ANIMAL Breeding and Transgenic Animal Questions & Answers

Posted On:February 17, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 237, Rating :

Best ANIMAL Breeding and Transgenic Animal Objective type Questions

Dear Readers, Welcome to ANIMAL Breeding and Transgenic Animal Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of ANIMAL Breeding and Transgenic Animal Multiple choice Questions. These Objective type ANIMAL Breeding and Transgenic Animal Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. Some types of variation are due to changes in the genetic material. What is this type of change called?

A. Fertilisation

B. Mutation

C. Radiation

D. Sterilisation

Ans: B

MCQs on ANIMAL Breeding and Transgenic Animal

2. Which of the following is the process of choosing parent organisms for the characteristics that is wanted in their offspring?

A. Active selection

B. Reproductive selection

C. Selective breeding

D. Breeding selection

Ans: C

 

3. Which protein has been produced generating a transgenic sheep that is used for replacement therapy for individuals at risk from emphysema?

A. Plasminogen activator (tPA)

B. a-anti trypsin (AAT)

C. Casein

D. Amyloid precursor proteins

Ans: B

 

4. Which of the following is the word used to describe what happens when the nucleus of a sperm joins with the nucleus of an egg cell?

A. Sex

B. Fertilisation

C. Intercourse

D. Reproduction

Ans: B

 

5. DNA into fish is injected into

A. pronuclei

B. cytoplasm

C. both (a) and (b)

D. none of these

Ans: B

 

6. Transgenic goats have been used to produce which of the following protein that is used for dissolving blood clots?

A. Amyloid precursor protein

B. a1-anti trypsin (AAT)

C. Casein

D. A variant of human tissue-type plasminogen activator

Ans: D

 

7. Transfection refers to which of the following?

A. Synthesis of mRNA from DNA template

B. Synthesis of protein based on mRNA sequence

C. Introduction of foreign gene in to a cell

D. The process by which a cell become malignant

Ans: C

 

8. Chromosomes may be isolated from metaphase cells by

A. hypertonic lysis

B. hypotonic lysis

C. either (a) or (b)

D. isotonic lysis

Ans: B

 

9. Superovulation is primarily the result of

A. decreased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

B. increased atresia in medium and large follicles (>1.7 mm)

C. increased atresia in the large follicles

D. decreased atresia in small follicles

Ans: A

 

10. Genetic change can occur only in

A. one way

B. two ways

C. three ways

D. four ways

Ans: D

 

11. Which of these carries the thousands of genes needed to allow animal and plant cells to pass on inherited characteristics?

A. Chromosomes

B. Chromatogram

C. Chromatography

D. Chromium

Ans: A

 

12. Animal pharming can be defined as

A. growing animals for farming

B. programming animals to produce novel products

C. generating transgenic animals for farming

D. none of the above

Ans: B

 

13. When a fertilized egg cell develops into an embryo, the entropy of the living system

A. decreases

B. increases

C. remains constant

D. none of these

Ans: A

 

14. For the transfer of whole individual chromosomes, they are isolated from the cells at

A. prophase

B. metaphase

C. telophase

D. anaphase

Ans: B

 

15. Fusion of karyoplast with the enucleated cell is achieved in presence of

A. cytochalasin B

B. polyethylene glycol

C. both (a) and (b)

D. alcohol

Ans: B

 

16. Which of the following statements best describes a clone?

A. An artificial life form

B. An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of both parents

C. An offspring where all of the genetic material in every cell is identical to that of one of its parents

D. A type of sheep

Ans: C

 

17. In transgenic fish, the genes are introduced by

A. microinjection in fish

B. viruses

C. transfer of whole nuclei

D. all of these

Ans: A

 

18. Production of transgenic animals require transfections of

A. eggs or embryos

B. stem cells

C. red blood cells

D. all of these

Ans: A

 

19. Which of the following statement is correct?

A. Variation is caused by genes

B. Variation is caused by the environment

C. Variation can be caused by both genes and the environment

D. None of the above

Ans: A

 

20. Which of the following gene have been introduced into the transgenic fish?

A. Human or rat gene for growth hormone

B. Chicken gene for delta crystalline protein

C. E. coli gene for ß-galactosidase

D. All of the above

Ans: D

 

21. Cloning is a method by which numbers of genetically identical organisms are derived from a single organism by

A. vegetative propagation

B. vegetative initiation

C. vegetative termination

D. none of these

Ans: A

 

22. Which of the following is/are the method of transfection for making transgenic animals?

A. Transfer of whole nuclei

B. Transfer of whole individual chromosomes or fragment

C. Transfer of DNA

D. All of the above

Ans: D

 

23. DNA microinjection into the egg has been used to produce which of the following transgenic animals?

A. Mice

B. Chicken

C. Pigs

D. All of these

Ans: D

 

24. Transgenic goats produce a variant of human tissue type plasminogen activator protein in

A. blood

B. urine

C. milk

D. muscles

Ans: C

 

25. For the rapid genetic progress, embryo transfer (ET)

A. will be as potent a tool as AI (artificial insemination)

B. will not be as potent a tool as AI (artificial insemination)

C. ET can’t be used at all

D. will be a superior tool than AI

Ans: B