Skin Multiple choice Questions & Answers

Posted On:February 11, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 484, Rating :

Best Skin Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Skin Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Skin Multiple choice Questions. These Objective type Skin Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1.healthy skin requires special care to maintain its health, elasticity, vibrancy and? 

  A. color 

  B. pallor

  C. dryness

  D. dullness

     Ans: A

 MCQs on Skin

2.what is the technical name for the study, including its structure, functions and treatment? 

  A. etiology

  B. anatomy

  C. pathology

  D. dermatology 

     Ans: D

 

3.the outermost layer of the skin is called the ? 

  A. corium

  B. dermis

  C. adipose

  D. epidermis 

     Ans: D

 

4.which of the following layers of skin does not contain and blood vessels? 

  A. cutis

  B. dermis

  C. corium

  D. epidermis 

     Ans: D

 

5.what is another name for the stratum germinativum? 

  A. epidermis

  B. dermal layer

  C. stratum lucidum

  D. basal layer or stratum basale 

     Ans: D

 

6.Where does mitosis (cell division) or replacment of the skin take place? 

  A. stratum lucidum

  B. stratum corneum

  C. stratum granulosm

  D. statum greminativum 

     Ans: D

 

7.the stratum germinativm and what other layer of skin contain melanin? 

  A. dermis

  B. subcutaneous

  C. stratum corneum

  D. stratum spinosum 

     Ans: D

 

8.on the human body, the thickest skin is located on the: 

  A. thighs

  B. buttocks

  C. abdomen

  D. palms and soles 

     Ans: D

 

9.The layer of the epidermis that sheds keratin cells that are constantly replaced is the?  

  A. stratum lucidum

  B. stratum corneum 

  C. stratum mucosum

  D. stratum granlosum

     Ans: B

 

10.what quality is notable about the stratum corneum? 

  A. it is the thinnest layer of skin

  B. it is the weakest layer of skin

  C. it is the toughest layer of skin 

  D. it is lowermost layer of skin

     Ans: C

 

11.the stratum corneum is composed of ?

 

  A. melanin

  B. granules

  C. keratin cells 

  D. squamous cells

 

     Ans: C

 

12.which layer is the top, or uppermost, layer of the epidermis?

 

  A. dermis

  B. stratum corneum 

  C. stratum mucosum

  D. stratum granulosum

 

     Ans: B

 

13.where are the blood vessels found that supply the skin?

 

  A. dermis 

  B. epidermis

  C. stratum lucidum

  D. stratum corneum

 

     Ans: A

 

14.sudoriferous glands, sebaceous glands sensory nerve endings, blood vessels, arrector pili muscles and a major    portion of each hair follicle are found in the ?

 

  A. dermis 

  B. epidermis

  C. stratum corneum

  D. startum spinosum

 

     Ans: A

 

15.what part of the skin is often referred to as "true skin"

 

  A. dermis 

  B. epidermis

  C. stratum corneum

  D. stratum spinosum

 

     Ans: A

 

16.which layer of the skin produces collgen protein and elastin fibers to help give the skin its elasicity and pliability?

 

  A. dermis 

  B. epidermis

  C. stratum lucidum

  D. stratum graninativum

 

     Ans: A

 

17.the deterioration of collagen and elastiin fibers during fibers during the aging process causes?

 

  A. rosacea

  B. freckles

  C. macules

  D. wrinkles 

 

     Ans: D

 

18.what is major function of the sudoriferous gland?

 

  A. gives skin texture

  B. gives skin a healthy color

  C. protects the skin's elasticity

  D. helps to regulate body temperature 

 

     Ans: D

 

19.sweat or perspitation is secreted by what gland?

 

  A. adrenal

  B. endocrine

  C. sebaceous

  D. sudoriferous 

 

     Ans: D

 

20.the small openings onto the skin from the sudoriferous glands are called ?

