BACTERIA Interview Questions & Answers

Posted On:February 22, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 338, Rating :

Best BACTERIA Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to BACTERIA Interview Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of BACTERIA Interview Questions. These BACTERIA Questions and Answers are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular questions during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industries.

1. All the bacteria fix nitrogen except

A. Rhizobium

B. E.coli

C. Azotobacter

D. cyanobacteria

Ans: B

Interview Questions on BACTERIA

2. Differential staining of bacteria on Gram staining is due to

A. difference in the cell wall layer components of Gram positive and Gram negative bacteria

B. difference in the cell structure of Gram positive and Gram negative bacteria

C. difference in the mode of nutrition of Gram positive and Gram negative bacteria

D. none of the above

Ans: A

 

3. The iodine used in Gram staining serves as a

A. chelator

B. catalyst

C. mordant

D. cofactor

Ans: C

 

4. Which among the following is called as filamentous bacteria

A. Mycoplasmas

B. Spirochetes

C. Actinomycetes

D. Vibrios

Ans: C

 

5. Which of the following group of bacteria is considered as a link between bacteria and virus

A. Mycoplasmas

B. Spirochaetes

C. Actinomycetes

D. Vibrios

Ans: A

 

6. Cork-screw shaped forms of bacteria are

A. bacilli

B. stalked bacteria

C. spirochaetes

D. actinomycetes

Ans: C

 

7. The ability of bacteria to change their morphological form frequently is termed as

A. lysogeny

B. pleomorphism

C. alteromorphism

D. none of these

Ans: B

 

8. Bacterial cell wall is made up of

A. chitin

B. cellulose

C. dextran

D. peptidoglycan

Ans: D

 

9. Bacterial flagella is made up of

A. microtubules

B. tubulin

C. flagellin

D. spinin

Ans: C

 

10. Surface appendage of bacteria meant for cell-cell attachment during conjugation is

A. pili

B. flagella

C. spinae

D. cilia

Ans: A

 

11. Spinae is rigid tubular appendages in

A. Gram positive bacteria

B. Gram negative bacteria

C. both a and b

D. actinomycetes

Ans: A

 

12. The region where bacterial genome resides is termed as

A. nucleus

B. cytoplasm

C. nucleoid

D. ribosome free region

Ans: C

 

13. Bacterial chromosome is

A. single stranded and circular

B. double stranded and circular

C. single stranded and linear

D. double stranded and linear

Ans: B

 

14. Extra chromosomal, circular, double stranded, self-replicating DNA molecule in bacteria is called

A. cosmid

B. plasmid

C. phagemid

D. phasmid

Ans: B

 

15. Membraneous infolding in bacteria that initiate DNA replication is

A. mesosomes

B. carboxysome

C. magnetosome

D. nulcleosome

Ans: A

 

16. Which of the following is/are not a gram-positive bacteria?

A. Streptococci

B. Pseudomonas

C. Mycobacteria

D. None of these

ANSWER: B

 

17. Gram-positive bacteria, responsible for food poisoning, is/are

A. Mycoplasmas

B. Pseudomonas

C. Clostridia

D. all of these

ANSWER: C

 

18. The gram-positive bacteria lack __________ structure/component?

A. outer membrane

B. murein

C. teichoic acid

D. plasma membrane

ANSWER: A

 

19. Which of the following gram-positive bacteria causes pharyngitis (sore throat)?

A. Neisseria

B. Streptococcus

C. Staphylococcus

D. Mycobacterium

ANSWER: B

 

20. Which of the following gram-negative bacteria is/are not aerobic?

A. Pseudomonas

B. Neisseria

C. Escherichia

D. None of these

ANSWER: C