ASP.Net Multiple choice Questions & Answers

Posted On:December 15, 2018, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 1590, Rating :

ASP.Net Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to ASP.Net Objective Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of ASP.Net. These objective type ASP.Net questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT companies.

1. Choose the form in which Postback occur

A. HTMLForms

B. Webforms

C. Winforms

Ans: Webforms

Multiple choice Questions on ASP.Net

2. Web.config file is used...

A. Configures the time that the server-side codebehind module is called

B. To store the global information and variable definitions for the application

C. To configure the web server

D. To configure the web browser

Ans: To store the global information and variable definitions for the application

 

3. Which of the following object is not an ASP component?

A. LinkCounter

B. Counter

C. AdRotator

D. File Access

Ans: LinkCounter

 

4. The first event triggers in an aspx page is.

A. Page_Init()

B. Page_Load()

C. Page_click()

Ans: Page_Init()

 

5. Difference between Response.Write() andResponse.Output.Write().

A. Response.Output.Write() allows you to buffer output

B. Response.Output.Write() allows you to write formatted output

C. Response.Output.Write() allows you to flush output

D. Response.Output.Write() allows you to stream output

Ans: Response.Output.Write() allows you to write formatted output

 

6. Which of the following method must be overridden in a custom control?

A. The Paint() method

B. The Control_Build() method

C. The default constructor

D. The Render() method

Ans: The Render() method

 

7. How do we create a FileSystemObject?

A. Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")

B. Create("FileSystemObject")

C. Create Object:"Scripting.FileSystemObject"

D. Server.CreateObject("FileSystemObject")

Ans: Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")

 

8. Which of the following tool is used to manage the GAC?

A. RegSvr.exe

B. GacUtil.exe

C. GacSvr32.exe

D. GacMgr.exe

Ans: GacUtil.exe

 

9. What class does the ASP.NET Web Form class inherit from by default?

A. System.Web.UI.Page

B. System.Web.UI.Form

C. System.Web.GUI.Page

D. System.Web.Form

Ans: System.Web.UI.Page

 

10. We can manage states in asp.net application using

A. Session Objects

B. Application Objects

C. Viewstate

D. All of the above

Ans: All of the above

 

11. Attribute must be set on a validator control for the validation to work.

A. ControlToValidate

B. ControlToBind

C. ValidateControl

D. Validate

Ans: ControlToValidate

 

12. Caching type supported by ASP.Net

A. Output Caching

B. DataCaching

C. a and b

D. none of the above

Ans: a and b

 

13. What is used to validate complex string patterns like an e-mail address?

A. Extended expressions

B. Basic expressions

C. Regular expressions

D. Irregular expressions

Ans: Regular expressions

 

14. File extension used for ASP.NET files.

A. .Web

B. .ASP

C. .ASPX

D. None of the above

Ans: .ASP

 

15. An alternative way of displaying text on web page using

A. asp:label

B. asp:listitem

C. asp:button

Ans: asp:label

 

16. Why is Global.asax is used?

A. Declare Global variables

B. Implement application and session level events

C. No use

Ans: Implement application and session level events

 

17. Which of the following is not a member of ADODBCommand object?

A. ExecuteScalar

B. ExecuteStream

C. Open

D. ExecuteReader

Ans: Open

 

18. Which DLL translate XML to SQL in IIS?

A. SQLISAPI.dll

B. SQLXML.dll

C. LISXML.dll

D. SQLIIS.dll

Ans: SQLISAPI.dll

 

19. Default Session data is stored in ASP.Net.

A. StateServer

B. Session Object

C. InProcess

D. all of the above

Ans: InProcess

 

20. Default scripting language in ASP.

A. EcmaScript

B. VBScript

C. PERL

D. JavaScript

Ans: VBScript

 

21. How do you get information from a form that is submitted using the "post" method?

A. Request.QueryString

B. Request.Form

C. Response.write

D. Response.writeln

Ans: Request.Form

 

22. Which object can help you maintain data across users?

A. Application object

B. Session object

C. Response object

D. Server object

Ans: Application object

 

23. Which of the following ASP.NET object encapsulates the state of the client?

A. Session object

B. Application object

C. Response object

D. Server object

Ans: Session object

 

24. Which of the following object is used along with application object in order to ensure that only one process accesses a variable at a time?

