ALGAE Multiple choice Questions & Answers

Posted On:February 17, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 405, Rating :

Best ALGAE Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to ALGAE Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of ALGAE Multiple choice Questions. These Objective type ALGAE Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. The number of members of the division Phaeophyta that live in freshwater habitats

A. is greater than the number of members of the division Chloro-phyta that live in freshwater habitats

B. is lesser than the number of members of the division Chlorophyta that live in freshwater habitats

C. is equal to the number of members of the division Chlorophyta that live in freshwater habitats

D. none of the above

Answer:- B

MCQs on ALGAE

2. Which of the following is correct?

A. All members of photolithotrophic autotrophs are also members of algae, but not all members of algae are members of photolithotrophic autotrophs

B. All members of algae are also members of photolithotrophic autotrophs, but not all members of photolithotrophic autotrophs are members of algae

C. All members of photolithotrophic autotrophs are members of algae, and all members of algae are members of photolithotrophic autotrophs

D. No member of photolithotrophic autotrophs is a member of algae

Answer:- B

 

3. Bioluminescence is a phenomenon associated with

A. chrysophyta

B. phaeophyta

C. pyrrophyta

D. chlorophyta

Answer:- C

 

4. Which of the following algal divisions is characterized by possession of chlorophylls A and B, starch as the energy storage material, cellulosic cell walls and live in freshwater and marine habitats?

A. Chlorophyta

B. Chrysophyta

C. Phaeophyta

D. Pyrrophyta

Answer:- A

 

5. Which algal division is divided up into three main groups consisting of the golden-brown algae, the yellow-green algae and the diatoms?

A. Chlorophyta

B. Chrysophyta

C. Phaeophyta

D. Pyrrophyta

Answer:- B

 

6. Zooxanthellae are algal symbiont that live within coral reef animals. These algae belong to

A. chlorophyta

B. chrysophyta

C. pyrrophyta

D. rhodophyta

Answer:- C

 

7. All algae possess

A. nuclei

B. chloroplasts

C. Both (a) and (b)

D. none of these

Answer:- C

 

8. Algae is a nonvalid taxinomic term that refers to

A. eukaryotic organisms that have chlorophyll a and produce O2

B. well developed cellular structure including a conducting system

C. Both (a) and (b)

D. none of the above

Answer:- A

 

9. Which of the following algal divisions is characterized by possession of chlorophylls A and B, paramylon as the energy storage material, and the presence of a pellical instead of a cell wall?

A. Chlorophyta

B. Euglenophyta

C. Pyrrophyta

D. Chrysophyta

Answer:- B

 

10. Laminarin is an energy storage material characteristic of

A. chlorophyta

B. chrysophyta

C. phaeophyta

D. pyrrophyta

Answer:- C

 

11. Chlamydomonas and Volvox are similar because

A. they both are motile

B. they are members of the Chlorophyta

C. Both (a) and (b)

D. none of these

Answer:- C

 

12. Characteristics used to place algae into divisions include all of the following except

A. form of storage material

B. flagella number and location

C. accessor pigments used in photosynthesis

D. all of the above

Answer:- D

 

13. Which algal division never produces motile, flagellated cells among any of its members?

A. Chlorophyta

B. Chrysophyta

C. Phaeophyta

D. Rhodophyta

Answer:- D

 

14. Starch is an energy storage material characteristic of

A. chlorophyta

B. chrysophyta

C. phaeophyta 

D. rhodophyta

Answer:- D

 

15. Number of flagella produced by motile cells in

A. members of the phaeophyta is greater than members of the Oomycota

B. members of the Oomycota is greater than members of the Phaeophyta

C. members of the Phaeophyta is approximately equal to members of the Oomycota

D. none of the above

Answer:- C

 

16. The algae Chlamydomonas demonstrates a complex life cycle that switches between haploid and diploid forms. This life cycle is called

A. the sexual-asexual exchange

B. the transposition cycle

C. an alternation of generations

D. algal transformation

 

Answer:- C

 

17. The number of flagella produced by motile cells in

A. members of the Rhodophyta is greater than members of the Phaeophyta

B. members of the Phaeophyta is greater than members of the Rhodophyta

C. members of the Rhodophyta is exactly or approximately equal to members of the Phaeophyta

D. none of the above

 

Answer:- B

 

18. Algae are classified into 6 groups, technically known as

A. categories

B. divisions

C. genera

D. domains

 

Answer:- B

 

19. The __________ is the vegetative body of algae.

A. mycelium

B. plasmodium

C. pseudoplasmodium

D. thallus

 

Answer:- D

 

20. Agar, which is the solidifying agent in many bacterial culture media, is part of the cell wall of

A. chlorophyta

B. chrysophyta

C. pyrrophyta

D. rhodophyta

 

Answer:- D

 

21. The kelps are algae found in

A. chlorophyta

B. chrysophyta

C. phaeophyta

D. pyrrophyta

 

Answer:- C

 

22. Frustules made of silica are characteristic of

A. euglenoids

B. diatoms

C. desmids

D. seaweeds

 

Answer:- B

 

23. Algae are found in all of the following places except

A. oceans

B. soils

C. lakes and streams

D. associates with fungi

 

Answer:- C

 

24. Which of the following best describes the algae known as diatoms?

A. Cells have intricate shells of silicon dioxide with two halves

B. Cells are encased in rigid walls composed of cellulose coated with silicon

C. Cells have flagella and a light-detecting eye spot

D. Cells contain carotenoid pigments as well as chlorophyll A and B

 

Answer:- A

 

25. Chrysolaminarin is an energy storage material characteristic of

A. chlorophyta

B. chrysophyta

C. phaeophyta

D. rhodophyta

Answer:- B