Bio Informatics Multiple choice Questions & Answers

Posted On:May 29, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 182, Rating :

Best Bio Informatics Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Bio Informatics Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Bio Informatics Multiple choice Questions. These Objective type Bio Informatics are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

 

1. The first bioinformatics database was created by

A. Richard Durbin

B. Dayhoff

C. Michael j.Dunn

D. Pearson

 Ans: B

Objective Type Questions On Bio Informatics

2. SWISSPROT protein sequence database began in

A. 1985

B. 1986

C. 1987

D. 1988

 Ans: C

3. An example of Homology & similarity tool?

A. PROSPECT

B. EMBOSS

C. RASMOL

D. BLAST

 Ans: D

4. The tool for identification of motifs?

A. COPIA

B. patternhunter

C. PROSPECT

D. BLAST

 Ans: A

5. First molecular biology server Expasy in the year?

A. 1991

B. 1992

C. 1993

D. 1994

 Ans: C

6. Deposition of cDNA into inert structure is

A. DNA finingerprinting

B. DNA polymerase

C. DNA probes

D. DNA microarrays

 Ans: D

7. Human genome contains about

A. 2 billion base pairs

B. 3 billion base pairs

C. 4 billion base pairs

D. 5 billion base pairs

 Ans: B

8. The identification of drugs through genomic study

A. Genomics

B. Cheminformatics

C. Pharmagenomics

D. Phrmacogenetics

 Ans: C

9. Analysing or comparing entire genome of species

A. Bioinformatics

B. Genomics

C. Proteomics

D. Pharmacogenomics

 Ans: B

10. Characterizing molecular component  is

A. Genomics

B. Cheminformatics

C. Proteomics

D. Bioinformatics

Ans: D

11. If you were using a proteomics approach to find the cause of a muscle disorder, which of the following techniques might you be using?

a. creating a genomic library

b. sequencing the gene responsible for the disorder

c. developing physical maps from genomic clones

d. determining which environmental factors influence the expression of your gene of interest annotating the gene sequence

Ans: D

12. Shotgun cloning differs from the clone-by-clone method in which of the following ways?

A. The location of the clone being sequenced is known relative to other clones within the genomic library in shotgun cloning.

B. Genetic markers are used to identify clones in shotgun cloning.

C. Computer software assembles the clones in the clone-by-clone method.

D. The entire genome is sequenced in the clone-by-clone method, but not in shotgun sequencing.

E. No genetic or physical maps of the genome are needed to begin shotgun cloning.

Ans: E

13. CpG islands and codon bias are tools used in eukaryotic genomics to __________.

a. identify open reading frames

b. differentiate between eukaryotic and prokaryotic DNA sequences

c. find regulatory sequences

d. look for DNA-binding domains

e. identify a gene’s function

Ans: A

 

14. As the complexity of an organism increases, all of the following characteristics emerge except __________.

 

a. the gene density decreases

b. the number of introns increases

c. the gene size increases

d. an increase in the number of chromosomes

e. repetitive sequences are present

Ans: D

15. Gene duplication has been found to be one of the major reasons for genome expansion in eukaryotes. In general, what would be the selective advantage of gene duplication?

a. If one gene copy is nonfunctional, a backup is available.

b. Larger genomes are more resistant to spontaneous mutations.

c. Duplicated genes will make more of the protein product.

d. Gene duplication will lead to new species evolution.

Ans: A

16. How are so many different antibodies produced from fewer than 300 major genes?

A. gene duplication

B. alternative splicing mechanisms

C. the formation of polyproteins

D. the formation of nonspecific B cells

E. recombination, deletions, and random assortment of DNA segments

Ans: E

17. Two-dimensional gels are used to __________.

A. separate DNA fragments

B. separate RNA fragments

C. separate different proteins

D. observe a protein in two dimensions

E. separate DNA from RNA

Ans: C

18. What would be a likely explanation for the existence of pseudogenes?

a. gene duplication

b. gene duplication and mutation events

c. mutation events

d. unequal crossing over

e. evolutionary pressure

Ans: B

19. If you enter a set of IUPAC codes into BLAST, you are probably trying to

 

A. find out whether a certain protein has any role in human disease. 

B. search for the genes that are located on the same chromosome as a gene whose sequence you have. 

C. find which section of a piece of DNA is transcribed into mRNA. 

D. determine the identity of a protein.

Ans: D

 

 

 

20. Your lab partner is using BLAST, and his best E value is 3. This means that

 

A. he's found 3 proteins in the database that have the same sequence as his protein. 

B. the chance that these similarities arose due to chance is one in 10^3. 

C. there would be 3 matches that good in a database of this size by chance alone. 

D. the match in amino acid sequencs is perfect, except for the amino acids at 3 positions.

Ans: C

21. You do a BLAST search on a DNA sequence and it identifies it as 'Exon 1' of a certain gene. An exon is

 

