Lipid Interview Questions & Answers

Posted On:May 19, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 169, Rating :

Best Lipid Interview Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Lipid Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Lipid Multiple choice Questions. These Objective type Lipid Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. The key enzyme in the regulation of fatty acid synthesis is

A. acetyl CoA carboxylase

B. AMP activated proteinkinase

C. protein phosphatase

D. none of these

Answer: A

Interview Questions On Lipid

2. Arachidonate has 20 carbon atoms with

A. 3 double bonds

B. 2 double bonds

C. 4 double bonds

D. 8 double bonds

Answer: C

 

3. In the intestine, the dietary fats are hydrolysed by

A. triacylglycerol lipase

B. adenylate cyclase

C. pancreatic lipase

D. protein kinase

Answer: B

 

4. HDLs are synthesized in

A. blood

B. liver

C. intestine

D. pancreas

Answer: B

 

5. Triacylglycerols are

A. soluble in water

B. insoluble in water

C. soluble in water at elevated temperature

D. partially soluble in water

Answer: B

 

6. Animals cannot convert fatty acids into glucose because

A. acetyl CoA can not be converted to pyruvate

B. absence of malate synthase

C. absence of dehydrogenase

D. absence of a-ketoglutarate dehydrogenase

Answer: A

 

7. In eukaryotes fatty acid breakdown occurs in

A. mitochondrial matrix

B. cytosol

C. cell membrane

D. endoplasmic reticulum

 

Answer: A

 

8. What is the major protein constituent of high-density lipoprotein (HDL)?

A. Apolipoprotein A-l

B. Apolipoprotein C-l

C. Apolipoprotein E

D. None of these

Answer: A

 

9. Phospholipid contains

A. hydrophilic heads and hydrophobic tails

B. long water-soluble carbon chains

C. positively charged functional groups

D. both (b) and (c)

Answer: A

 

10. Micelles of fatty acids in water are organized such that the __________ faces the solvent and the __________ are directed toward the interior.

A. carboxylic acid groups, hydrocarbon chains heads

B. hydrophilic heads, hydrophobic tails

C. hydrocarbon chains, carboxylic acid groups

D. both (a) and (b)

Answer: D

 

11. Cholesterolemia means

A. lack of functional LDL receptors

B. lack of functional HDL receptor

C. high sensitivity to fatty food intake

D. none of the above

Answer: A

 

12. Fatty acids break down of eukaryotes occurs in

A. mitochondrial matrix

B. cell membrane

C. cytosol

D. endoplasmic reticulum

Answer: A

 

13. VLDLs are synthesized in

A. blood

B. liver

C. intestine

D. pancreas

Answer: B

 

14. Chylomicrons are synthesized in

A. blood

B. liver

C. intestine

D. pancreas

Answer: C

 

15. How many types of lipoproteins are there?

A. 2

B. 6

C. 8

D. 5

Answer: D

 

16. Fatty acid synthesis takes place in

A. mitochondria

B. cell membrane

C. cytosol

D. endoplasmic reticulum

Answer: C

 

17. Cholestrol is the precursor of

A. steroid hormones

B. vitamin A

C. bile salts

D. both (a) and (c)

Answer: D

 

18. Atherosclerosis can cause blood

A. thinning

B. clotting

C. thickening

D. none of these

Answer: B

 

19. Palmitate has 16 carbon atoms with

A. 2 double bonds

B. 3 double bonds

C. One double bond

D. None of these

Answer: D

 

20. How many ATPs are formed during complete oxidation of palmitate?

A. 35

B. 96

C. 129

D. 131

Answer: C

 

21. The lowest energy value lipid for human nutrition is

A. olive oil

B. olestra

C. margarine

D. cardiolipih

Answer: B

 

22. How many classes of steroid hormones are there?

A. 3

B. 2

C. 4

D. 5

Answer: D

 

23. The number of water molecules consumed by the formation of phosphatidyl serine are

A. 0

B. 1

C. 2

D. 4

Answer: A