Microbiology Multiple choice Questions & Answers

Posted On:February 10, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 259, Rating :

Best 100+ Microbiology Objective Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Microbiology Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Microbiology Multiple choice Questions. These Objective type Microbiology Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1.  cephalosporin? 

  A. affects protzoal metabolism

  B. affects fungal nucleic acid synthesis

  C. inhibits RNA synthesis

  D. inhibits cell wall synthesis 

    Ans: D

 MCQs on Microbiology

2.  acid fast bacteria?

  A. cell walls with mycolic acid 

  B. exotoxin production

  C. skin infections that can lead to septicimia

  D. diseases that come in stages

  E. diarrhea of varying degrees

 Ans:A

 

3.  which have mulitple intermeidate host and forms? 

  A. flatworms 

  B. roundworms

   Ans:A

 

4.  a rancher that has been process deer sking comes down with an eschar on his forearm.  This could mean that he has? 

  A. tetanus

  B. listeriosis

  C. cutaneous anthrax 

  D. a tattoo

   Ans:C

 

5.  most fungi reproduce asexually to form haploid? 

  A. hypae

  B. spores 

  C. asci

  D. basidia

  Ans:B

 

6.  typhoid fever? 

  A. respiratory

  B. urogential

  C. nervous, fever, eyes

  D. gastrointesntinal 

  E. skin

  F. muscles

   Ans: D

 

7.  warm moist conditions like houston favor the transmission of respiratory fungal disease? 

  A. true

  B. false 

   Ans: B

 

8.  interferon has an innate ability to fight viral infections and is always circulating in the body? 

  A. true

  B. false 

   Ans: B

 

9.  meningitis is an infection of? 

  A. the peripheral nervous system

  B. the spinal cord and brain 

  C. the covering of the spinal cord and brain

  D. the blood brain barrier

   Ans: B

 

10.  sulfanilamide? 

  A. competitive inhibition of folic acid synthesis 

  B. affects fungal nucleic acid synthesis

  C. inhibits function of cell membrane

  D. inhibits RNA synthesis

   Ans: A

 

11.  involves heat, redness, swelling, and pain? 

  A. inflammation 

  B. cell mediated response

  C. humoral response

  D. complement cascade

   Ans: A

 

12.  is a protective covering for the genome? 

  A. the capsid 

  B. the genome

  C. the envelope

  D. the capsomere

   Ans: A

 

13.  the fungus candida causes? 

  A. vaginal yeast infections

  B. thrush of the mouth

  C. infections in canadians

  D. a and b 

   Ans: D

 

14.  HAI? 

  A. degree of pathogenicity

  B. world wide outbreak of disease

  C. vector of infection

  D. spread while staying at hospital 

   Ans: D

 

15.  streptococcal pneumonia? 

  A. respiratory 

  B. urogential

  C. nervous, fever, eyes

  D. gastrointestinal

  E. skin

  F. muscles

   Ans: A

 

16.  long term effects of strep throat can include? 

  A. rheumatic fever 

  B. glomerulonephritis

  C. encephalitis

  D. death

   Ans: A

 

17.  what types of foods are associated with the diarrheal form of bacillus food poisoning? 

  A. starchy

  B. meat 

  C. veggies

  D. candy

   Ans: B

 

18.  syphilis cases at local clinic at 5 year high? 

  A. outbreak

  B. epidemic

  C. endemic 

  D. pandemic

   Ans: C

 

19.  mycelium? 

  A. fungus 

  B. bacteria

  C. protozoa

  D. algae

  E. virus

   Ans: A

 

20.  hepatitis viruses attack the liver which results in which of the following symptoms except? 

  A. jaundice

  B. dark urine

  C. light colored feces

  D. macropapular rash 

   Ans: D

 

21.  tinea infections are all caused by the same fungus? 

  A. true

  B. false 

   Ans: B

 

22.  hemolytic streptococcus? 

  A. cell walls with mycolic acid

  B. exotoxin production 

  C. skin infections that can lead to septicimia

  D. diseases that come in stages

  E. diarrhea of varying diseases

   Ans: B

 

23.  the sulfonamide drugs interfere with bacterial metabolism by? 

  A. blocking cell wall synthesis

  B. disrupting folic acid metabolism 

  C. reacting with bacterial cell memebranes

  D. inhibiting DNA replication

   Ans: B

 

24.  streptokinase? 

