Medicine Multiple choice Questions & Answers

Posted On:February 11, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 292, Rating :

Best Medicine Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Medicine Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Medicine Multiple choice Questions. These Objective type Medicine Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1.  Which of the following investigation is useful for Myocardial metabolism and blood flow ? 

a) CT scan

b) MRI scan        

c) Positron Emission Tomography scan

d) Chest X-ray

Ans: c

 MCQs on Medicine

2.Barr body is seen in

a) Buccal mucosa smear

b) RBC 

c) WBC 

d) Saliva 

 Ans:  a

 

3. Which is not a acute phase reactant

a) C-Reactive protein

b) Haptoglobulin 

c) Complement     

d) alpha feto protein

 Ans:d

 

4.Which of the following disorders have been shown to be genetically transmitted by singleautosomal dominant enes?

a) Catatonic schizophrenia"

b) Phenyl ketonuria

c) Creutzfeldt - Jacob diseased

D) Huntington's disease  

 Ans:d 

 

5.False statement about fragile - X syndrome is '     

a) Breakage in long arm of X chromosome      

b) Common genetic disorder

c) Micro - orchidism

d) Long face

 Ans:c

 

6.C3 and C4 levels are raised in

a) Autoimmune disease

b) SLE

c)RA

d) All of the above

 Ans:a

 

7.Which one of the following statements about Natural Killer (NK) cells is not correct?   

a)NK cells can lyse tumour cells and virus infected cells in vitro, without previous sensitization

b)NK cells are found in peripheral blood and lymphoid tissue

c)NK cells are CD 3 positive

d)NK cells lyse the target cells by antibody degendent cellular cytotoxicity

 Ans:c

 

8.The chromosomal anomaly in Klinefelter syndrome is

a) 47XXY

d) 45XO

c) 47XXX

d) 47XXXX

 Ans:a

 

9.Down syndrome is due to

a) Trisomy 21

b) Translocation 13-15/21

c) Translocation 22/21

d) All of the above

 Ans:d

 

10.Interferons secreted by all except

a) Monocytes

b) Macrophages

c) Fibroblast       

d) Lymphocytes

 Ans:a

 

11.The translocation in Burkitt's lymphoma is between chromosome

a) 8 and 14

b) 9 and 22

c) 11 and 13

d) 8 and 12

 Ans:a

 

12.Non immune hydrops is not a feature of which of the following

a) Chromosomal abnormalities

b) Alpha thalassemia

c) Renal malformations in foetus

d) Foetal cardiac abnormalities

 Ans:c 

 

13.Carcinoembryonic antigen is seen in

a) Colorectal carcinoma

b) alcoholic cirrhosis 

c) Emphysema

d) Diabetes mellitus

 Ans:a

 

14.DNA analysis can be done from all except

a) Monocyte

b) Lymphocyte

c) Fibroblast

d) Amnion cell

 Ans:c

 

15.A stable heritable alteration of DNA is known as

a) Translocation       

b) Mutation

c) Syngamy

d) Gene fixation

 Ans:b

 

16.Commonest blood group

a) A

b) B

c) AB

d)0

 

 Ans:d

 

17.One of the following is not a_ chromosomal breakage syndrome?

a) Bloom's syndrome

b) Fredrichs Ataxia

c) Xeroderma pigmentosa

d) Fanconi's Anemia

 

 Ans:b

 

18.Commonest chromosomal syndrome is: *

a) Trisomy 13

b) Trisomy 17      

c) Trisomy 21

d) Fragile X syndrome

 

 Ans:c

 

19.Which is true of Type II hypersensitivity?

a) Antigen against tissue

b) IgE mediated

c) Antibody directed to tissue antigen

d) Immune complex mediated

 

 Ans:c

 

20.Analysis of protein antigen is done by

a) PCR

b) Western Blot

c) Southern blot

d) Northern blot

 

 Ans:d

 

21.Vitamin D resistant rickets is inherited as

a) autosomal dominant 

b) autosomal recessive 

c) x-linked recessive

d) x-linked dominant

 

 Ans:d

 

22.In Philadelphia chromosome there is translocation between chromosomes

a) 11 and 22

b) 9 and 22

c) 5 and 13

d) 8 and 14

 

 Ans:b

 

23.Hintingtons chorea is

a) Autosomal dominant

b) Autosomal recessive 

c) X linked dominant

d) X linked recessive

 

 Ans:a

 

24.The part of RNA which does not code for protein is

a) Exon

b) Introns

c) Codon

d) Meson

 

 Ans:b

 

25.All of the following are X-linked recessive disorder except

a) Myotonic Dystrophy "

b) Christmas disease

c) Hemophilia

d) Duchenne's Muscular Dystrophy

 

