MS Excel Multiple choice Questions & Answers

Posted On:June 1, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 228, Rating :

Best MS Excel Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to MS Excel Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of MS Excel Multiple choice Questions. These Objective type MS Excel are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

 

 1.    What function displays row data in a column or column data in a row? | Ms Excel Mcqs

a.   Hyperlink

b.   Index

c.   Transpose

d.   Rows

Ans: c

Objective Type Questions On MS Excel

2.    When you insert an Excel file into a Word document, the data are ______. | Ms Excel Mcqs

a.   Hyperlinked

b.   Placed in a word table

c.   Linked

d.   Embedded

Ans: b

3.    Except for the …… function, a formula with a logical function shows the word “TRUE” or “FALSE” as a result. | Ms Excel Mcqs

a.   IF

b.   AND

c.   OR

d.   NOT

Ans: a

4.    Macros are “run” or executed from the ….. Menu. | Ms Excel Mcqs

a.   Insert

b.   Format

c.   Tools

d.   Data

Ans: c

5.    You can open the consolidate dialog box byte choosing Consolidate from the ….. Menu. | Ms Excel Mcqs

a.   Insert

b.   Format

c.   Tools

d.   Data

Ans: d

6.    Each excel file is called a workbook because | Ms Excel Mcqs

a.   It can contain text and data

b.   It can be modified

c.   It can contain many sheets including worksheets and chart sheets

d.   You have to work hard to create it

Ans: c

7.    Which types of charts can excel produce? | Ms Excel Mcqs

a.   Line graphs and pie charts only

b.   Only line graphs

c.   Bar charts, line graphs and pie charts

d.   Bar charts and line graphs only

Ans: c

8.    How are data organized in a spreadsheet? | Ms Excel Mcqs

a.   Lines and spaces

b.   Layers and planes

c.   Rows and columns

d.   Height and width

Ans: c

9.    What does the VLOOKUP function do? | Ms Excel Mcqs

a.   Looks up text that contain ‘v’

b.   Checks whether text is the same in one cell as in the next

c.   Finds related records

d.   All of above

Ans: c

10.    Gridlines | Ms Excel Mcqs

a.   May be turned off for display but turned on for printing

b.   May be turned on or off for printing

c.   The be turned off for display and printing

d.   a, b and c

Ans: d

11.    You can print only an embedded chart by | Ms Excel Mcqs

a.   Moving the chart to a chart sheet before you print.

b.   Formatting the chart before you print

c.   Selecting the chart before you print

d.   a  and c

Ans: d

12.    Which of the following is a correct order of precedence in a formula calculation? | Ms Excel Mcqs

a.   Multiplication and division, exponential positive and negative value

b.   Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction

c.   Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation

d.   None of above

Ans: d

13.    A function inside another function is called a ….. Function. | Ms Excel Mcqs

a.   Nested

b.   Round

c.   Sum

d.   Text

Ans: a

14.    How should you print a selected area of a worksheet, if you’ll want to print a different area next time? | Ms Excel Mcqs

a.   On the file menu, point to print area, and then click set print area.

b.   On the file menu, click print, and then click selection under print what

c.   On the view menu, click custom views, then click add

d.   All of above

Ans: b

 

15.    Your German supplier still invoices for parts in deutsche marks. How can you have Excel convert those sums to Euros? | Ms Excel Mcqs

a.   On the Insert menu, click Symbol and from the currency symbols subset, select the Euro sign.

b.   On the tools menu, click Add-Ins, and select the Euro Currency Tools check box

c.   Apply a selected background color

d.   All of above

Ans: b

 

16.    Which function calculates your monthly mort age payment? | Ms Excel Mcqs

a.   PMT (payments)

b.   NPER (number of periods)

c.   PV (present value)

d.   All of above

Ans: a

 

17.    If you are working in English (US), Chinese or Japanese, Excel 2002 can speak data as you enter it, to help you verify accuracy. How do you activate this feature? | Ms Excel Mcqs

a.   Point to speech on the tools menu, and then click show text to speech toolbar.

b.   Click validation on the data menu

c.   Point to speech on the tools menu, and then click speech recognition

d.   All of above

Ans: a

 

18.    Which of the following methods cannot be used to enter data in a cell? | Ms Excel Mcqs

a.   Pressing an arrow key

b.   Pressing the tab key

c.   Pressing the Esc key

d.   Clicking the enter button to the formula bar

Ans: c

 

19.    Which of the following will not set text in selected cells to italics? | Ms Excel Mcqs

a.   Pressing Ctrl + I on the keyboard

b.   Using the Tools – Wizard – Web Form menu item

c.   Using the Format – Cells – Font menu item

d.   None of the above

Ans: b

 

20.    Which of the following methods cannot be used to edit the content of cell? | Ms Excel Mcqs

a.   Pressing the Alt key

b.   Clicking the formula bar

c.   Pressing F2

d.   Double clicking the cell

Ans: a

21. Which of the following is not an option in the spelling dialog box?

a.   Edit

b.   Ignore

c.   Ignore all

d.   Change

Ans: a

 

