Cloning Multiple choice Questions & Answers

Posted On:May 30, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 198, Rating :

Best Cloning Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Cloning Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Cloning Multiple choice Questions. These Objective type Cloning are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

 

1.Which of the following is a description of a clone?

A. the nucleus of a normal body cell

B. a  group of cells or organisms which are genetically identical and have all been produced from the same original cell

C. a  group of cells from the inner layer of an embryo which can grow into a variety of tissues

D. a  group of organisms with the same parents

Ans: B

Objective Type Questions On Cloning

2.Adult cell cloning is also known as:

A. embryo cloning

B. biomedical cloning

C. research cloning

D. reproductive cloning

Ans: D

 

3.Dolly the sheep was cloned from which type of differentiated adult cell?

A. udder

B. skin

C. blood

D. kidney

Ans: A

 

4.In embryo cloning one embryo is split to form a number of identical embryos which are then implanted into surrogate mothers. Which of the following statements is NOT true about embryo cloning?

A. it is a form of artificial twinning

B. each animal born is identical to the others

C. it is used to replicate embryos which have been genetically modified to produce human therapeutic proteins

D. the egg and nucleus are treated by a mild electric shock to stimulate development

Ans: D

 

5.Which of the following terms is another name for somatic cell nuclear transfer?

A. embryo cloning

B. biomedical cloning

C. adult cell cloning

D. reproductive cloning

Ans: B

 

6.The aim of therapeutic cloning is to produce stem cells which may give rise to new tissues or organs. However there are some ethical objections to the process, mainly because it involves the formation of:

A. insulin producing cells

B. stem cells

C. cloned human embryos

D. cloned spinal cord

Ans: C

 

7.Which of the following statements is NOT true about mammalian cloning:

A. many cloned embryos and live offspring have developmental problems

B. it has a poor success rate

C. up to three different females are needed

D. it is an easy, reliable procedure

Ans: D

 

8.A great deal of work into the cloning of mammals has gone on since the birth of Dolly the sheep. Which of the following species of mammals has not, so far, been cloned?

A. cat

B. pig

C. chimpanzee

D. cow

Ans: C

 

9. Opponents of gene therapy insist that

a. Germ-line therapy is permissible 

b. Gene therapy is harmless 

c. Reproductive freedom has limits 

d. Reproductive freedom is a personal right 

Ans: C

 

10. In agriculture, cloning to propagate plant strains is

  a. Prohibited 

  b. Commonplace 

  c. Rare 

  d. Not technically feasible 

Ans: B

 

11. The cloning that has provoked the most public consternation and media attention is

  a. Research cloning 

  b. Animal cloning 

  c. Therapeutic cloning 

  d. Reproductive cloning 

Ans: D

 

12. The notion that a human clone would be identical to an existing person, the clone's "parent," is

  a. False 

  b. True 

  c. Plausible 

  d. Scientifically proven 

Ans: a

 

13. According to Dan Brock, concluding that a human being created by human cloning is of less value or is less worthy of respect than one created by sexual reproduction would be

  a. Reasonable 

  b. Impossible 

  c. A mistake 

  d. Logical 

Ans: c

 

14. The prevention or treatment of diseases through methods such as genetic testing, abortion of defective embryos, and germ-line therapy is known as

  a. Positive eugenics 

  b. Negative eugenics 

  c. Reverse genetics 

  d. Pro-eugenics 

Ans: b

 

15. John Harris denies that there is a morally significant difference between genetic repair and

  a. Genetic testing 

  b. Genetic treatment 

  c. Genetic reversal 

  d. Genetic enhancement 

Ans: d

 

16. Soren Holm argues against reproductive cloning, asserting that it violates a right to

  a. An open future 

  b. A closed future 

  c. A future 

  d. A life in the shadow 

Ans: a

 

17. Einstein's clone would have Einstein's genes but would not

  a. Be alive 

  b. Be as smart as Einstein 

  c. Be Einstein 

  d. Be a true clone 

Ans: c

 

18. Among animals and humans, clones appear naturally in the form of

  a. Siblings 

  b. Identical twins 

  c. Older siblings 

  d. Germ lines

Ans: b

 

