Forensic Medicine Multiple choice Questions & Answers

Posted On:February 11, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 756, Rating :

Best Forensic Medicine Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Forensic Medicine Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Forensic Medicine Multiple choice Questions. These Objective type Forensic Medicine Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1.Law does not consider the following doctrine in a charge of criminal negligence

a) Vicarious liability                                              

b) Contributory negligence

c) Resipsa loquitur

d) Novus actus interveniens

Ans:b

MCQs on Forensic Medicine

2.The following may be the examples of privileged communication except:

a) An impotent person marrying                           

b) A syphilitic taking bath in a public pool

c) Engine driver found to be color blind

d) Pilot having hypermetropia

Ans:a

 

3.Which of the following sections of IPC are concerned with dowry death?

a) 300                         

b)302                      

c)304              

d)304-A              

e)304-B

Ans:e

 

4.A civil wrong is known as:

a) Mutatis mutandis                 

b) Pari passu                     

c) Tort                               

d) Ultra wires

Ans:c

 

5.A person is declared dead if he is not found for

a) 2 years                    

b) 7 years                          

c) 15 years                         

d) 30 years

Ans:b

 

6.Professional death sentence is

a) Imprisonment for whole life                                            

b) Rigorous imprisonment

c) Erasing the name from the panel of RMPs

d) None

Ans:c

 

7.Normal courtesy of one doctor towards another is according to

a) Medical etiquette    

b) Medical ethics               

c) Both                              

d) None

Ans:c

 

8.Patient of head injury, has no relatives, requires urgent cranial decompression Doctor should

a) Operate without formal consent

b) Take police consent

c) Wait for relatives

d) Take

Ans:a

 

9.A doctor should not take fees for issuing certificate

a) To a govt.employee              

b) Death certificate            

c) Poor patient     

d) Psychiatric patient

Ans:b

 

10.McNaughten's rule:

a) Section 84              

b) Section 85                      

c) Section 86                      

d)Section87

Ans:a

 

11.Disciplinary control over registered medical practitioners is under:

a) Sate medical council

b) Indian medical council

c) Director of Medical and Health services

d) Health secretary of state Government

Ans:a

 

12. WTio can commute a death sentence:

a)High court

b) Supreme court

c) President

d) Any of the above

Ans:d

 

13.Death sentence can be awarded by

a)First class magistrate

b) Second class magistrate

c)  Sessions court

d) Chief judicial magistrate

Ans:c

 

14. India, inquest is carried out by all except

a)lice

b) Coroner

c) Doctor

d) Magistrate

 

   Ans:c

 

15.Criminal responsibility in Indian constitution is included in IPC section:

a)84 

b)300

c)302

d)304

 

   Ans:a

 

16.A boy attempts suicide, brought to PRIVATE doctor and he is successfully cured. Doctor should

a) Inform police

b) Not required to inform

c) Report to magistrate

d) Call up girl friend and ask her to make up

 

   Ans:b

 

17.Who can be considered as an expert witness:

a) Medical men          

b) Firearm expert                

c) Chemical examiner         

d)All

 

   Ans:d

 

18.The power of Amnesty for capital punishment is vested with

a) The president        

b) Supreme court

c) High Court

d) The Governor

 

   Ans:a

 

19.A cognizable offence signifies:

a) Imprisonment upto 2 yrs                                  

b) Imprisonment upto 3 yrs + Rs. 1000 fine

c) Arrest without warrant

d) Only fine upto Rs. 1000

 

   Ans:c

 

20.Conduct money is paid to expert witness with summons from:  

a) Civil Court             

b)Criminal Court               

c) High Court                    

d) Sub Magistrate

 

   Ans:a

 

21.Leading questions are permitted only in

a) Examination in chief                                     

b) Cross examination

c) Dying declaration

d) Re- examination

 

   Ans:b

 

22.For exhumation the order should be passed by

a) Chief judicial magistrate       

b) Executive magistrate      

c) Police officer    

d) Sessions judge

 

   Ans:a

 

23.Which of the following is true about Oath?

a) Not Compulsory

b) Compulsory and binds witness for evidence given

c)Holds witness responsible for consequences of evidence

d)Witness is liable for prosecution if he does not take oath

 

   Ans:b

 