 

  A. ducts

  B. pores 

  C. glands

  D. follicles

 

     Ans: B

 

21.the sudoriferous (sweat) glands are referred to as:

 

  A. nervous system 

  B. muscular system

  C. endocrine system

  D. circulatory system

 

     Ans: A

 

22.sudoriferous and sebaceous glands are referred to as ?

 

  A. pores

  B. follicles

  C. duct glands 

  D. ductless glands

 

     Ans: C

 

23.control and regilation of body temperature by the sudoriferous glands help maintan the body temperture at?

 

  A. 78.0 f or 29.4 c

  B. 94.0 f or 87.9 c

  C. 88.6 f or 37 c

  D. 98.6 f or 37 c 

 

     Ans: D

 

24.the greatest concentration of sudorferous glands is found on the?

 

  A. arms

  B. eyelids

  C. midsection of the body

  D. palms, soles,scalp and forehead and underarms 

 

     Ans: D

 

25.the sebaceous gland produces:

 

  A. melanin

  B. dandruff

  C. sebum (oil. 

  D. perspiration

 

     Ans: C

 

26. on what area of the body would you not find any sebaceous glands?

 

  A. the face

  B. in the groin area

  C. on the arms and legs

  D. on the palms of the hands and soles of the feet 

 

     Ans: D

 

27.what is the function of sebum?

 

  A. carry melanin

  B. produce sweat

  C. give skin elasticity

  D. keep skin from drying and chapping 

 

     Ans: D

 

28.the papillary canal take oil (sebum) to the?

 

  A. nerve

  B. keratin

  C. blood vessels

  D. surface of the skin 

 

     Ans: D

 

29.where is the layer of skin called the subcutaneous layer located ?

 

  A. above the cuticle

  B. below the dermis 

  C. above the epidermis

  D. below the adipose tissue

 

     Ans: B

 

30.the subcutaneous tissue of skin is made up of mostly?

 

  A. keratin

  B. muscle

  C. melanin

  D. fatty cells 

 

     Ans: D

 

31.what layer of the skin contains large blood vessels that transport nouishment to skin and nerve ?

 

  A. epidermis

  B. melanin layer

  C. spinum spinosum

  D. subcutaneous layer 

 

     Ans: D

 

32.what factor would cause a reaction in sensory nerve fibers?

 

  A. fear

  B. light

  C. sound

  D. cold temperatures 

 

     Ans: D

 

33.what tans the skin to help protect it from harmful ultraviolet rays?

 

  A. sebum

  B. melanin 

  C. the acid mantle

  D. the subcutaneous layer

 

     Ans: B

 

34.light skin and dark skin differ in the ?

 

  A. number of melanocytes the contain

  B. rate and amount of melanin produced 

  C. number of nerve endings the contain

  D. number of epidermal cells they contain

 

     Ans: B

 

35.almost 90% of the skin's wrinkles are caused by ?

 

  A. exposure to the sun 

  B. exposure to pollutants

  C. excessive use of astringents

  D. excessive exposure to fluorescent lights

 

     Ans: A

 

36.on the human body, the thinnest skin is located on the ?

 

  A. chin

  B. eyelids 

  C. soles of the feet

  D. skull just behind the ears

 

     Ans: B

 

37.healthy skin's pH level of 4.5 to 5.5 is?

 

  A. highly acidic

  B. acid-balanced 

  C. highly alkaline

  D. slightly alkaline

 

     Ans: B

 

38.how should a salon profession react if the client has a skin disease?

 

  A. prescribe proper treatment

  B. suggest home remedies to client

  C. perform the service while wearing gloves

  D. refer client to a physician or dermatologist 

 

     Ans: D

 

39.chronic is the term used to identify condition that are ?

 

  A. visible

  B. brief and severe

  C. frequent and habitual 

  D. influenced by weather

 

     Ans: C

 

40.the term used to identify conditions that are brief and severe is ?