 

19. Problems in obtaining large amounts of proteins encoded by recombinant genes can often be overcome by the use of these special cloning vectors

A) BACs

B) expression vectors

C) YACs

Ans: b

 

20. A genomic library is:

A) a database where the sequence of an organisms genome is stored

B) a collection of many clones possessing different DNA fragments from the same organisms bound to vectors

C) a book that describes how to isolate DNA from a particular organism

Ans: b

21. The first step in cloning a gene is to

A) insert a plasmid into a bacterium

B) isolate the DNA from the organism that contains the desired gene

C) plate cells on agar

D) treat plasmids with restriction enzymes

Ans: b

 

22. Plasmids are put into bacterial cells by

A) restriction enzymes

B) DNA ligase

C) binding of cohesive sticky ends

D) transformation

Ans: D

 

23. Restriction enzymes

A) cut donor DNA evenly so smooth edges result

B) cut donor DNA but do not affect plasmids

C) make staggered cuts at specific sequences in DNA in both donor DNA and plasmid

D) are used to incorporate plasmids into bacterial host cells

Ans: C

24. DNA fragments can hybridize with plasmids that have been cut by the same restriction enzyme.

A) True

B) False

Ans: A

25. DNA ligase enzyme joins the cohesive ends of the desired DNA fragment with the cohesive ends of the plasmid.

A) True

B) False

Ans: A

 

26. What is the name of the first sheep to be cloned from an adult sheep?

  A: Polly 

  B: Dolly 

  C: Molly 

Ans: B

 

27. When was the first animal cloned?

  A: 1960 

  B: 1970 

  C: 1975 

Ans: B

 

28. What was the first animal to be cloned?

  A: A bee 

  B: A frog 

  C: A weasel 

Ans: B

 

29. When was the first test tube baby born?

  A: 1953 

  B: 1978 

  C: 1983 

Ans: B

 

30. When were the first human cells cloned?

  A: 1981 

  B: 1993 

  C: 2002

Ans: B

 

 

31. The term "clone", originally used in botany before it entered molecular genetics, means what in Greek?

a. Twin 

b. Twig 

c. Root 

d. Copy

Ans: B

 

32. Cloning, the process of creating an identical copy of an organism, is only attainable by artificial means.

a. False 

b. True

Ans: A

 

33. Which of the following statements about the process of cloning is not true?

A. Cloning could be theoretically used to bring extinct species back to life 

B. Scientists use more than one method for cloning. 

C. Cloning can be used therapeutically, to create replacement organs or tissue. 

D. Cloning produces a completely identical copy of an organism.

Ans: D

 

34. How many unsuccessful attempts did it take to finally create Dolly, the first successfully cloned mammal?

A. 276 

B. 19 

C. 76 

D. 154

Ans:  A

 

35.  Prometea, an example of successfully cloned mammal, was what type of animal?

A. Rabbit 

B. Pig 

C. Horse 

D. Cat

Ans:  C

 

36.  The first successful experiment in which a cloned animal embryo reached an adult state, was carried out in what year?

A. 1952 

B. 1926 

C. 1907 

D. 1973

Ans: A

 

37. Substance vital for treating what hereditary blood defect that occurs almost exclusively in males, has been produced by cloning?

A. Thalassemia 

B. Hemophilia 

C. Anemia 

D. Hemoglobinopaties

Ans: B

 

38. What prevents scientists from fulfilling one of science fiction writers' dreams - to clone a dinosaur?

A. Lack of live dinosaur tissue 

B. The difference in environmental conditions now and then 

C. The need for a mother from a closely related species 

D. The lack of knowledge about their embryonal development

Ans: C

 

 

39. Which of these can be defined as a clone's biological mother and father?

A. None of these 

B. The egg cell donor and the surrogate mother 

C. The genetic material donor and the egg cell donor 

D. The egg cell donor and the surrogate mother

Ans: A

 

40. What do parents pass down to their kids?

 

a. NOTHING

 

b. JEANS

 

c. GENES

Ans: B