24.In case of death in lock up, the inquest is held by:

a) A police officer      

b) A Magistrate   

c) A panchayat officer       

d) District Attorney

 

   Ans:b

 

25.Death of a patient due to an unintentional act by doctor, staff or hospital is

a) Therapeutic misadventure                               

b) Vicarious liability

c) Therapeutic privilege

d) Diminished liability

 

   Ans:a

 

26.Medico legal autopsy required the permission of

a) Relatives                

b) Medical Superintendent              

c) Police              

d) Magistrate

 

   Ans:c

 

27.An arrested person can request the magistrate for a medical examination of his    body by a registered medical practitioner as per the following provision in the     code of criminal procedure

a) Section 53

b) Section 54

c) Section 56

d) Section 57   

 

   Ans:b

 

28.After post mortem exam body has to be handed over to

a) Investigating police officer                              

b) Relatives of victim

c) Magistrate

d) The civil authorities

 

   Ans:a

 

29.A quack gives a penicillin injection to a patient who dies due to it. Will the quack be relieved  for his criminal responsibility by raising a plea of accident?

a) Definitely   

b) Likely to        

c) Never        

d) Deserves to be acquitted on the strength of evidence

 

   Ans:c

 

30.The sentence awarded by a court may be enhanced by the:

a) Magistrate court   

b) High court

c) Higher court

d) None of the above

 

   Ans:c

 

31.Negligence on the part of the father towards the son can be punished undersection 

a) 319

b)317

c)315

d)318

 

   Ans:b

 

32.Which carries more weight in a court of law?

a) Dying declaration    

b) Dying deposition   

c) Both carry the same weight       

d) Both are not significant

 

   Ans:b

 

33.  Dying deposition is more important than dying declaration because it is

a) Made to a magistrate

b) Oath is taken

c) Made in presence of accused

d) Cross examination is permitted

 

   Ans:d

 

34.Doctor is

a) Expert witness       

b) Common witness

c)Both

d) None

 

   Ans:c

 

35.The common type of inquest in India is:

a) Coroner's inquest

b) Police inquest

c) Judicial magistrates inquest

d) Medical examiner's inquest

 

   Ans:b

 

36. The inquiry into the circumstances of death is called:

a) Homicide enquiry report

b) Inquest repot

c) Open verdict

d) Adjourned verdict

 

   Ans:b

 

37.  For dowry death punishment is:

a) 3 year imprisonment + Rs. 10,000/-

b) 5 year imprisonment + Rs. 15,000/-

c) 7 year imprisonment + Rs.20,000/-

d) 2 year imprisonment + Rs. 15,000/-

 

   Ans:b

 

38.Criminal responsibility of a person of unsound mind in India is incorporated in the Indian penal code:

a) Section 32

b) Section 84

c) Section 85

d) Section 88       

 

   Ans:b

 

39.  An order for exhumation can be given by:

a) District collector      

b) Additional district magistrate     

c) Sub collector

d) Any of the above

 

   Ans:b

 

40. Perjury is

a) Willful utterance of falsehood 

b) Grievous injury

c) Contributory negligence

d) Criminal negligence

 

   Ans:a

 

41.   Subpoena is a kind of:

a) Decomposed body tissue   

b) Designation    

c) Document

d) Court tribunal

 

   Ans:c

 

42.Dying declaration can be received by:

a) Medical officer      

b) Lawyer

c) Police officer

d) All

 

   Ans:d

 

43.Exhumation can be done in India

a) After 7 years

b) After 2 years

c) After 10 years

d) At any time

 

   Ans:d

 

44.Repeated advertisement in newspaper by a medical practitioner is an example of

a) Infamous conduct

b) Ethical negligence

c) Criminal negligence

d) Privileged Communication

 

   Ans:b

 

45.According to IPC section 320, grievous hurt is

a) Permanent privation of one eye                      

b) Permanent privation of one joint

c) Emasculation

d) All of the above

 

   Ans:d

 

46.Exhumation is usually done in the:

a) Early Morning       

b) Evening

d) Any time

c) Night

 

   Ans:a

 

47.Section 302 of Indian penal code is for:

a) Rape

b) Murder 

c) Grievous hurt

d) Attempt to commit suicide

 

   Ans:b

 

48.Coroner's court is present at:

a) Bombay

b) Delhi

c) Madras

d) Bangalore        

e) Chandigarh

 