A. Synchronize

B. Synchronize()

C. ThreadLock

D. Lock()

Ans: Synchronize()

 

25. Which of the following control is used to validate that two fields are equal?

A. RegularExpressionValidator

B. CompareValidator

C. equals() method

D. RequiredFieldValidator

Ans: CompareValidator

 

26. Mode of storing ASP.NET session

A. InProc

B. StateServer

C. SQL Server

D. All of the above

Ans: All of the above

 

27. Which of the following is not the way to maintain state?

A. View state

B. Cookies

C. Hidden fields

D. Request object

Ans: Request object

 

28. You can have only one Global.asax file per project.

A. Yes

B. No

Ans: Yes

 

29. ______________ element in the web.config file to run code using the permissions of a specific user

A. < credential> element

B. < authentication> element

C. < authorization> element

D. < identity> element

Ans: < identity> element

 

30. __________________ is a special subfolder within the windows folder that stores the shared .NET component.

A. /bin

B. GAC

C. Root

Ans: GAC

 

31. Which of the following is the performance attributes of processModel?

A. requestQueue limit

B. maxWorkerThreads

C. maxIdThreads

D. All

Ans: All

 

32. Which of the following is faster and consume lesser memory?

A. SQLDataReader

B. Data Set

Ans: SQLDataReader

 

33. Which of the following is the way to monitor the web application?

A. MMC Event viewers

B. Performance logs

C. Alerts Snap-ins

D. ALL

Ans: ALL

 

34. The ________________ property affects how the .Net Framework handles dates, currencies, sorting and formatting issues.

A. CurrentUICulture

B. CurrentCulture

Ans: CurrentCulture

 

35. Where do we include the user lists for windows authentication?

A. < Credential>

B. < authorization>

C. < identity>

D. < authentiation>

Ans: < authorization>

 

36. Where do we include the user lists for Form authentication?

A. < credential>

B. < authorization>

C. < Identity>

D. < authentication>

Ans: < credential>

 

37. Which of the following authentication is best suited for a corporate network?

A. Windows

B. Form

C. User

D. All

Ans: Windows

 

38. What attributes do you use to hide a public .Net class from COM?

A. DLLImport Attributes

B. ComVisible attributes

C. COM Interop

D. All

Ans: ComVisible attributes

 

39. By default, code written with the Debug class is stripped out of release builds.

A. Yes

B. No

Ans: Yes

 

40. ___________________ tests make sure that new code does not break existing code.

A. Regression tests

B. Integration tests

C. Unit tests

D. Load test

Ans: Integration tests

 

 

41.  The .NET Framework provides a runtime environment called..... ?

A.   RMT

B.   CLR

C.   RCT

D.   RC

Ans: CLR

 

42.  In ASP.NET in form page the object which contains the user name is ______ ?

A.   Page.User.Identity

B.   Page.User.IsInRole

C.   Page.User.Name

D.   None of the Above

Ans: Page.User.Identity

 

43.  Find the term: The .NET framework which provides automatic memory management using a technique called ______________ ?

A.   Serialization

B.   Garbage Collection

C.   Assemblies

D.   Overriding

Ans: Garbage Collection

 

44.  Which of the following denote ways to manage state in an ASP.Net Application?

A.   Session objects

B.   Application objects

C.   ViewState

D.   All the Above

Ans: All the Above

 

45.  What is the base class from which all Web forms inherit?

A.   Master Page

B.   Page Class

C.   Session Class

D.   None of the Above

Ans: Page Class

 

46.  WSDL stands for _________________ ?

A.   Web Server Description Language

B.   Web Server Descriptor Language

C.   Web Services Description Language

D.   Web Services Descriptor Language

Ans: Web Services Description Language

 

47.  Which of the following must be done in order to connect data from some data resource to Repeater control?

A.   Set the DataSource property

B.   Call the DataBind method

C.   Both A. and B.

D.   None of the Above

Ans: Both A. and B.

 

48.  Which of the following is FALSE?

A.   ASP.NET applications run without a Web Server

B.   ASP+ and ASP.NET refer to the same thing

C.   ASP.NET is a major upgrade over ASP

D.   None of the Above

Ans: None of the Above

 

49.  Which of the following transfer execution directly to another page?

A.   Server.Transfer

B.   Response.Redirect

C.   Both A. and B.

D.   None of the Above

Ans: Server.Transfer

 

50.  If one has two different web form controls in a application and if one wanted to know whether the values in the above two different web form control match what control must be used?

