Fortran Multiple choice Questions & Answers

Posted On:May 31, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 230, Rating :

Best Fortran Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Fortran Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Fortran Multiple choice Questions. These Objective type Fortran are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

 

1. Which of the following is not a valid property of a PARAMETER statement? | Fortran Questions

A. Can combine other parameters with FORTRAN arithmetic operators to compute the value of a new parameter

B. Parameters can be set anywhere in a program

C. Integer parameters can be used to set array dimensions

D. Parameters can be used as bounds on do loops.

Ans: B

Objective Type Questions On Fortran

2. For the following FORTRAN operations give the rank from fastest to slowest in terms of computer time required | Fortran Questions

A. x*0.5

B. x+0.5

C. x**0.5

D. sqrt(x)

Ans: C

 

3. Which of the following is not a valid property of a PARAMETER statement? | Fortran Questions

A. Can combine other parameters with FORTRAN arithmetic operators to compute the value of a new parameter

B. Parameters can be set anywhere in a program

C. Integer parameters can be used to set array dimensions

D. Parameters can be used as bounds on do loops.

Ans: B

 

4. In a FORTRAN program I have set x=2.0, a=2.0 and b=4.0. What is the value of y if: y = a*x+b**2/x ? | Fortran Questions

A. 8.0

B. 12.0

C. 16.0

D. 64.0

Ans: B

 

5. In a FORTRAN program I have set x=1.5,i=3, and j=2. What is the value of y if: | Fortran Questions

A. 3.0

B. 3.5

C. 4.0

D. 4.5

Ans: C

 

6. In a FORTRAN program x=4.5, y=3.0, and w=1.5, What is the value of z if: z = x+w/y+1 | Fortran Questions

A. 1.5

B. 3.0

C. 4.5

D. 6.0

Ans: D

 

7. In a FORTRAN program x=1.0, y=2.0 and w=3.0. What is the value of z if: z=2.0(x(y+3.0)+w) | Fortran Questions

A. 12.0

B. 16.0

C. 18.0

D. not determined due to a FORTRAN syntax error

Ans: D

 

8. After compiling the FORTRAN statement: y = c/d + a*x**2-5 Which operation is performed first by the computer? | Fortran Questions

A. /

B. +

C. *

D. **

Ans: D

 

9. For the following FORTRAN operations give the rank from fastest to slowest in terms of computer time required:  | Fortran Questions

1)x*0.5 

2)x+0.5 

3)x**0.5 

4)sqrt(x)

A. 1-2-3-4

B. 1-2-4-3

C. 2-1-3-4

D. 2-1-4-3

Ans: D

 

10. On the Hammond machines, a single percision floating point (REAL*4) number uses how many bits of memory? | Fortran Questions

A. 4

B. 7

C. 15

D. 32

Ans: D

 

11. A number stored in Double Precision Floating Point (REAL*8) format can have at most approximately how many decimal digits of precision? | Fortran Questions

A. 3

B. 7

C. 31

D. 15

Ans: D

 

12. A real number established with "selected_real_kind(6,30)" uses how many bits? | Fortran Questions

A. 4

B. 6

C. 30

D. 32

Ans: D

 

13. What is the first number in the following list that can not be represented with a Fortran INTEGER*4 ( the default setting on the Hammond machines )data type? | Fortran Questions

A. 0

B. 1025

C. 2,000,000

D. 2,000,000,000,000

Ans: D

 

14. What is the first number in the following list that can not be represented with a FORTRAN REAL*8 ( Double Precision ) variable? | Fortran Questions

A. -3.0*1050

B. 3.0*101000

C. 3.0*10-80

D. 3.0*10100

Ans: B

 

15. Which of the following is an "executable" statement (takes an action when "a.out" is executed)? | Fortran Questions

A. ALLOCATE

B. DIMENSION

C. EXTERNAL

D. PARAMETER

Ans: A

 

16. Which of the following is an executable statement ( takes action when "a.out" is executeed)? | Fortran Questions

A. INTRINSIC

B. DIMENSION

C. EXTERNAL

D. CLOSE

Ans: D

 