   Ans:a

 

49.Dying deposition is recorded by:

a) Doctor

b) Magistrate

c) Police officer

d) Lawyer

 

   Ans:b

 

50.Summons are served

a) With penalty in criminal cases only 

b) With penalty in civil cases only 

c) With penalty in all cases

d) Without penalty in any type of case

 

 

   Ans:c

 

51. Professional secrecy can be divulged:

a) If the doctor feels so

b) On demand by a court   

c) Both

d) None

 

   Ans:b

 

52. Medical certificate is:

a) Documentary evidence       

b) Oral evidence

c) Hearsay evidence

d) Parole

 

   Ans:a

 

53. In case of death in lock up, the inquest is held by:

a) A police officer     

b) A magistrate

c) A panchayat officer       

d) District attorney

 

   Ans:b

 

54.  In esse of malpractice punishment is given by

a) State medical council

b) MCI

c)IMA

d) High court

 

   Ans:a

 

55.All the following are the conditions of defense available for a doctor against     allegation of negligence except

a) Medical maloccurrence

b) No fee for treatment charged

c) Therapeutic misadventure

d) Res Judicata

e) Error of judgment

 

   Ans:b

 

56. Medico legal autopsy requires the permission of

a) Police

b) Magistrate

c) Relatives

d) Medical superintendent

 

   Ans:a

 

57. Grievous hurt is punishable under section

a) 320

b)354

c)321

d)402

 

   Ans:a

 

58. Criminal negligence is punishable under:

a) 306 IPC

b) 376 IPC

c)304-AJPC

d)304-BIPC

 

   Ans:c

 

59.Second molar erupts at

a) 6 years

b) 12 years

c) 18 to 22 years

d) 25 to 28 years

 

   Ans:b

 

60.Identical twins may not have

a) Same DNA finger print 

b) Same finger print pattern

c) Same blood group 

d) Same HLA system

 

   Ans:b

 

61.What is'DNA'finger printing

a)Identification of a person finger printing by using genetic engineering method

b)A record of a persons genetic make up

c)Identification of persons by genetic analysis

d) None of the above

 

   Ans:c

 

62.Skull of a male differs from that of a female by all of the following except

a) Capacity greater than 1500 c.c

b) Muscular markings over occiput are less marked

c) Orbits square

d) Frontal eminence small

 

   Ans:b

 

63.Eruption of temporary teeth will be completed by:

a) One to one and half years

b) Two to two and half years

c) Three to four years

d) Four to five years

 

   Ans:b

 

64.The age of a 15 year old female is best determined by the radiograph of:

a) Lower end of Radius and Ulna

b) Upper end of Humerus

c) Upper end of radius and ulna

d) Xiphisternum

 

   Ans:c

 

65.First finger loop bureau was established in

a) London

b) Paris

c) Calcutta

d) Madras

 

   Ans:c

 

66.Closure of coronal sutures starts at the age of:

a) 20 years                

b) 21 years   

c) 30-35 years                    

d) 50-60 years

 

   Ans:c

 

67.Brachiocephaly is due to fusion of

a) Saggital suture      

b) Coronal suture

c) Parietal suture

d) Lambdoid suture

 

   Ans:b

 

68.Cephalic index is useful in determining

a) Age                      

b) Sex                        

c) Race                              

d) Stature

 

   Ans:c

 

69.Union of epiphysis at the age of 17 occurs in:

a) Head of femur       

b) Head of humerus         

c) Lower end of femur        

d) All the above

 

   Ans:b

 

70.  100% sure differentiation of sex is possible by pelvic assessment of all except

a) Subpubic angle     

b) Obturator foramen

c) Preauricular sulcus        

d) Greater sciatic notch

 

   Ans:d

 

71. Foetal parts can be detected by X-ray usually by:

a) 8 weeks

b) 12 weeks

c) 14 weeks

d) 16 weeks

 

   Ans:d

 

72.  To determine the age of a 16 year old girl which of the following is to be radiographed? 

a) Wrist

b) Knee

c) Ankle

d) Elbow

 

   Ans:d

 

73.A girl of 10 years will have permanent and temporary teeth:

a) 8,12

b)8,16

c) 12,12

d) 16,8

 

   Ans:d

 