A.   DataList

B.   GridView

C.   CompareValidator

D.   Listview

Ans: CompareValidator

 

51.  Which of the following is used to send email message from my ASP.NET page?

A.   System.Web.Mail.MailMessage

B.   System.Web.Mail.SmtpMail

C.   Both A. and B.

D.   None of the Above

Ans: Both A. and B.

 

52.  In my .NET Framework I have threads. Which of the following denote the possible priority level for the threads?

A.   Normal

B.   AboveNormal

C.   Highest

D.   All the Above

Ans: All the Above

 

53.  In .NET the operation of reading metadata and using its contents is known as ______?

A.   Reflection

B.   Enumeration

C.   Binding

D.   Serialization

Ans: Reflection

 

54.  In ASP.NET the < authorization > section contain which of the following elements?

A.   < deny >

B.   < allow >

C.   Both A. and B.

D.   None of the Above

Ans: Both A. and B.

 

55.  The type of code found in Code-Behind class is ________ ?

A.   Server-side code

B.   Client-side code

C.   Both A. and B.

D.   None of the above

Ans: Server-side code

 

56.  Common type system is built into which of the following:

A.   CLR

B.   RCT

C.   RCW

D.   GAC

Ans: CLR

 

57.  The actual work process of ASP.NET is taken care by _____________?

A.   inetinfo.exe

B.   aspnet_isapi.dll

C.   aspnet_wp.exe

D.   None of the Above

Ans: aspnet_wp.exe

 

58.  Which of the following allow writing formatted output?

A.   Response.Write()

B.   Response.Output.Write()

C.   Both A. and B.

D.   None of the Above

Ans: Response.Output.Write()

 

59.  Which of the following denote the property in every validation control?

A.   ControlToValidate property

B.   Text property

C.   Both A. and B.

D.   None of the Above

Ans: Both A. and B.

 

60.  How many classes can a single .NET DLL contain?

A.   One

B.   Two

C.   None

D.   Many

Ans: Many

 

61.  Suppose one wants to modify a SOAP message in a SOAP extension then how this can be achieved. Choose the correct option from below:

A.   One must override the method ReceiveMessage

B.   One must override the method InitializeMethod

C.   Both A. and B.

D.   One must override the method ProcessMessage

Ans: One must override the method ReceiveMessage

 

62.  Which of the following can be used to add alternating color scheme in a Repeater control?

A.   AlternatingItemTemplate

B.   DataSource

C.   ColorValidator

D.   None of the Above

Ans: AlternatingItemTemplate

 

63.  Suppose a .NET programmer wants to convert an object into a stream of bytes then the process is called ______________ ?

A.   Serialization

B.   Threading

C.   RCW

D.   AppDomain

Ans: Serialization

 

64.  The technique that allow code to make function calls to .NET applications on other processes and on other machines is

A.   .NET Threading

B.   .NET Remoting

C.   .NET RMT

D.   None of the above

Ans:  .NET Threading

 

65.  The namespace within the Microsoft .NET framework which provides the functionality to implement transaction processing is ....................

A.   System.EnterpriseServices

B.   System.Security

C.   System.Diagnostics

D.   System.Data

Ans: A

 

66.  Which of the following method is used to obtain details about information types of assembly?

A.   GetTypes

B.   GetType

C.   Both A. and B.

D.   None of the Above

Ans: Both A. and B.

 

67.  Which of the following is TRUE about Windows Authentication in ASP.NET?

A.   Automatically determines role membership

B.   Role membership determined only by user programming

C.   ASP.NET does not support Windows Authentication

D.   None of the Above

Ans: Automatically determines role membership

 

68.  What tags one need to add within the asp:datagrid tags to bind columns manually?

A.   Set AutoGenerateColumns Property to false on the datagrid tag

B.   Set AutoGenerateColumns Property to true on the datagrid tag

C.   It is not possible to do the operation

D.   Set AutomaunalColumns Property to true on the datagrid tag

Ans: Set AutoGenerateColumns Property to false on the datagrid tag

 

