VB.Net Multiple choice Questions & Answers

Posted On:December 16, 2018, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 2754, Rating :

VB.Net Multiple choice Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to VB.Net Objective Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of VB.Net. These objective type VB.Net questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT companies.

1. Which of the following information is contained in the assembly manifest?

A. Files

B. Identity

C. Security Permissions

D. All of the above

Ans:D

multiple choice questions on vb.net

2. Any project that compiles to an EXE or DLL files produces an assembly in .NET.

A. True

B. False

Ans:A

 

3. Which of the following is the best to retrieve Read-Only, Forward-only stream of data from database?

A. Data Set

B. Typed Data Set

C. DataReader

Ans:C

 

4. ________ protects system resources from unauthorized calls.

A. Role-based security

B. Code-based security

Ans:B

 

5. Which of the following is not a method of Debug class?

A. Assert( )

B. Flush( )

C. Open( )

Ans:C

 

6. __________ is used to step through each line of code as it executes, including calls to other function.

A. Step Out

B. Step Over

C. Step Into

D. Run to Cursor

E. Set Next Statement

Ans:C

 

7. COMException class is a part of ________ .

A. System.Runtime.Interopservices

B. System.XML

C. System. Data

Ans:A

 

8. The methods declared with the following modifiers are not accessible out side the current VB.NET project.

A. Public

B. Protected

C. Friend

Ans:C

 

9. Default properties are always a parameterized property.

A. True

B. False

Ans:A

 

10. How do you limit implicit type conversion in VB.NET?

A. Option Strict On

B. Option Strict=1

C. Options Strict True

D. Option Strict off

Ans:A

 

11. Is the Class type in VB.NET a value type?

A. Yes

B. No

Ans:B

 

12. Choose the correct statement about a delegate in VB.NET

A. A delegate is a strongly type function pointer

B. It is a type-safe function pointer

C. Delegates are used to create associations between events and event handlers in VB.NET

D. All of the above statements are correct for a delegate

Ans:D

 

13. Which of the following is not the member of System.Collections?

A. BitArray

B. Enum

C. Queue

D. Stack

Ans:B

 

14. Which of the following control can contain other controls?

A. GroupBox

B. TabPage

C. Panel

D. All of the above

Ans:D

 

15. Which of the following object is used by the DataAdapter to retrieve the data from database?

A. Command

B. Connection

C. DataReader

Ans:A

 

16. Which of the following control doesn't receive the focus and doesn't have a TabIndex property?

A. PictureBox

B. LablControl

C. ListBox

D. TabControl control

Ans:A

 

17. Which of the following is not true for Shared members?

A. Shared members belong to the type but not to any instance of a type

B. They can be accessed without creating an instance of the type.

C. They can be accessed using the type name

D. They are accessed using instance name

Ans:D

 

18. If no access modifier is specified for a class, it is considered _________.

A. Public

B. Private

C. Friend

D. Protected

Ans:A

 

19. Which of the following namespaces is used to access "computer name" and its IP address in VB.NET?

A. System.NET.DNS

B. System.Diagnostics.Process

C. System.Data.Common

D. None of the Above

Ans:A

 

20. Which of the following namespace provides support for obtaining information and dynamic creation of types at runtime?

A. System.IO

B. System.ComponentModel

C. System.Reflection

D. System.Data

Ans:D

 

21. The smallest unit to which one can associate a version number in .NET is

A. CLR

B. Assembly

C. Namespace

D. None of the Above

Ans:B

 

22. Lower bound value of array in VB.NET

A. -1

B. 0

C. 2

D. 3

Ans:B

 

23. Which of the following is not correct about the value types and reference types in VB.NET?

A. Dim statement is used to create a variable that represents a value type

B. Data associated with a value type is allocated on the stack

C. Reference types must be instantiated after declaration

D. Data associated with a reference type is allocated on the stack

Ans:D

 

24. Which NameSpace is used to access the metadata in an Assembly?

A. System.XML

B. System.Assembler

C. System.Reflection

D. System.IO

Ans:C

 

25. What is the purpose of Invoke Method?

A. Used to call any procedure

B. Used to call the procedure through Delegate variable

C. Both

D. None

Ans:B

 

26. In VB.NET, the finalizer must use the Overrides keyword

A. True

B. False

Ans:A

 

27. Which one of the following collections receives output from Trace and Debug classes?

A. Trace

B. Debug

C. Listeners

D. None

Ans:C

 

28. Using ___________ we can determine if a variable is initialized in VB.NET

A. IsDdNull( )

B. IsEmpty( )

C. ISNull( )

Ans:A

 

29. _________ can be accessed from all types within the assembly, but not from outside the assembly.