 

  A. acute 

  B. chronic

  C. objective

  D. subjective

 

     Ans: A

 

41.a disease that spreads by personal contact is known as? 

 

  A. systemic

  B. congenital

  C. contagious 

  D. occupational

 

     Ans: C

 

42.a disease influenced by weather is referred to as?

 

  A. serial

  B. rational

  C. seasonal 

  D. inflammable

 

     Ans: C

 

43.what is the technical name for the study of the cause of diseases?

 

  A. etiology 

  B. anatomy

  C. pathology

  D. dermatology

 

     Ans: A

 

44.what is the technical term for the study of deseases?

 

  A. eitology

  B. anatomy

  C. pathology 

  D. dermatology

 

     Ans: C

 

45.indicating a medical opinion of a future condition of illness is known as a(an.?

 

  A. analysis

  B. diagnosis

  C. prognosis 

  D. recognition

     Ams: c

 

46.an alleegic reaction to cosmetics or chemicals which salon professionals may be susceptible to is called?

 

  A. papules

  B. chloasma

  C. lenigines

  D. sermatitis venenata 

 

     Ans: D

 

47.an example of a subjective symptom would be?

 

  A. itching 

  B. swelling

  C. redness

  D. discharge

 

     Ans: A

 

48.abnormal changes in the structure of organs or tissues are called primary and secondary?

 

  A. wheal

  B. fissure

  C. lesions 

  D. infection

 

     Ans: C

 

49.a freckle is an example of which type of primary skin lesion?

 

  A. lentigo

  B. papule

  C. macule 

  D. leukoderma

 

     Ans: C

 

50.a papule is an example of a ?

 

  A. tertiary lesion

  B. primary skin lesion 

  C. subjective symptom

  D. secondary skin lesion

 

     Ans: B

 

51.vesicles can be produced by which of the following conditions?

 

  A. callus

  B. verrucas

  C. poison ivy 

  D. dry, scaly skin

 

     Ans: C

 

52.herpes simplex is the technical term for?

 

  A. acne

  B. eczema

  C. psoriasis

  D. fever blisters 

 

     Ans: D

 

53.a solid mass in the skin that could be soft or hard, fixed or freely movable and may be elevated or deep is     called a ?

 

  A. crust

  B. callus

  C. tumor 

  D. wheal

 

     Ans: C

 

54.a cyst is defined by which of the following description?

 

  A. oozing sore

  B. wheal lesions

  C. crack in the skin

  D. abnormal membranous sac 

 

     Ans: D

 

55.a secondary lesion appearing as round, dry patches of skin covered with rough, silvert scales is called?

 

  A. acne

  B. eczema

  C. psoriasis 

  D. herpes simplex

 

     Ans: C

 

56.which of the following skin lesions often occurs when skin loses its flesibility due to exposure to wind, cold, water, etc and cracks in the skin appear?

 

  A. stain

  B. tumor

  C. fissure 

  D. papule

 

     Ans: C

 

57.the lesion found following the healing of an injury is called a(n.?

 

  A. vitiligo

  B. fissure

  C. scar 

  D. excoriation

 

     Ans: C

 

58.which of the following terms is another name for a keratoma?

 

  A. a wart

  B. a callus 

  C. a tumor

  D. a birthmark

 

     Ans: B

 

59.what may happen to the skin if an area is subject to pressure or friction over a long period of time?

 

  A. it may wear thin

  B. it may become shiny

  C. it may scale and flake

  D. it may become callused 

 

     Ans: D

 

60.verruca is a name given to a variety of?

 

  A. warts 

  B. ulcers

  C. fissures

  D. skin tags

 

     Ans: A

 

61.melanotic sarcoma is a skin cancer that begins with?

 

  A. a mole 

  B. an ulcer

  C. lentigines

  D. miliaria rubra

 

     Ans: A

 

62.what is the technical name for liver spots?