69.  Which method do you invoke on the DataAdapter control to load your generated dataset with data?

A.   Load ( )

B.   Fill( )

C.   DataList

D.   DataBind

Ans: Fill( )

 

70.  In ASP.NET the sessions can be dumped by using

A.   Session.Dump

B.   Session.Abandon

C.   Session.Exit

D.   None of the Above

Ans: Session.Abandon

 

71. Which of the following languages can be used to write server side scripting in ASP.NET?

A.   C-sharp

B.   VB

C.   C++

D.   A and B

Ans: D

 

72. When an .aspx page is requested from the web server, the out put will be rendered to browser in following format.

A.   HTML

B.   XML

C.   WML

D.   JSP

Ans: A

 

73. The Asp.net server control, which provides an alternative way of displaying text on web page, is

A.   < asp:label >

B.   < asp:listitem >

C.   < asp:button >

Ans: A

 

74. The first event to be triggered in an aspx page is.

A.   Page_Load()

B.   Page_Init()

C.   Page_click()

Ans: B

 

75. Postback occurs in which of the following forms.

A.   Winforms

B.   HTMLForms

C.   Webforms

Ans: C

 

76. What namespace does the Web page belong in the .NET Framework class hierarchy?

A.   System.web.UI.Page

B.   System.Windows.Page

C.   System.Web.page

Ans: A

 

77. Which method do you invoke on the Data Adapter control to load your generated dataset?

A.   Fill( )

B.   ExecuteQuery( )

C.   Read( )

Ans: A

 

78. How do you register a user control?

A.   Add Tag prefix, Tag name

B.   Add Source, Tag prefix

C.   Add Src, Tagprefix, Tagname

Ans: C

 

79. Which of the following is true?

A.   User controls are displayed correctly in the Visual Studio .NET Designer

B.   Custom controls are displayed correctly in VS.Net Designer

C.   User and Custom controls are displayed correctly in the Visual Studio .NET Designer.

Ans: C

 

80. To add a custom control to a Web form we have to register with.

A.   TagPrefix

B.   Name space of the dll that is referenced

C.   Assemblyname

D.   All of the above

Ans: B

 

81. Custom Controls are derived from which of the classes

A.   System.Web.UI.Webcontrol

B.   System.Web.UI.Customcontrol

C.   System.Web.UI.Customcontrols.Webcontrol

Ans: D

 

82. How ASP.Net Different from classic ASP?

A.   Scripting is separated from the HTML, Code is interpreted seperately

B.   Scripting is separated from the HTML, Code is compiled as a DLL, the DLLs can be executed on server

C.   Code is separated from the HTML and interpreted Code is interpreted separately

Ans: C

 

83. What's the difference between Response.Write() andResponse.Output.Write()?

A.   Response.Output.Write() allows you to flush output

B.   Response.Output.Write() allows you to buffer output

C.   Response.Output.Write() allows you to write formatted output

D.   Response.Output.Write() allows you to stream output

Ans: B

 

84. Why is Global.asax is used?

A.   Implement application and session level events

B.   Declare Global variables

C.   No use

Ans: C

 

85. There can be more than 1 machine.config file in a system

A.   True

B.   False

Ans: A

 

86. What is the extension of a web user control file?

A.   .Asmx

B.   .Ascx

C.   .Aspx

Ans: A

 

87. Which of the following is true?

A.   IsPostBack is a method of System.UI.Web.Page class

B.   IsPostBack is a method of System.Web.UI.Page class

C.   IsPostBack is a readonly property of System.Web.UI.Page class

Ans: B

 

88. The number of forms that can be added to a aspx page is.

A.   1

B.   2

C.   3

D.   More than 3

Ans: C

 

89. How do you manage states in asp.net application

A.   Session Objects

B.   Application Objects

C.   Viewstate

D.   All of the above

Ans: A

 

90. Which property of the session object is used to set the local identifier?

A.   SessionId

B.   LCID

C.   Item

D.   Key

Ans: D

 

91. Select the caching type supported by ASP.Net

A.   Output Caching

B.   DataCaching

C.   a and b

D.   none of the above

Ans: B

 

92. Where is the default Session data is stored in ASP.Net?

A.   InProcess

B.   StateServer

C.   Session Object

D.   al of the above

Ans: C

 