74. Multiplying factor of estimating stature from femur (male) is:

a) 3.6-8.8

b) 4.1-4.8

c) 4.9-5.6

d) 5.8-6.2

 

   Ans:a

 

75.If angle of mandible is obtuse it means that the bone belongs to

a) Adult male

b) Adult female

c) Young female child        

d) Elderly person

 

   Ans:d

 

76. Best method for identification of a person is by

a) Scars

b) Blood group

c) DNA Analysis

d) Finger prints

 

   Ans:d

 

77.Super imposition technique is used in:

a) Skull

b) Pelvis

c) Femur

d)Ribs

 

   Ans:a

 

78.Patella completely ossify by the age of:

a) 6 years

b) 10 years

c) 14 years

d) 21 years

 

   Ans:c

 

79.Human hair differs from animal hair by that

a) Cuticle has scales

b) Medulla is thick

c) Medulla is broader than cortex

d) Pigment is central

 

   Ans:a

 

80.A female pelvis differs from male pelvis by that:

a) Obtuse subpubic angle

b) Broad greater sciatic foramen

c) Broad lesser sciatic foramen

d) Prominent muscle markings

 

   Ans:d

 

81.The center of ossification appears in the lower end of femur by

a) 36 weeks of intrauterine life

b) 34 weeks of intrauterine life

c) 32 weeks of intrauterine life

d) 30 weeks of intrauterine life

 

   Ans:a

 

82.Female pelvis is differentiated from male pelvis by

a) Iliac crest

b) Preauricular sulcus well marked

c) Preauricular sulcus less differentiated

d) Pubic symphysis

 

   Ans:b

 

83.Absent fragmented medulla in hair is seen in all except

a) Negroid

b) Aryans

c) Mongoloids

d) Caucasians

 

   Ans:a

 

84.Pre-auricular sulcus is used for:

a) Determination of race

b) Determination of age     

c) Determination of sex      

d) None of the above

 

   Ans:c

 

85.  Pure Aryans have which type of skull:

a) Measticephalic

b) Bradycephalic 

c) Dolicocephalic

d) None of the above

 

   Ans:c

 

86.Pearson's formula is used for:

a) Cephalic index

b) Stature

c) Race

d) Age

 

   Ans:b

 

87.Best specimen of bone for sex determination is

a) Femur

b) Pelvis

c) Skull

d) Mandible

 

   Ans:b

 

89.Which of the following is best for establishing identity

a) Anthropometry

b) Dactylography

c) Hair examination

d) Blood

 

   Ans:b

 

89. The period of mixed dentition is between the ages of

a) 2-5 years

b) 6-11 years

c) 12-14 years

d) 15-17 years

 

   Ans:b

 

90.  Multiplying factor for estimating stature from humerus is (males):

a) 10-12

b)5-6

c)7-9

d)9-10

 

   Ans:b

 

91.  Estimation of age examination of teeth is by

a) Pearson's method   

b) Gustafson's method

c) Galton's method      

d) Bertillon's method

 

   Ans:b

 

92. Most reliable method of identification of a person is

a) Gustafson method

b) Galton method

c) Anthropometry

d) Scars

 

   Ans:b

 

93.   A child at the age of 7 years has how many teeth:

a) 16

b)20

c)24

d)28

 

   Ans:c

 

94.The most reliable bones for the purpose of medullary index are the following except:

a) Humerus

b) Tibia

c) Radius

d) Sternum

 

   Ans:d

 

95.Ossification centre appearing just hefjpre birth is:

a) Lower end of femur             

b) Lower end of tibia         

c) Upper end of humerus   

d) Scaphoid

 

   Ans:a

 

96.To make a positive identification with the help of a partial finger point, the points of similarity should be at least:

a) 10

b) 12

c)16

d)20

 

   Ans:c

 

97.Best method to determine age upto ,14 years is

a) Ossification centres

b) Dentition

c) Anthropometry

d)head circumference

 

   Ans:b

 

98.Best method for identification of human is

a) Blood grouping     

b) Dactylography

c) Anthropometry

d)gustafson'sformula

   Ans:b

 

99.Lower end of the femur can help to determine the:

a) Age

b) Height

c) Weight

d)stature

Ans:a

 

100. Most common type of finger print is

a) Loop

b) Arch

c) Composite

d)whorl 

Ans:a