Clostridium Interview Questions & Answers

Posted On:March 12, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 320, Rating :

Best Clostridium Questions and Answers pdf

Dear Readers, Welcome to Clostridium Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Clostridium Multiple choice Questions. These Objective type Clostridium Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

Interview Questions for Clostridium

1. Which of the following types of Clostridium perfringens produces alpha toxin most abundantly?

A. Type A

B. Type B

C. Type C

D. Type D

Answer: A

 

2. Which of the following is predominantly proteolytic?

A. C. sporogenes

B. C. histolyticum

C. Both (a) and (b)

D. C. speticum

Answer: C

 

3. Which of the following properties are the characteristics of tetanospasmin?

A. It is a heat-labile protein

B. It is a neurotoxin

C. It can be toxoided

D. All of these

Answer: D

 

4. Types of exotoxin, most commonly associated with botulism in man, is/are?

A. Type A

B. Type B

C. Type E

D. All of these

Answer: D

 

5. Nagler’s reaction is useful for the identification of

A. C tetani

B. C perfringens

C. C botulinum

D. C difficile

Answer: B

 

6. The most toxic exotoxin is

A. tetanus toxin

B. diphtheria toxin

C. botulinum toxin

D. cholera toxin

Answer: C

 

7. Which of the following species of Clostridium is predominantly sacchrolytic?

A. C septicum

B. C perfringens

C. C novyi

D. All of these

Answer: D

 

8. Stormy clot reaction is useful in identification of

A. C tetani

B. C botulinum

C. C perfringens

D. C difficile

Answer: C

 

9. Food poisoning strains of Clostridium perfringens belong to

A. type A

B. type B

C. type C

D. type D

Answer: A

 

10. Reddening of meat in cooked meat broth is produced by

A. C tetani

B. C histolyticum

C. Clostridium perfringens

D. C sporogenes

Answer: C

 

11. Clostridium botulinum food poisoning is due to

A. invasion of bacteria in the intestine

B. preformed toxin

C. both (a) and (b)

D. none of the above

Answer: B

 

12. Drumstick appearance is characteristic of

A. C tetanomorphum

B. C tetani

C. C sphenoides

D. all of these

Answer: D

 

13. Blackening of meat in cooked meat broth is through

A. C histolyticum

B. C perfringens

C. C tetani

D. all of these

Answer: A

 

14. Typical drumstick appearance of bacilli is generally seen in

A. C perfringens

B. C botulinum

C. C tetani

D. C histolyticum

Answer: C

 

15. Which of the following(s) is/are obligate anaeorbes?

A. C septicum

B. C novyi

C. C tetani

D. All of these

Answer: D