17. A FORTRAN WHERE statement: | Fortran Questions

A. Provides the current line number in the input file being processed

B. Returns the name of the current Subroutine or Function

C. Conditionally executes one or more Fortran 90 vector (array) statements

D. Provides the current cursor position on the terminal screen

Ans: C

 

18. The statement "read(10,end=100) mm " will: | Fortran Questions

A. branch to the statement with label 100 when the end of the file is reached on unit 10

B. branch to the statement label with 100 when the struing "end" is read from unit 10

C. branch to the end of the program when a value of 100 is read from unit 10

D. Set the variable mm = 100 when the end of the file is reached

Ans: A

 

19. Which of the following statements is a valid way to open the file test.data and associate it with unit 10? | Fortran Questions

A. open(10,test.data)

B. open(10,'test.data')

C. open(10, file= test.data )

D. open(10,file='test.data')

Ans: D

 

20. On the Hammond machines, a single percision floating point (REAL*4) number uses how many bits of memory? | Fortran Questions

A. 4

B. 7

C. 32

D. 15

Ans: D

 

21. What are the basic datatypes in Fortran?

A. Integer, Real, Double Precision, Character

B. Integer, Real, Character, Logical

C. INteger, Real, Complex, Character

Ans: B

 

22. In which column does the code start in Fortran 77 fixed format?

A. 6

B. 9

C. 7

Ans: C

 

23. What signals a comment in Fortran 95?

A. An exclamationmark ! anywhere on the line

B. A C in column one

C. An asterisk * in column six?

Ans: A

 

24. How can we continue source code from one line to the next in Fortran 95?

A. by an asterisk * in column 6

B. An ampersand & at the end of a line

C. By using brackets

Ans: B

 

25. What is the purpose of a number in column 2 to 5 in Fortran 77 fixed format

A. A jump label or format label

B. Just a jump label

C. Just a format label

Ans: A

 

26. Which of the following is not a valid property of a PARAMETER statement?

A. Can combine other parameters with FORTRAN arithmetic operators to compute the value of a new parameter

B. Parameters can be set anywhere in a program

C. Integer parameters can be used to set array dimensions

D. Parameters can be used as bounds on do loops.

E. Can be passed as arguments to subroutines

Ans: B

 

27. In a FORTRAN program I have set x=2.0, a=2.0 and b=4.0. What is the value of y if: y = a*x+b**2/x ?

A. 8.0

B. 12.0

C. 16.0

D. 32.0

E. 64.0

Ans: B

 

28. In a FORTRAN program I have set x=1.5,i=3, and j=2. What is the value of y if:

y = 2*x + i/j

A. 3.0

B. 3.5

C. 4.0

D. 4.5

E. 5.0

Ans: C

 

29. In a FORTRAN program x=4.5, y=3.0, and w=1.5, What is the value of z if: z = x+w/y+1

A. 1.5

B. 3.0

C. 4.5

D. 6.0

Ans: D

 

30. not determined due to a Fortran Syntax error

In a FORTRAN program x=1.0, y=2.0 and w=3.0. What is the value of z if:

z=2.0(x(y+3.0)+w)

A. 12.0

B. 16.0

C. 18.0

D. 22.0

E. not determined due to a FORTRAN syntax error

Ans: E

 

31. After compiling the FORTRAN statement:

y = c/d + a*x**2-5

Which operation is performed first by the computer?

A. /

B. +

C. *

D. **

E. -

Ans: D

 

32. When using vi, which of the following commands will delete a full line?

A. d

B. dd

C. dl

D. r

E. x

Ans: B

 

33. The command " man ls > more " will:

A. Provide help on the command "ls" as text in a file called "more"

B. Provide help on the command "ls" viewed with the utility "more"

C. Provide help on commands alphabetically between ls and more

D. Provide a more detailed help on the command "ls" than is usually given

E. Result in a system message: "Command not found"

Ans: A

 

34. When working on a Unix workstation without any special aliases, which of the following commands should be used to delete a file?

A. del

B. dd

C. df

D. rf

E. rm