A. a section of a eukaryotic gene that is translated into protein. 

B. a section of a eukaryotic gene that is NOT translated into protein. 

C. a regulatory sequence that turns genes on and off. 

D. DNA that has no genetic role, but does maintain the physical structure of a chromosome.

Ans: A

 

22. You see that your lab partner is staring at a colorful Swiss-Prot page. He's probably trying to

 

A. translate a DNA segment into protein. 

B. find out structural and functional information about a protein he's identified. 

C. determine how many harmful mutations have been reported in a certain gene. 

D. identify an amino acid sequence.

Ans: B

 

 

23. Your TA tells you to go to the NCBI Human Genome page. What does she probably want you to do?

 

A. Determine what genes are around 'your' protein's gene on its chromosome. 

B. Identify a DNA sequence and see if it came from a human. 

C. Look up papers about diseases caused by abnormalities in a certain protein. 

D. Look at colorful, rotating, 3-D pictures of the tertiary structure of a protein.

 

 Ans: A

 

24. Many scientists are very interested in studying mitochondrial DNA because it

 

A. is only present in vertebrates closely related to humans. 

B. replicates by synthesizing an mRNA that then acts as a DNA polymerase. 

C. contains over 50% of the genes in the human genome. 

D. mutates rapidly and allows us to study evolution over short time scales.

Ans: D

 

 

25. A single piece of information in a database is called

A. File

B. Field

C. Record

D. Data set

Ans: B

26. Which of the following is a nucleotide sequence data base?

A. EMBL

B. SWISS PROT

C. PROSITE

D. TREMBL

Ans: A

26. Operating system is 

A. A collection of hardware components

B. A collection of input-output devices

C. A collection of software routines

D. All of the above

Ans: C

27. A data base of current sequence map of the human genome is called

A. OMIM

B. HGMD

C. Golden path

D. GeneCards

Ans: C

28. BLAST programme is used in 

A. DNA sequencing

B. Amino acid sequencing

C. DNA bar coding

D. Bioinformatics

Ans: D

29. SWISS PORT is related to 

A. Portable data

B. Swiss Bank data

C. Sequence data bank

D. Sequence sequence data

Ans: C

30. BLOSUM matrices are used for

A. Multiple sequence alignment

B. Pair wise sequence alignment

C. Phylogenetic analysis

D. All of the above

Ans: B

31. Phylogenetic relationship can be shown by 

A. Dendrogram

B. Gene Bank

C. Data retrieving tool

D. Data search tool

Ans: A

32. PRINTS are software used for 

A. detection of genes from genome sequence

B. detection of tRNA genes

C. prediction of function of a new gene

D. Identification of functional domains/motifs of proteins

Ans: D

33. The term bioinformatics was coined by

A. J D Watson

B. Margaret Dayhoff

C. Pauline Hogeweg

D. Frederic Sanger

Ans: C

34. Margaret Dayhoff developed the first protein sequence database called

a) SWISS PROT

b) PDB

c) Atlas of protein sequence and structure

d) Protein sequence databank

Ans: C

 

35. Step wise method for solving problems in computer science is called

a) flowchart

b) sequential design

c) procedure

d) algorithm

Ans: D

 

 

36. The first published completed gene sequence was of

a) M 13 phage

b) T 4 phage

c) f X174

d) lambda phage

Ans:C

 

 

37. The term used to refer something ‘performed on computer or computer simulation”

a) dry lab

b) web lab

c) invitro

d) insilico

Ans:D

 

38. ‘Laboratory work using chemicals, drugs etc using water’ is referred as

a) dry lab

b) web lab

c) wet lab

d) insilico

Ans:C

 

39. ‘Laboratory work using computers and computer generated models generally offline’ is referred as

a) dry lab

b) web lab

c) wet lab

d) insilico

Ans:A

 

40. ‘Laboratory work using computers and associated web based analysis generally online’ is referred as

a) dry lab

b) web lab

c) wet lab

d) insilico

Ans:B

 

41. ‘invitro’  in latin means

a) within the glass

b) within the lab

c) outside the lab

d) outside the glass

Ans:A

 

42. Application of bioinformatics include

a) data storage and management

b) drug designing

c) understand relationships between organisms

d) all of the above

Ans:D

 

43. The computational methodology that tries to find the best matching between two molecule, a receptor and ligand is called

a) molecular matching

b) molecular docking

c) molecular fitting

d) molecule affinity checking

Ans:B

 

44. Proteomics is the study of

a) set of proteins

b) set of proteins in a specific region of the cell

c) entire set of expressed proteins in a cell

d) none of these

Ans:C

 

45. The process of finding relative location of genes on a chromosome is called

a) gene tracing

b) genome mapping

c) genome walking

d) chromosome walking

Ans:B

 

46. A compound that has desirable properties to become a drug is called

a) lead

b) find

c) fit drug

d) fit compound

Ans: A