Infection Control Multiple choice Questions & Answers

Posted On:February 10, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 1202, Rating :

Best Infection Control Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Infection Control Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Infection Control Multiple choice Questions. These Objective type Infection Control Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. growth replication determined by environment 

  A. bacteria 

  B. fungi

  C. viruses

  D. protozoa

      Ans: A

 MCQs on Infection Control

2. tend to mutate or change during replication making it very difficult for a host to develop adequate_________immunity. 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses 

  D. protozoa

      Ans: C

 

3. touching infectious lesion or sexual intercourse 

  A. direct contact 

  B. indirect contact

  C. droplet transmission

  D. vector-borne

  E. noscomial

      Ans: A

 

4. released after cell death and may cause fever, weakness, or may have serious effects on the circulatory ------------------ dysfunction. 

  A. endotoxins 

  B. exotoxins

      Ans: A

 

5. the reservoir is the source of infection (person,animal, water, food) 

  A. true 

  B. Fals

       Ans:A

 

6. pathogens are: 

  A. disease causing microbes germs or bugs 

  B. non disease causing and are benificial

      Ans:A

 

7. occurring when respiratory of salivary secretions containing pathogens such as influenza or tb are --------------- expelled from the body. 

  A. direct contact

  B. indirect contact

  C. droplet transmission 

  D. vector-borne

  E. nosocomial

     Ans: C

 

8. diffuse through bodily fluid and they stimulate antibodies or antitoxin production. 

  A. endotoxins

  B. exotoxins 

      Ans:B

 

9. common signs and symptoms include cysts, abdominal pain, appeteite loss, ulcers, anemia. 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses

  D. protozoa 

     Ans:D

 

10. some have an external capsule or slime layer offering additonal protection against human defenses. 

  A. bacteria 

  B. fungi

  C. viruses

  D. protazoa

      Ans:A

 

11. single individuals or localized groups 

  A. epidemic 

  B. pandemic

  C. endemic

      Ans:A

 

12. live and grow EVERYWHERE (animals, plants, humans, food, medical equipment) 

  A. bacteria

  B. fungi 

  C. viruses

  D. protozoa

      Ans:B

 

13. worms, not microorganisms but are parasites and cause infection in humans. they destroy living cells and  ----------- are common in intestines, heart, worms, hookworms, whipworms, and round worms. 

  A. influenza

  B. amebic dysentery

  C. helminths 

      Ans:C

 

14. drugs derived from organisms such as penicillin from mold. now many drugs are synthetic 

  A. anitmicrobials

  B. anitibiotics 

  C. bactericidal

      Ans: B

 

15. causes skin infections 

  A. staphylococci 

  B. streptoccia

  C. diplococci

      Ans: A

 

16. not causing disease and may be benificial 

  A. pathogenic

  B. non-pathogenic 

      Ans:B

 

17. ends when the host reisitance becomes effective 

  A. incubation period

  B. prodromal period

  C. acute period 

       Ans:C

 

18. genetic material takes over control of the host cell, using the host's capacity for cell metabolism for -------------------- replication. 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses 

  D. protozoa

      Ans:C

 

19. staph that has developed resistance to Penicillin and methicillin and related drugs, primary mode of --------------------- transmission is hands, life threatening

  A. VRE

  B. MRSA (methicillin resistant staphlococcus aureus)

       Ans:B  

20. protozoa that causes a sexually transmitted infection of the reproductive tracts of men and women, -------------------- attaching to the mucous membranes and causing inflammation. 

  A. amebic dysentery

  B. helminths

  C. trichomonas vaginalis 

      Ans:C

 

21. worldwide infection 

  A. epidemic

  B. pandemic 

  C. endemic

      Ans:B

22. AIDS is caused by: 

  A. the herpes virus

  B. poor personal hygiene

  C. the HIV virus 

  D. contaminated food

       Ans:C

 

23. infection to a certain area consistently occurring in that popluation 

  A. epidemic

  B. pandemic

  C. endemic 

      Ans:C

 

24. spread through spores which are reisistant to temp changes and chemicals 

  A. bacteria

  B. fungi 

  C. viruses

  D. protozoa

      Ans:B

25. Bacteria and viruses can enter the body through: 

  A. oily skin

  B. dry skin

  C. broken skin 

  D. moist skin

      Ans:C

 

 26. the time between entry of the organism into the body and appearnace of clinical signs symptoms of the --------------------- disease.