  A. colonization of a niche in the host

  B. evasion of the hosts immune response 

  C. inhibition/overstimulation of the hosts immune response

  D. obtaining nutrition from the host

  E. exotoxin

   Ans: B

 

25.  what age group is at most risk for legionelliosis? 

  A. youngins

  B. teenagers

  C. adults

  D. old folks 

   Ans: D

 

26.  pneumonia is simply? 

  A. a disease affecting the very young and the elderly

  B. fluid in the lungs

  C. caused by a wide variety of oraganisms

  D. all of the above 

  E. b and c only

   Ans: D

 

27.  pandemic? 

  A. worldwide outbreak of disease 

  B. disease outbreak

  C. disease that is easily spread

  D. vector of infection

   Ans: A

 

28.  why are pseudomonas infectious difficult to treat and prevent? 

  A. the bacteria is highly resistant to detergents and antibiotics

  B. metabolically versatile 

  C. it is found everywhere

  D. causes nosocomal infections

   Ans: B

 

29.  A complication of camplyobacter jejuni infection is? 

  A. ulcerative peritonitis

  B. toxic megacolon

  C. gullian barre syndrome 

  D. all of the above

   Ans: C

 

30.  the total magnification of a microscope is equal to? 

  A. the magnification of the objective lens x the number of eye pieces

  B. the maginification of the objective x the magnification of the ocular 

  C. the total of all of the objectives

  D. the price of the microscope

  E. none of the above

   Ans: B

 

31.  hansens disease (leprosy)? 

  A. respiratory

  B. urogenital

  C. nervous, fever, eyes 

  D. gastrointestinal

  E. skin

  F. muscles

   Ans: C

 

32.  Hiv/aids cutting short the lives of young people worldwide? 

  A. outbreak

  B. epidemic

  C. endemic

  D. pandemic 

   Ans: D

 

33.  may be either DNA or RNA but not both? 

  A. the capsid

  B. the genome 

  C. the envelope

  D. the capsomere

   Ans: B

 

34.  why do you think that antibiotics such as penicillin cannot be used with bacteria like mycobacterium tuberculosis, the causative agent of TB? 

  A. the cell walls of these organisms are not affected by penicillin 

  B. the spores that are produced by TB cannot be killed by antibiotics

  C. the bacterium encyts within the body and cannot be killed with penicillin

  D. the baceterium is gram negative which are not killed as easily with penicillin

   Ans: A

 

35.  btwn 1964 and 2009, the state with the highest incidence of SLE has been? 

  A. NY

  B. TX 

  C. FL

  D. OH

   Ans: B

 

36.  what is pneumonia? 

  A. result of a viral, bacterial fungal infection

  B. accumulation of fluid in the lungs

  C. can lead to endocarditis

  D. all of the above

  E. all but c 

   Ans: E

 

37.  roughly how many ppl on the planet are infected with mycobacterium tuerculosis? 

  A. 1%

  B. 10%

  C. 20%

  D. 30% 

  E. 50%

   Ans: D

 

38.  why is treatment of tb so difficult? 

  A. long time period of treatment 

  B. drugs are expensive

  C. MDR-TB is not treatable

  D. drugs have serious side effects that prevent many from completeing treamtment

   Ans: A

 

39.  what is one of the biggest problems in preventing the spread of gonorrheal and chlamydia? 

  A. people hate condoms

  B. it is mainly spread by young irresponible teenagers

  C. asymptomatic people dont realize they have it 

  D. highly antibitoic resistant

   Ans: C

 

40.  causes dilation of capillaries? 

  A. inflammation 

  B. cell mediated response

  C. humoral response

  D. complement cascade

   Ans: A

 

41.  a flexible membrane composed of protein and lipid? 

  A. the capsid

  B. the genome

  C. the envelope 

  D. the capsomere

   Ans: C

 

42.  mumps is a viral infection that affects what part of the body? 

  A. my humps

  B. the ears

  C. the reproductive organs

  D. the parotid glands 

   Ans: D

 

43.  gonorrhea still a problem among teens? 

  A. outbreak

  B. epidemic

  C. endemic 

  D. pandemic

   Ans: C

 

44.  which section shows a growth phase where the cells dividing at their maximum rate of division? 

  A. a

  B.

  C. c

  D. d

   Ans: B

 

45.  gonorrhea? 