A. Public

B. Private

C. Friend

D. Protected

E. Protected Friend

Ans:C

 

30. How to dereference an object in VB.NET?

A. By setting the object to Null

B. By setting the object to Nothing

C. With Close keyword

D. None of the above

Ans:B

 

31. How many levels of compilation happens in .NET Framework

A.   One 

B.   Two 

C.   Three

Ans:B

 

32. Most of the underlying integration of .NET is done through XML

A.   True 

B.   False

Ans: A

 

33. An Assemblyinfo file in a VB.NET project will have blank as file extesion.

A.   .config 

B.   .vb 

C.   .cs

Ans:B

 

34. Every type supported by CTS is derived from

A.   System .Object 

B.   System .Type 

C.   System .Data

Ans: A

 

35. Which of the following Types will have data of fixed size

A.   Value Type 

B.   Reference Type 

C.   None

Ans:A

 

36. What is the significance of Option Explicit statement when it is set to On

A.   Specifies that any variable name is declared (with type) before use 

B.   Specifies whether strings should be compared as binary 

C.   Specifies that variables should be initialized before use

Ans: A

 

37. Which of the following class does not belong to Collection namespace

A.   ArrayList 

B.   Queue 

C.   DictionaryList 

D.   Stack

Ans: C

 

38. Methods declared with the following modifier are not accessible outside the class

A.   Private 

B.   Protected 

C.   Friend 

D.   Global

Ans: A

 

39. The methods which return the values back to the calling code are called as

A.   Constructors 

B.   Interrogative methods 

C.   Imperative methods

Ans: B

 

40. How do you terminate code execute with in a VB.NET method

A.   Exit 

B.   Close Sub 

C.   Exit Sub 

D.   Kill

Ans: C

 

41. How do you create a Read only Property in VB.NET

A.   Using Only Get..EndGet with in property definition 

B.   Using Only Set..EndSet with in property definition 

C.   Using both Get and Set

Ans: A

 

42. The constructors in VB.Net is similar to which event in previous versions of VB

A.   Class_Load 

B.   Class_Terminate 

C.   Class_Initialize

Ans: C

 

43. Which interface allows to implement the Dispose method to do cleanup work

A.   Idestructor 

B.   Icleanup 

C.   Idisposable 

Ans: B

 

44. How do you call non shared methods of a class

A.   Directly invoking the method name 

B.   Invoking the method through the instance of that class 

C.   None of the above

Ans: B

 

45. How do we implement private interfaces

A.   Using Inherits Keyword 

B.   Private interfaces can not be implemented 

C.   Using Implements Keyword

Ans: B

 

46. Where do you find COMException class

A.   System.Runtime.Interopservices 

B.   System.XML 

C.   System. Data

Ans: A

 

47. Which method of the XMLdocument class takes xml as string while loading

A.   Loadxml ( ) 

B.   Load( ) 

C.   Save ( )

Ans: A

 

48. Which is the base class for TypedDataset

A.   DataReader 

B.   Dataset 

C.   DataAdapter

Ans: B

 

49. Which is the best to retrieve Read-Only, Forward-only stream of data from database

A.   Data Set 

B.   Typed Data Set 

C.   DataReader

Ans: C

 

50. The DataAdapter uses which of the following object to retrieve the data from database

A.   Connection 

B.   Command 

C.   DataReader

Ans: B

 

51. Which of the method is used to display the form as modal

A.   Showdialog( ) 

B.   Activate ( ) 

C.   Loaddialog() 

D.   Show( )

Ans: A

 

52. The tool provided with .Net framework to register assemblies for use by COM is

A.   Regsvr32 

B.   Regasm 

C.   ILDASM 

D.   Regedit

Ans: B

 

53. How do you add Web Methods in VB.Net

A.   Add keyword to Method signature 

B.   Add [WebMethod] on top of the Method Signature 

C.   Add {WebMethod} on top of the Method Signature 

Ans: A

 

54. How do you refer the current class in VB.Net

A.   Me 

B.   This 

C.   Super

Ans: A

 

55. How you refer the parent class in VB.Net

A.   Parent 

B.   MyBase 

C.   Super

Ans: B

 

56. The serialization of an Object means that it is written out to a stream

A.   True 

B.   False

Ans: A

 

57. Which of the following is not a method of Debug class

A.   Assert( ) 

B.   Open() 

C.   Flush( )

Ans: B

 