 Ans:a

 

26.The passive transfer of delayed hypersensitivity in man is mediated by

a) Interferon

b) Skin reactor factor

c) Lymphotoxin    

d) Transfer factor

 

 Ans:d

 

27.Which of the following is true concerning Ig M?

a)It is the reaginic antibody

b)It is important in the first few days of the primary immune response

c)It peaks after Ig G has reached its peak

d)It is the smallest of the immunoglobulin molecules

 

 Ans:b

 

28.Which HLA antigens are recognized by cells

a)T-helper                

b)T-effector        

c)T-suppressor  

d)Bcell

 

 Ans:a

 

29. Pataus syndrome due to

a) Trisomy 21            

b) Trisomy 18      

c) 18 P

d) Trisomy 13

 

 Ans:d

 

30. Treatment of serum sickness may include all except:

a) Epinephrine          

b) Steroids           

c) Gammaglobulin  

d) Antihistamines

 

 Ans:c

 

31.Opsonizing toxins are

a)C3a        

b)C3b                 

c)C5a

d)C5-C9

 

 Ans:b

 

32. HLA-B27 associated with all except

a) Psoriasis               

b) Behcets syndrome  

c) Reiters syndrome           

d) Ankylosing spondylitis

 

 Ans:b

 

33.Recombinant DNA technique was first done on genome of

a)E.coli

b)Bacteroids

c) Pseudomonas

d) Proteus

 

 Ans:a

 

34.The following disease are transmitted by autosomal recessive genes

a) Idiopathic hemochromatosis 

b)Von Reckling Hausen's disease

c) Von Willebrand disease

d) Cystic fibrosi

 

 Ans:d

 

35.Otospongiosis is

a) autosomal dominant

b) autosomal recessive 

c) X-linked dominant

d) X-linked recessive

 

 Ans:a

 

36.Not a X-linked Recessive disease

a) Laurence Moon Beidel syndrome

b) Nephrogenic diabetes 

c) Muscular dystrophy

d) Colour blindness

 

 Ans:a

 

37.Which drug is immunomodulator?   

a) Levamisole

b) Methotrexate

c) Ifosfamide  

d) Procarbazine

 

 Ans:a

 

38.Bone marrow transplantation as a treatment modality can be advisedin all of the following cases which are newly diagnosed except

a) Combined immunodeficiency

b) CML

c) Aplastic anemia

d) All

 

 Ans:d

 

 

39.Interferon is not used in which of the following:

a) Hairy cell leukemia

b) Chronic myeloid leukemia

c) Chronic hepatitis B infection

d) Myelomonocytic leukemia

 

 Ans:d

 

40.Which among the following does not secrete interleukin I alpha

a) Lymphocyte

b) Fibroblast        

c) Macrophage    

d) Neutrophils

 

 Ans:d

 

 

41.Which of the following immunocompetent cells is concerned with cell mediated immunity and humoral immunity

a) Monocytes

b) Neutrophils     

c) Eosinophils      

d) Lymphocytes

 

 Ans:d

 

42. Barrbody is seen in

a) turners syndrome      

b) Klinefelters syndrome

c) testicular feminization

d) light chain IgG

 

 Ans:b

 

43. Bence Jones proteins are

a) heavy chain IgG     

b) present in bone marrow

c) seen in lymphoma    

d) 46 XY 

 

 Ans:d

 

44. DNA analysis is useful for all except

a) Thalassemia

b) Hemophilia      

c) Ectodermal dysplasia     

d) Duchenne's dystrophy

 

 Ans:c

 

45. Disease where gene therapy has been attempted or considered include:

a) Adenosine deaminase deficiency      

b) Hemophilia A

c) Cystic fibrosis

d) Hypercholesterolemia

e) All of the above

 

 Ans:e

 

46.Passive transfer of delayed hypersensitivity in man is mediated by

a) Interferon

b) Skin reactor factor

c) Lymphotoxin    

d) Transfer factor

 

 Ans:d

 

47. True about transmission of an x-linked recessive disease are

a)All daughters will have disease

b)All sons will be carriers

c)50% of sons & 50% of daughters will have disease

d)50% of sons of an affected mother will contract disease

 

 Ans:b

 

48. Single gene disorder is

a) glycogen storage disease

b) retinoblastoma

c)DM

d)HT

 

 Ans:b

 

49.Edwards syndrome is

a) Trisomy 21

b) Trisomy 18       

c) Trisomy 13       

d)5P     

e) 18Q

 

 Ans:b

 

50.The commonest cause of primary immuno deficiency is

a) Ig A deficiency

b) Agamma globulinemia

c) Congenital immunodeficiency

d) Acquired immuno deficiency

 

 Ans:a

 

51.Cyclosporin mainly affects

a) CD4+cells

b) CD 8 cells        

c) B-cells

d) CD 3 +cells

 

 Ans:a

 

52) AH of the following statements regarding mast cells are true except

a) they contain heparin proteoglycan

b) their number is increased in patients with bronchial asthma

c) disodium cromoglycate brings about their degranulation

d) they have receptors for Fc portion of IE.