  A. incubation period 

  B. prodromal period

  C. acute period

      Ans: A

 

27. cultures, blood tests, and radiology (x rays) are used to diagnose infection 

  A. true 

  B. false

      Ans:A

 

28. growth promoted by warmth and moisture 

  A. bacteria

  B. fungi 

  C. viruses

  D. protozoa

       Ans:B

 

29. infection occur in health care facilities including hospitals by any method (MRSA, VRE.) 

  A. direct contact

  B. indirect contact

  C. droplet transmission

  D. vector-borne

  E. nosocomial 

      Ans: E

 

30. involving intermediary such as a contaminated hand or food or inanimate objects 

  A. direct contact

  B. indirect contact 

  C. droplet transmission

  D. vector-borne

  E. nosocomial

      Ans: B

 

31. causes pneumonia 

  A. staphylococci

  B. streptoccia

  C. diplococci 

      Ans: C

 

32. causes respiratory infections 

  A. staphylococci

  B. streptoccia 

  C. diplococci

       Ans: B

 

33. require oxygen, carbs, a specific pH, temp 

  A. bacteria 

  B. fungi

  C. viruses

  D. protazoa

       Ans:A

 

34. very few are pathogenic, most are considered beneficial since they are important in the production of ----------------- yogurt, beer, and other foods, as well as serving as a source of antiboitic drugs 

  A. bacteria

  B. fungi 

  C. viruses

  D. protozoa

      Ans: B

 

35. amebic dysentery of large intestines creating severe diarrhea and live abscesses, is caused by a parasite -------------- in the large intestines, vietnam vets, banannas. 

  A. STD

  B. amebic dysentery 

  C. helminths

      Ans: B

 

36. may cause infection in the oral cavity (thrush in infants) or vaginal infection 

  A. tinea pedis

  B. candida 

      Ans:B

 

37. transmitted by oral fecal route, sex, water, shelfish, 

  A. hep a 

  B. hep b

  C. hep c

  D. hep d

    Ans:A

 

38. can live independently, some live on dead organic matter, and others are parasites living on or in another -------------- iving host. 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses

  D. protozoa  

       Ans: D

 

39. Which are specific to target antifugal, antiviral, antibacterial, these drugs are unique to the type of  --------------- organism and are NOT interchangeable. 

  A. antibiotics

  B. antimicrobials 

  C. broad spectrum

      Ans: B

 

40. unicellular microorganisms that do NOT require living tissue to survive. they are very simple in structure -------------- with a very complex cell wall and they reproduce. 

  A. viruses

  B. bacteria 

  C. fungi

  D. protozoa

      Ans:B

 

41. Which exist in many similar forms or strains 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses 

  D. protozoa

     Ans: C

 

42. when an insect or animal serves as an intermediary in a disease such as malaria 

  A. direct contact

  B. indirect contact

  C. droplet transmission

  D. vector-borne 

  E. nosocomial

      Ans: D

 

43. more complex organism, unicellular, mobile, lack  a cell wall, and may change shapes 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses

  D. protozoa 

       Ans:D

 

44. hepatitis is a viral infection from liver 

  A. true 

  B. false

      Ans: A 

 

45. hard to control, they can hide inside the human cell; they can alter the host cell chromosomes, thus ------------------ leading to the development of malignant cells or cancer. 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses 

  D. protozoa

       Ans:C

 

46. a very small parasite that requires a LIVING host cell for replication. 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses 

  D. protozoa

       Ans:C

 

47. Ultrasonic bath cleaners are an effective way to clean tiny crevices in implements only when used with: 

  A. 70% isopropyl alcohol

  B. sodium hypochlorite

  C. an effective disinfectant 

  D. an effective astringent

       Ans:C  

48. most common nosocomial infection in the world, anaerovic bacterium infection, acquired in hospitals, ------------------ develop colities following antibiotic intake, 1/3 infected dont have symptoms. 

  A. Staph

  B. VRE

  C. clostridium difficile 

        Ans:C

 

50. some remain latent after invasion; they enter the host cells and replicate very slowly or not at all until -------------- some later time. 

  A. bacteria

  B. fungi

  C. viruses 

  D. protozoa

      Ans:C