58. Vb.Net classes can be derived in C#

A.   True 

B.   False

Ans: A

 

59. Smart Phone applications and other such devices can be written using:

A. .NET Compact Framework

B. .NET Small Framework

C. .NET Smartclient Framwork

Ans:A

 

60. Which class is used to run the EXE application file in VB.NET?

A. Process

B. Application

C. Exe

D. Execute

Ans:A

 

61. If you know want to migrate your Visual Basic 6 application to VB.NET, what is the first thing you should do ?

A. Schedule meetings with end users to see what features they want to add to the app. 

B. Open the Visual Basic Upgrade Wizard, get a cup of coffee and watch it run. 

C. Assess the VB 6 application; find out what controls it uses, what projects are in there and so on. 

D. Cancel all social plans for the next couple months and start rewriting the app in .NET.

ANS:C

 

62. Some bits of a Visual Basic 6 application, like most APIs, can be easily migrated to VB.NET; other parts are not so straightforward. Which of the following will NOT have to be re-architected during a VB 6-to-VB.NET migration ?

A. DHTML pages 

B. ADO to ADO via Interop 

C. ActiveX documents 

D. OLE controls

ANS:B

 

63. The Visual Basic Upgrade Wizard will convert all the code in your VB 6 application to VB.NET code for you.

A. False 

B. True 

C. Not always 

D. Can't say

ANS:A

 

64. This programming language model is used sparingly in VB 6 but is one of the cornerstones of VB.NET. Knowing the ins and outs of it will make an application migration project easier and also prepare you for additional work in VB.NET. What is the model ? 

A. Modular programming 

B. Aspect-oriented programming 

C. Reflective programming 

D. Object-oriented programming

ANS:D

 

65. What two controls are needed when creating a toolbar ?

A. Only Toolbar control 

B. ImageList and Toolbar control 

C. Both 1 and 2 

D. All the above

ANS:B

 

66. Can a toolbar display text instead of pictures in the buttons ?

A. No, a toolbar can only display images 

B. No, a toolbar can only display text 

C. Yes, a toolbar can display text, images, or both. 

D. None of these

ANS:C

 

67. The vbc.exe compiler generates:

A. IL Code 

B. Native code 

C. Byte Code 

D. None of these

ANS:A

 

68. which program will you use to assemble a program written in IL:

A. ildasm 

B. clr 

C. ilasm 

D. All the above

ANS:C

 

69. A ‘for’ loop will run faster in VB.NET or C# ?

A. VB.NET 

B. C# 

C. Both of them will run equally fast. 

D. None of these

ANS:B

 

70. What’s the difference between a class field property ?

A. A field always has Get and Set Methods 

B. A property always has Get and Set Methods 

C. Both 1 and 2 

D. None of the above

ANS:B

 

71. Classes from which namespace will have to be used to read or write to a file ?

A. System.FileObjects 

B. System.FileSystem 

C. System.IO 

D. System.Input/Output

ANS:C

 

72. The metadata stored in the assembly is called :

A. AssemblyInfo 

B. manifest 

C. AssemblyData 

D. None of these

ANS:B

 

73. My.Application.Log.WriteEntry , by default , writes to the file:

A. Applog.Log 

B. Application.Log 

C. assemblyname.log 

D. None of these

ANS:C

 

74. To determine the folder in which your application is placed you can use:

A. My.Computer.CurrentFolder 

B. My.Application.CurrentFolder 

C. My.System.CurrentFolder 

D. All the above

ANS:B

 

75. Select the keyword used to refer the name space in our code in VB.Net

A. Using 

B. Package 

C. Imports 

D. None of the above

ANS:C

 

76. How does VB.NET instantiates the .NET object

A. Using NEW keyword 

B. Using CREATEOBJECT keyword 

C. Using GETOBJECT keyword 

D. Both A & B

ANS:A

 

77. How do you Dereference an Object in VB.NET ?

A. By setting the object to Null 

B. With Close keyword 

C. By setting the object to Nothing 

D. None of the above

ANS:C

 

78. How do you Create Constructors in VB.NET ?

A. Create a method and name it with the same name as class name 

B. Create a method and which is named as New 

C. Create a method and which is named as Initialize 

D. None of the above

ANS:B

 

79. How do you enable Strict Type Checking in VB.NET

A. With OPTION STRICT ON keyword 

B. With OPTION EXPICIT Keyword 

C. With OPTION STRICT OFF keyword 

D. All the above

ANS:A

 

80. Can you create Windows Services using VB.Net

A. Yes 

B. No 

C. Not always 

D. None of these

ANS:A