Network Analysis Interview Questions & Answers

Posted On:February 5, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 561, Rating :

Best Network Analysis Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Network Analysis Interview Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Network Analysis. These Network Analysis Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular questions during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industries.

01: What is Q factor?

Answer: The Q factor is ratio of inductive reactance to resistance of a coil.

Interview Questions on Network Analysis

02: List examples of current sources?

Answer: Semiconductor devices like transistor and diode are treated as current sources.

 

03: State Norton’s theorem?

Answer: This theorem states that any linear bilateral network with active network with output terminals AB can be replaced by a single current source in parallel with a single impedance Z.

 

04: What is the efficiency during maximum power transfer?

Answer: Efficiency during maximum power transfer 50%.

 

05: Define filter?

Answer: A filter is an electrical network that can transmit signals within a specified frequency range.

 

06: Define active filter?

Answer: The active filter contains components like operational amplifier that introduce some gain in the signal.

 

07: How a band pass filter is constructed?

Answer: This filter is a combination of two parallel tuned circuits. This is a special type of LC filter along with a particular BW frequency to be allowed through it.

 

08: What is resistance?

Answer: The resistance is the property of a material to oppose the flow of current in a material. Its unit is ohm.

 

09: What happens to voltage when current is zero?

Answer: The voltage is constant.

 

10: Which capacitor is preferred for high voltage and frequency?

Answer: The vacuum and gas filled capacitor are used for high voltage and frequency applications.

 

11: State Kirchoff’s voltage law?

Answer: Kirchoff’s voltage law states that the algebraic sum of all branch voltages around any closed loop of a network is zero at all instant of time.

 

12: What is the limitation of Kirchoff’s law?

Answer: It fails in distributed parameter network.

 

13: Sate Maximum power transfer theorem?

Answer: A resistance load being connected to a dc network receives maximum power when load resistance is equal to internal resistance.

 

14: Define characteristics impedance?

Answer: The characteristics impedance of a filter matches with circuit to which it is connected throughout the pass band.

 

15: List the disadvantages of constant K filters?

Answer: The attenuation does not increase rapidly beyond cut-off frequency. Characteristics impedance varies widely in the pass band from desired value.

 

16: What are the materials used for resistor?

Answer: The materials used are:

Manganin (alloy of copper, manganese and nickel. Copper86%, Manganese 12%, and Nickel 2%)

Constantan (alloy of nickel and copper. Copper 55% and Nickel 45%).

 

17: When we use 3-terminal resistor?

Answer: It is used when resistance is less than 1 ohm.

 

18: State Kirchoff’s current law?

Answer: The algebraic sum of currents at any node of a circuit is zero. The sum of incoming current is equal to sum of outgoing current.

 

19: How equivalent impedance is calculated in Thevenin Theorem?

Answer: All independent voltage sources are short circuited and all independent current sources are open circuited.

 

20: State Superposition theorem

Answer: If a number of voltages or current sources are acting simultaneously in a linear network the resultant current in any branch is the algebraic sum of current that would be produced in it when each source acts alone replacing all other independent sources by their internal resistances.

 

21: Define unilateral circuit?

Answer: The circuit whose properties are not same in either direction is known as unilateral circuit.

 

22: What are the applications of filter?

Answer: The Filter is used in voice frequency telegraphy, multi channel communication, TV broadcasting and telephony.

 

23: What is inductance?

Answer: It is the property of a material by virtue of which it opposes any change of magnitude and direction of current passing through the conductor.

 

24: What are the properties of a resistor?

Answer: The properties are high resistivity, resistance to oxidation, corrosion and moisture.

 

25: State Thevenin Theorem?

Answer: This theorem states that any linear network with output terminal AB can be replaced by a single voltage source V in series with a single impedance.

 

26: Define active and passive network?

Answer:

Active network: The network which has no current or voltage source is called passive network.

Passive network: The network which either has current or voltage source is called active network.

 

27: List the characteristics of filter?

Answer: An ideal filter would transmit signals under the pass-band frequencies without attenuation and completely suppress the signal with attenuation band of frequencies with a sharp cut-off profile.

 

28: Define cut-off frequency?

Answer: The frequency that separates the pass and attenuation band is known as cut-off frequency.

 

29: What happens to voltage when current through the inductor is constant?

Answer: The voltage across inductor is zero.

 

30: What is the material used for inductance coil?

Answer: The material used is marble because it is unaffected by atmospheric conditions.

 

31: Is the theorem applicable to a.c. sources?

Answer: No, it is applicable to dc circuits with and without controlled sources.

 

32: State Ohm’s Law?

Answer: The current through any conductor is directly proportional to the applied potential difference across it keeping physical condition unchanged.

 

33: What are dependent sources?

Answer: When strength of voltage or current changes in the source for any change in the connected network they are called dependent sources.

 

34: How will you define capacitance?

Answer: It is the ability to store electric charge within it. Capacitance is a measure of charge per unit voltage that can be stored in an element.

 

35: Define Norton equivalent circuit?

Answer: The Norton equivalent circuit is a current generator which is placed in parallel to internal resistance.

 

36: What is the unit of charge and current?

Answer: The units are coulomb and ampere.

 

37: List examples of voltage source?

Answer: The examples of voltage source are battery and generator.

 

38: Define branch?

Answer: It is a part of a network which lies between two junction points.

 

39: What is the unit of attenuation?

Answer: The unit is decibel and neper.

 

40: List advantages of active filter over passive filter?

Answer: Active filter eliminate bulky components. It offers gain. It can drive low impedance loads. It is easy to tune.