 

 Ans:c

 

53. Wilms tumor is characterized by which chromosomal aberration

a) lip-

b) llq-^

c) 13p-

d) 13q-

 

 Ans:a

 

54. Percentage of Rh positivity is

a) 80%

c)92%

d)93%

b) 85%

 

 Ans:d

 

55. All are X linked diseases except

a) Myotonic dystrophy

b)G6PD

c) Fabrys disease 

d) Hemophilia A

 

 Ans: a

 

56. Father has Autosomal dominant disease. Mother is normal with no family history of the disease. What are the    chances of son getting the disease

a) 100%

b)50%

c)25%

d)0%

 

 Ans:b

 

57. Dominant trait expresses in

a) homozygous state

b) heterozygous state 

c) both homo and heterozygous state 

d) males

 

 Ans: c

 

58.Most important HLA for organ transplantation and tissue typing

 a) HLA-A

b)HLA-B

c)HLA-C

d)HLA-D

 

 Ans:d

 

59.All of the following are autosomal dominant disorders except

a) tuberous sclerosis        

b) polyposis coli

c) cystic fibrosis 

d) myotonic dystonia

 

 Ans:c

  

60.X linked recessive disease is characterized by

a) Vertical transmission

b) 50% female carriers if male is affected

c) 50% male affected if female is diseased

d) 50% male carriers if female is diseased

 

 Ans:d

 

 

61.Achondroplasia is inherited as

a) autosomal dominant

b) autosomal recessive 

c) x-linkeddonlinant

d) x-linked recessive

 

 Ans:a

 

62.All are Autosomal recessive except

a)-Cystic fibrosis  

b) Hypercholesterolemia 

c) Wilsons disease

d) Sickle cell anemia

 

 Ans:b

 

 

63. Short stature with widely spread nipples and webbing of neck is seen in

a) Down's syndrome

b) Turner's syndrome

c) klinefelter's syndrome

d) Edward's syndrome

 

 Ans:b

  

64.Pick out product manufactured at present by genetic engineering

a) Interferons

b) Rabies vaccine

c) Gammaglobulin

d) Tuberous sclerosis

 

 Ans:b

 

65.All of the following are autosomal recessive except

a) Albinism

b) Alkaptonuria

c) Cystic fibrosis

d) Tuberous sclerosis

 

 Ans:d

 

 

66.Which one of the following immunoglobulins is^characteristically elevajtedm filariasis?

a)IgA

b)IgE

c)IgG

d)TgSr

 

 Ans:b

      '

67.Which is not X-recessive?  

a) beta thalassemia                 

b) G6PD deficiency            

c) hemophilia A   

d) colour blindness

 

 Ans:a

 

68.Commonest chromosomal anomaly

a) fragile     

b) trisomy 21        

c) trisomy 13        

d) trisomy 18

 

 Ans:b

 

69.Interferon is not used in

a) CML       

b) Polymyositis   

c) Hairy cell leukaemia       

d) Chronic hepatitis C infection

 

 Ans:b

 

70. Mode of action of actinomycin - D is to prevent:

a) RNA elongation    

b) DNA synthesis

c) DNA elongation

d) None of the above

 

 Ans:a

 

 

71. A 15-year old girl presents with history of 7 days high fever, toxic appearance, anaemia, petechiae  over     skin, ulcers in the mouth and mild hepatosplenomegaly with total count of 30,000/cu mm.The most important           investigation for diagnosis would be:

a) Blood culture        

b) Splenic puncture

c) Liver biopsy    

d) Bone marrow aspiration

 

 Ans:a

 

72. Chemoprophylaxis is used in all except

a) Malaria

b) Typhoid

c) Meningococcal meningitis

b) gram negative enterobacteriae 

 

 Ans:b

 

73. Endotoxic shock is due to

a) gram positive bacteria 

b) gram negitive entrobacteriae

c) viruses

d) gas gangrene

 Ans:b

 

74. The endotoxin which leads to endotoxic shocks is actually    

a) Lipoprotein

b) Lipopolysaccharide      

c) Polysaccharide

d) Polyamide

 

 Ans:b

 

75.Probenecid excretion is increased by

a) penicillin

b) cephalosporin

c)NaHC03-

d) tetracycline

 

