatured enzymes to recover their native configuration

B.structures in DNA caused by inverted repeats

C.structures at the ends of linear eukaryotic DNA molecules

D.the bonds between adjacent DNA nucleotides in the same strand

Answer: B