93. Select the type Processing model that asp.net simulate

A.   Event-driven

B.   Static

C.   Linear

D.   Topdown

Ans: A

 

94. Does the EnableViewState allows the page to save the users input on a form?

A.   Yes

B.   No

Ans: A

 

95. Which DLL translate XML to SQL in IIS?

A.   SQLISAPI.dll

B.   SQLXML.dll

C.   LISXML.dll

D.   SQLIIS.dll

Ans: A

 

96. What is the maximum number of cookies that can be allowed to a web site?

A.   1

B.   10

C.   20

D.   More than 30

Ans: A

 

97. Select the control which does not have any visible interface.

A.   Datalist

B.   DropdownList

C.   Repeater

D.   Datagrid

Ans: C

 

98. How do you explicitly kill a user session?

A.   Session.Close( )

B.   Session.Discard( )

C.   Session.Abandon

D.   Session.End

E.   Session.Exit

Ans: C

 

99. Which of the following is not a member of ADODBCommand object?

A.   ExecuteReader

B.   ExecuteScalar

C.   ExecuteStream

D.   Open

E.   CommandText

Ans: C

 

100. Which one of the following namespaces contains the definition for IdbConnection?

A.   System.Data.Interfaces

B.   System.Data.Common

C.   System.Data

D.   System.Data.Connection

Ans: D

101. In your ASP.NET web application you want to display a list of clients on a Web page. The client list displays 10 clients at a time, and you require the ability to edit the clients. Which Web control is the best choice for this scenario?

A. The DetailsView control

B. The Table control

C. The GridView control

D. The FormView control

Ans: The GridView control

 

102. How to implement authentication via web.config?

A. Include the authentication element.

B. Include the authorization element.

C. Include the identity element.

D. Include the deny element.

Ans: Include the authorization element.

 

103. You need to store state data that is accessible to any user who connects to your Web application. Which object should you use?

A. Session

B. Application

C. Response.Cookies

D. Response.ViewState

Ans: Application

 

104. Explain the significance of Server .MapPath

A. Returns the Virtual Path of the web folder

B. Maps the specified virtual path to Physical path

C. Returns the physical file path that corresponds to virtual specified path

D. All the above

Ans: Returns the physical file path that corresponds to virtual specified path

 

105. ______________ element in the web.config file to run code using the permissions of a specific user

A. < credential> element

B. < authentication> element

C. < authorization> element

D. < identity> element

Ans: < identity> element

 

106. Which of the following is the way to monitor the web application?

A. MMC Event viewers

B. Performance logs

C. Alerts Snap-ins

D. ALL

Ans: ALL

 

107. For your ASP.NET web application your graphics designer created elaborate images that show the product lines of your company. Some of graphics of the product line are rectangular, circular, and others are having complex shapes. You need to use these images as a menu on your Web site. What is the best way of incorporating these images into your Web site?

A. Use ImageButton and use the x- and y-coordinates that are returned when the user clicks to figure out what product line the user clicked.

B. Use the Table, TableRow, and TableCell controls, break the image into pieces that are displayed in the cells, and use the TableCell control’s Click event to identify the product line that was clicked.

C. Use the MultiView control and break up the image into pieces that can be displayed in each View control for each product line. Use the Click event of the View to identify the product line that was clicked.

D. Use an ImageMap control and define hot spot areas for each of the product lines. Use the PostBackValue to identify the product line that was clicked.

Ans: Use an ImageMap control and define hot spot areas for each of the product lines. Use the PostBackValue to identify the product line that was clicked.

 

108. An ASP.NET page uses a Datagrid displays employee information.The Web application supports a large number of concurrent users, who will be saving data from the grid back to the database. It is important that the Web application doesn't overwhelm the Web Server.

A. Disable View State and don't use session state

B. Use View State

C. Use URL munging

D. Disable ViewState and use Session State

Ans: Disable View State and don't use session state

 

109. Which of these data source controls do not implement Caching?

A. LinqDataSource

B. ObjectDataSource

C. SqlDataSource

D. XmlDataSource

Ans: LinqDataSource

 

110. Which of the following is the default authentication mode for IIS?

A. Anonymous

B. Windows

C. Basic Authentication

D. None

Ans: Anonymous