  A. respiratory

  B. urogenital 

  C. nervous, fever, eyes

  D. gastrointestinal

  E. skin

  F. muscles

   Ans: B

 

46.  a man walks into a clinic and is complaining of an ulcerated lesion on his penis.  It is painless and appears to be healing on its own.  Which of the following would probably be the cause? 

  A. chancroid

  B. syphilis 

  C. gonorrhea

  D. chlamydia

   Ans: B

 

47.  RNA viruses have genome that consists of RNA.  What must a positive strand RNA virus do before it can replicate? 

  A. nothing, it is ready to start translating protein 

  B. it must make a positive strand RNA to be translated

  C. it must use reverse transcriptase to convert RNA to DNA

  D. it must become a prophage before replicating

   Ans: A

 

48.  the microscope with high resolution and low maginification is better than a microscope with low resolution and high magnification? 

  A. true 

  B. false

   Ans: A

 

49.  protects the fetus? 

  A. IgA 

  B. IgD

  C. IgM

  D. IgE

  E. IgG

   Ans: A

 

50.  put these steps in the progression of TB in order a.macrophages attack bacteria b.bacteria spread through the rest of the body c.bacteria multiply within macrophage which from granuloma d.inhalation of bacteria e.macrophages form tubercules? 

  A. edcba

  B. dbcae

  C. daceb 

  D. decab

   Ans: C

 

51.  found in tears? 

  A. IgA 

  B. IgD

  C. IgM

  D. IgG

  E. IgE

   Ans: A

 

52.  the diploid form of fungi is refered to as a zygospore? 

  A. true 

  B. false

   Ans: A

 

53.  In thioglycollate broth, a bacteria that are strictly anaerobic will grow? 

  A. throughout the medium

  B. only at the top

  C. only at the bottom 

  D. only in the middle

   Ans: C

 

54.  hepatic cell carcinoma is associated with individuals with acute hep B infection? 

  A. true

  B. false 

   Ans: B

 

55.  an experiment began with 4 cells and ended with 128 cells.  How many generations did the cells go through? 

  A. 64

  B. 32

  C.

  D. 5

   Ans: C

 

56.  peptic ulcers? 

  A. respiratory

  B. urogenital

  C. nervous, fever, eyes

  D. gastrointestinal 

  E. skin

  F. muscles

   Ans: D

 

57.  plamsa cells and memory cells? 

  A. inflammation

  B. cell mediated response

  C. humoral response 

  D. complement cascade

   Ans:C

 

58.  what are some of the problems associated with BCG vaccine? 

  A. not very effective

  B. results in positive skin test

  C. very expensive

  D. all of the above

  E. just a and b 

   Ans: E

 

59.  communicable? 

  A. spread while staying at a hosptiba

  B. disease that is spread by direct contact 

  C. disease that is easily spread

  D. inanimate object

   Ans: B

 

60.  sterilization is defined as? 

  A. removal of microbial contamination

  B. complete destruciton of all forms of life 

  C. complete removal of vegatative cells

  D. removal of most microorganisms

   Ans: B

 

61.  a substance that has been pasterized could also be considered to be steralized? 

  A. true

  B. false 

   Ans: B

 

62.  legionaires disease? 

  A. respiratory 

  B. urogential

  C. nervous, fever, eyes

  D. gastrointestinal

  E. skin

  F. muscles

   Ans: A

 

63.  which of the following are possible shapes of bacteria? 

  A. spheres

  B. rods

  C. spirals

  D. star shapes

  E. green clovers and pink diamonds

  F. all are possible

  G. all except e 

   Ans: G

 

64.  which of the following statements about flourescence microscopy is true? 

  A. fluorescent dyes are excited by specific wavelengths of light 

  B. fluorescent dyes glow in the dark so light is not necessary

  C. the dyes coating a microscopic specimen are radioactive

  D. all are true

  E. noen are true

   Ans: A

 

65.  a 20 year old car accident patient has surgery to repair a deep wound in the upper arm and should after being thrown from the car and into a field.  3 days after being sent home patient returns to the hospital in extreme pain, the area around the wound has turned black and the sutures have torn open because of the gas produced inside the wound.  The infected area also smells terrible, much like road kill.  This patient may be experienceing an infection with? 