 Ans:a

 

76.Drug of choice for Pneumocystis carini

a) Tetracycline

b) Cotrimoxazole

c) Penicillin

d) Cifran

 

 Ans:b

 

77. Immunoglobulin administration is life saving in one of the following conditions:

a) Rabies

b) Clostridium

c) Poliomyelitis

d) Typhoid

 

 Ans:b

  

78. Pick out the vaccine that gives lifelong protection after the initial course of vaccination 

a) TAB vaccine

b)HDCV

c) Measles vaccine

d)BCG vaccine

 

 Ans:c

 

79. Tetracyclines are useful in infections of

a) Rickettsia

b)Chlamydiae

c)LGV

d)All

 

 Ans:d

 

80.True statement regarding Ciprofloxacin is

a) Excreted mainly through bile

b) Antacid when given with, facilitates absorption

c) It can be given only orally

d) Belongs to Fluroquinolones group

 

 Ans:d

 

81.The antibiotic which is acid labile is

a)Ampicillin

b) Cloxacillin        

c)Gentamicin       

d) Methicillin

 

 Ans:d

 

82.Cinchonism is due to

a) Quinine

b)Chloramine      

c)Digoxin

d)Digitoxin

 

 Ans:a

 

83.Drug of choice in pseudomonas septicemia is:

a) Methicillin

b) Ceftazidime      

c) Moxalactum     

d) Piperacillin

 

 Ans:d

 

84.  The half life of chloroquine is :

a) 6 hours

b) 7 days

c) 12 hours 

d) 24 hours

 

 

 Ans:b

 

85.Which of the following combination is not synergistic

a)Penicillin and streptomycin in endocarditis

b)Amphotericin B and flucytosine in cryptococcal meningitis

c)Penicillin and chlortetracycline in pneumococcal meningitis

d)Sulphamethoxazole and trimethoprim in UT1

 

 Ans:c

 

86.Nosocomial pneumonia is caused most commonly by

a) streptococcal        

b) mycoplasma    

c) gram negative bacteria 

d) viruses

 

 Ans:c

 

87. The persistence of one of the following clinical feature indicates very poor prognosis in a case of endotoxin shock:

a) Generalized weakness 

b) Low volume pulse 

c) Tachycardia

d) Oliguria

e) Restlessness

 

 Ans:d

 

88.Treatment of travellers diarrhoea is

a) sulfaguanidine 

b) Diphenoxylate and atropine

c) metronidazole

d) Chloromycetin and Streptomycin

 

 Ans:b

 

89. The following are characteristic of central fever except

a) No diurnal variation

b) No sweating

c) decreased response to External cooling

d) Resistant to antipyretics

 

 Ans:c

 

90. Ampicillin is used in all except

a) Pseudomonas       

b) Proteus

c) Streptococci    

d) Staphylococci

 

 Ans:d

 

91.First generation cephalosporins are not effective in... infection

a) Pseudomonas       

b) Proteus

c) Streptococci    

d) Staphylococci

 

 Ans:a

 

92.Which of the following is a useful bedside test in septicemia assessment?

a) Peripheral smear    

b) Micro ESR assay

c)CRP levels      

d) Urine microscopy

 

 Ans:a

 

93.PTJO in a farmer dealing with goats milk is usually due to

a) Anthrax

b) Brucella

c) Mycobacterium

d) Histoplasma

 

 Ans:b

 

94.Drug choice for pseudomonas septicemia are

a) carbenicillin

b) Gentamicin      

c) tobramycin plus ticarcillin

d) Histoplasma

 

 Ans:c

 

95.Prognosis is related to incubation period in

a) Cholera

b) Rabies

c) Tetanus

d) Diphtheria

 

 Ans:c

 

96.The following statement about arboviruses is FALSE

a)Complications include encephalitis and Hemorrhage

b)Transmission is typically by the ingestion of infected water

c)They occur predominantly in temperate climates

d)Incubation period is usually more than one month

 

 Ans:b

 

97.The most common cause of seizures in a patient

a) Toxoplasmosis

b)Cryptococcal meningitis

c) Progressive multifocal leukoencephalopathyof AIDS is                               

Ans:a

 

98. HIV is a

a) Retrovirus             

b) Flavivirus        

c) Oncovirus  

d) Arbovirus

Ans:a

 

99. Bronchopneumonia due to measles occurs because of                                

a) Running nose      

b) Sinusitis          

c) Immuno modulation       

d) Bronchial obstruction

 Ans:c

 

100.  The most common ophthalmic lesion in AIDS is

a) Hard exudates      

b) Cotton wool spots

c) Angioid Streaks

d) Microaneurysms

 Ans:b