22. You can quickly change the appearance of your work by choosing Auto Format from the …. Menu

a.   Edit

b.   View

c.   Format

d.   Tools

Ans: c

 

23. To protect a worksheet, you can choose Protection and the Protect Sheet from the ….. menu

a.   Edit

b.   Format

c.   Tools

d.   Data

Ans: c

 

24. You can open the Highlight Changes dialog box by choosing Track Changes from the …. Menu.

a.   Edit

b.   Insert

c.   Format

d.   Tools

Ans: d

 

25. Which of the following is not a worksheet design criterion?

a.   Efficiency

b.   Audit ability

c.   Description

d.   Clarity    

Ans: c

 

26. To copy cell contents using drag and drop, press the

a.   End key

b.   Shift key

c.   Esc key

d.   None of above

Ans: d

 

27. If you press …., the cell accepts your typing as its contents.

a.   Enter

b.   Ctrl + Enter

c.   TAB

d.   Insert

Ans: a

 

28. The auto fill feature

a.   Extends a sequential series of data

b.   Automatically adds a range of cell values

c.   Applies a boarder around selected cells

d.   None of above

Ans: a

 

29. What is the keyboard shortcut (button or buttons to be pressed) for creating a chart from the selected cells?

a.   F3

b.   F5

c.   F7

d.   F11

Ans: d

 

30. you can use the formula palette to

a.   format cells containing numbers

b.   create and edit formulas containing functions

c.   entered assumptions data

d.   copy a range of cells

Ans: b

 

31. What Pivot Table toolbar button updates the data in a Pivot Table or Pivot Chart report if the source data chas changed?

a.   Format Report

b.   Pivot Table

c.   Refresh Data

d.   Show Detail

Ans: c

 

32. What is an expression that tells how the numbers in a determined set of cells are to be calculated?

a.   Formula

b.   Field

c.   Data

d.   Query Correct Answer:  

Ans: a

 

33. “Qtr 1, Qtr 2, Qtr 3” is an example of a

a.   Formula

b.   Function

c.   Series

d.   Syntax

Ans: c

 

34. You can edit existing Excel data by pressing the

a.   F1 key

b.   F2 key

c.   F3 key

d.   F4 key

Ans: b

 

35. The cell reference for a range of cells that starts in cell B1 and goes over to column G and down to row 10 is ….

a.   G1-G10

b.   B1.G10

c.   B1;G10

d.   B1:G10

Ans: d

 

36. A user wishes to remove a spreadsheet from a workbook. Which is the correct sequence of events that will do this?

a.   Go to File-Save As – Save As Type – Excel worksheet

b.   Right click on the spreadsheet tab and select DELETE

c.   Right click on the spreadsheet and select Insert – Entire Column

d.   None of above

Ans: b

 

37. What feature enables you to adjust or back solve the value in a cell to reach a desired outcome in a formula?

a.   Goal Seek

b.   Scenario Summary report

c.   Forecasting

d.   Trend line

Ans: d

 

38. What term describes a background that appears as a grainy, non smooth surface

a.   gradient

b.   pattern

c.   solid

d.   texture

Ans: a

 

39. Excel is a

a.   Graphic program

b.   None of these

c.   Word processor

d.   A spreadsheet

Ans: d

 

40.    To create an interactive Pivot Table for the web, you use a Microsoft Office Web component called

a.   HTML

b.   Pivot Table Field List

c.   Pivot Table List

d.   Pivot Table Report

Ans: d

 

41. When integrating Word and Excel, Word is usually the

a. Server

b. Client

c. Source

d. None of these

Ans: b

 

 

42. The number of rows in a worksheet is

a. 36500

b. 65536

c. 256

d. 64536

Ans: b

 

43. With which of the following all formulas in excel starts?

a. /

b. *

c. $

d. =

Ans: d

 

44. On an excel sheet the active cell in indicated by ?

a. A dotted border

b. A dark wide border

c. A blinking border

d. By italic text

Ans: b

 

45. What term describes explanatory text attached to a cell?

a. Context

b. Callout

c. Comment

d. Dialog

Ans: c

 

46. How we can view a cell comment?

a. Position the mouse pointer over the cell

b. click the comment command on the view menu

c. click the edit comment commands on the Insert menu

d. click the Display comment command on the window menu

 Ans: a

 

47. Which of these will not select all the cells in a document?

a. Using the Edit  Select All menu

b. Pressing Ctrl + A on the keyboard

c. Clicking three times with the right mouse button in the spreadsheet

Ans: c

 

48. The default style for new data keyed in a new workbook is ?

a. Comma

b. Normal

c. Currency

d. Percent

Ans: b

 

49. If you press ___, the cell accepts your typing as its contents ?

a. Tab

b. Ctrl+Enter

c. Enter

d. Alt+Enter

Ans: c

 

 

50. Which of the following is an absolute cell reference?

a. !A!1

b. $A$1

c. #a#1

d. A1

Ans: b