  A. clostridium botulinum

  B. clostridium tetani

  C. corynebacterium diptheriae

  D. bacillus anthracis

  E. none of the above 

   Ans: E

 

66.  MMR protects against what three diseases? 

  A. measles, malaria, and rabies

  B. monkey pox, mumps, rabies

  C. measles, mumps, rubella 

  D. none of the above

   Ans: C

 

67.  a drug that works by competitibe inhibition will? 

  A. prevent an organism by growing by using up a particular food supply

  B. stop an organism from growing by blocking production of NADH in the kreb cycle

  C. bind to the active site of an enzyme preventing it normal function 

  D. uncouple electron transport and shut down ATP formation

   Ans: C

 

68.  which of the following takes a bigger ID (infectious dose) to cause illness? 

  A. salmonella enterica 

  B. salmonella typhi

   Ans: A

 

69.  A 45 year old construction site worker recieves a deep puncture wound from a piece of sheet metal sticking out of the ground.  The wound does not seem to be that bad and is not bleeding very much.  2 days later the wound is sore and red and patient is having muscle cramps in legs, neck, back and arms.  what should she do? 

  A. emergency room for tetanus treatment 

  B. emergency room for gangrene treatment

  C. doctor office for wound cleaning and maybe stitches

  D. take some tylenol and rest for 1 day

   Ans: A

 

70.  if you spray a disinfectant that is able to break down a lipid envelope, will it be effective against an enveloped virus? 

  A. yes 

  B. no

   Ans: A

 

71.  Any fungal infection of the skin, hair or nails is called a? 

  A. mycophytosis

  B. hairandnailopsis

  C. dermaphylosis

  D. dermatophytosis 

  E. keratisis

   Ans: D

 

72.  Oligodyanmic activity can be said to mean? 

  A. a little bit works better than alot 

  B. very fast acting

  C. works well with other chemcals

  D. extremely toxic

  Ans: A

 

73.  jacob, and HIV postive male with advanced infection, presents witha 3 month history of increasing night sweats, fever, severe fatigue, and chills.  on examination the patient has a distended abdomen and a enlarged liver, is anemic and has severe diarrhea.  t cell counts reveal that hte patient has relatively few helper t cells in the blood.   blood and stool cultures reveal small acid fast bacilli.  he probably has 

  A. MAC infection

  B. M tuberculosis

  C. syphilis

  D. gonorrhea

  E. could be any of the above

  F. a or b 

   Ans: F

 

74.  may contain enzymes to assist penetration? 

  A. the capsid

  B. the genome

  C. the envelope 

  D. the capsomere

   Ans: C

 

75.  Which of the following arguments makes the most sense? 

  A. parasites want to kill off the host as soon as possible

  B. parasites tend to feed off of their host little by little 

  C. host/parasite relationship is very much like predator and prey

  D. none of the above

   Ans: B

 

76.  patient comes to the doctors office vomiting and very ill.  She says that she hadnt eaten anything until about 2 hours ago she had leftover macaroni and cheese at her grandmothers house.  What is she probably sick with? 

  A. gastrointestinal anthrax

  B. emetic form of bacillus food poisioning 

  C. s aureus food poisoning

  D. something else

   Ans: B

 

77.  The MHC proteins of cells? 

  A. display antigens of self and non self origin

  B. interact with b cells and t cells

  C. activate and deactivate antibody production

  D. switch on and off interferon production

  E. a and b 

  F. c and d

   Ans: E

 

78.  one characteristic of fungal respiratory infections include all except which of the following? 

  A. moist, wet conditions

  B. presence of fecal material 

  C. dry dusty soil

  D. animals

   Ans: B

 

79.  filariasis is caused when mosquitoes deliver worms that end up blocking? 

  A. digestive system

  B. circulatory system

  C. lymphatic system 

  D. nervous system

   Ans: C

 

80.  which treatment is used for staphlococcal pneumonia? 

  A. supportive only

  B. penicillin

  C. vancomycin

  D. a and c 

   Ans: D

 

81.  A medical student on an international program in namibia sees a 1 week old infant with an eye infection.  there is also evidence of hordes of flies in the village that are constantly bothering the children.  a sample of discharge from the eye found to contain encapsulated, paired, gram negative cocci.  The kiddo has 

  A. neonatal gonorrhea 

  B. trachoma

  C. syphilis

  D. impossible to tell from the info given

   Ans: A

 

82.  one characterisitc of typhoid fever is that after people become infected they 

  A. recover completley

  B. feel fine but become carriers

  C. have s. typhi colonize their GI tract

  D. all of the above 

   Ans: D

 

83.  jenny a 29 yr old mother of 2 was at work and collapsed.  she had been complaining of having "period like" symptoms with pain and cramping along with fever, headache, and a red sunburn rash.  doctors did a spinal tap and it the fluid came out clear with no sign of diplococci.  jenny was rapidly deteriorating and experience mulit organ shut down.  multiple antibiotics were given and she recovered in 6 weeks total and has permanent kidney damage.  jenny was most likely experiencing 

  A. scalded skin syndrome from staph aureus

  B. follicultitis followed by septicemia from s. aureus

  C. s. aureus toxic shock syndrome 

  D. anthrax

   Ans: C

 

84.  antibodies? 

  A. infammation

  B. cell mediated response

  C. humoral response 

  D. complement cascade

   Ans: C

 

85.  Polio is primarily a disease that affects?

  A. the gastrointestinal system

  B. the central nervous system 

  C. muscles and skeleton

  D. the respiratory system

   Ans: B

 

86.  toxic shock toxin? 

  A. colonization of a niche in the host

  B. evasion of the hosts immune response

  C. inhibition/overstimulation of the hosts immune response 

  D. obtaining nutrition from the host

  E. exotoxin

   Ans: C

 

87.  which section of the graph shows where the number of cells dividing is equal the number of cells dying? 

  A. a

  B. b

  C.

  D. d

   Ans: C

 

88.  found bound to mast cells and b cells? 

  A. IgA

  B. IgG

  C. IgD 

  D. IgM

  E. IgE

   Ans: C

 

89.  E Coli 0157:H7? 

  A. respiratory

  B. urogenital

  C. nervous, fever, eyes

  D. gastrointestinal 

  E. skin

  F. muscles

   Ans: D

 

90.  a conditon called elephantitis may develop in one who? 

  A. has consumed raw beef

  B. has been bitten by an infected mosquitio 

  C. walks about in warm moist soil without shoes

  D. uses manure in the farm fields

   Ans: B

 

91.  Gas gangrene is a result of type 2 exotoxins.  Which of the following describes this class of toxins? 

  A. they are 2 part toxins

  B. they are the outer LPS layer of gram negative bacteria

  C. the cause major over reaction of immune system

  D. they damage cell membranes 

   Ans: D

 

92.  how are gram positive and gram negative cell walls different? 

  A. gram negative cells have a single layer of peptidoglycan and an outer membrane and gram positive cells have a thick layer with teichoic acids

  B. gram positive cells have a single layer of peptidoglycan and a periplasmic space while gram negative cells have a thick layer with teichoic acid

  C. gram negative cell walls have a thich layer of peptidoglycan and gram positive cells have no peptidoglycan but have teichoic and mycolic acids

  D. none of the above

   Ans: A

 

93.  most fungi grows best with oxygen, at room temp and under ________ conditions? 

  A. slightly acidic 

  B. slightly basic

  C. neutral pH

  D. dark

   Ans: A

 

94.  Epitopes are? 

  A. specific part of antigen that is reactive

  B. part of the antigen to which antibody binds 

  C. small molecules that couple to carrier proteins

  D. the protein of antigen that is displayed on MHC

   Ans: B

 

95.  pyrogens? 

  A. kills cells infected with virus

  B. stimulates fever 

  C. oily goo on the skin

  D. kills gram positive bacateria

   Ans: B

 

96.  pentameric antibody? 

  A. IgA

  B. IgG

  C. IgD

  D. IgM 

  E. IgE

   Ans: D

 

97.  photosynthetic eukarya? 

  A. fungus

  B. protozoa

  C. bacteria

  D. algae 

  E. virus

   Ans: D

 

98.  anthrax is dose dependent.  What does that mean? 

  A. different numbers of spores are needed for the different portals of entry 

  B. to cure it requires different dosages of ciprofloxin

  C. different people require different doses to get infected

  D. none of the above

   Ans: A

 

99.  the vaccine for herpes simplex virus II is? 

  A. expensive

  B. given in multiple doses

  C. can result in a positive skin test

  D. nonexistant 

   Ans: D

 

100.  hemarrhagic viruses often kill by what mechanism? 

  A. systemic shock

  B. dehydration

  C. bleeding to death 

  D. pneumonia

     Ans:c