 

  A. rubra

  B. crustacea

  C. chloasma 

  D. leukoderma

 

     Ans: C

 

63.what is another name for a stain in the skin caused by the dilation of the small blood vessels in the skin, also known as a birthmark?

 

  A. scar

  B. callus

  C. nevus 

  D. verruca

 

     Ans: C

 

64.comedone is the technical name for?

 

  A. nevus

  B. macule

  C. blackhead 

  D. whitehead

 

     Ans: C

 

65.what is the techical term for a decrease in activity of melanocytes?

 

  A. acne

  B. verruca

  C. leukoderma 

  D. melanoderma

 

     Ans: C

 

66.accumulations of hardened sebum beneath the skin are called whiteheads or:

 

  A. acne

  B. milia 

  C. rosacea

  D. comedones

 

     Ans: B

 

67.acne most often occurs on the ?

 

  A. legs, hips, and arms

  B. face, back and chest 

  C. fingers, toes and soles

  D. ankles, knees and elbow

 

     Ans: B

 

68.ance can be found in two stages, acne simplex and:

 

  A. rosacea

  B. asteatosis

  C. acne vulagarsis 

  D. deep-seated acne

 

     Ans: C

 

69.what is the professinal action to take when a client with rosacea requests a facial service with you?

 

  A. refer clients to another salon

  B. avoid the issue of rosacea

  C. proceed with the service but wear protective gloves

  D. proceed with the service with approval of the client's physician 

 

     Ans: D

 

70.what is a condition called that is characterized by dry, scaly skin caused by a decreased production of sebum?

 

  A. rosacea

  B. steatoma

  C. asteatosis 

  D. seborrhea

 

     Ans: C

 

71.which disorder is caused by excessive secretion of the sebaceous glands?

 

  A. millia

  B. asteatosis

  C. seborrhea 

  D. bromidrosis

 

     Ans: C

 

72.where does a steatoma most often appear?

 

  A. on the arms, legs and chest

  B. on the face, feet and hands

  C. on the fingers, feet and toes

  D. on the scalp, neck and back 

 

     Ans: D

 

73.what is the definition of bromidrosis?

 

  A. excessive sebum

  B. the lack of sebum

  C. the lack of perspiration

  D. foul-smelling perspiration 

 

     Ans: D

 

74.the lack of perspiration caused by fever or disease is called?

 

  A. anhidrosis 

  B. osmidrosis

  C. bromidrosis

  D. hyperhidrosis

 

     Ans: A

 

75.what is the disorder called that is an overproduction of perspiration caused by excessive heat or general body    weakness?

 

  A. osmidrosis

  B. anhidrosis

  C. bromidrosis

  D. hyperhidosis 

 

     Ans: D

 

76.which of the following terms does NOT describe a guideline that can indicate skin cancer?

 

  A. color

  B. border

  C. texture 

  D. asymmetry

 

     Ans: C

 

77.products that work tofurther cleanse the skin and return it to its normal pH include?

 

  A. oils

  B. massage creams

  C. manual exfoliants

  D. astringents and tonic lotions 

 

     Ans: D

 

78.a term that is used to describe moisturizing is ?

 

  A. oiling

  B. toning

  C. hydrating 

  D. cleansing

 

     Ans: C

 

79.applying pressure to motor points will have which of the following effects?

 

  A. inflame and irrtate muscles

  B. increase secretion

  C. decrease production

  D. soothe and stimulate nerves and muscles 

 

     Ans: D

 

80.effleurage is a massage movement that involves a:

 

  A. circular movement with no gliding

  B. light tapping or slapping movement

  C. light, gentle stroking or circular movement 

  D. light or heavy kneading and rolling of muscles

 

     Ans: C

 

81.the gentle massage movement  that often begins and ends a massage treatment is ?

 

  A. vibration

  B. effleurage 

  C. petrissage

  D. tapotement

 

     Ans: B

 

82.the massage manipulation that consists of heavy kneading and rolling of the muscles is called:

 

  A. friction

  B. vibration

  C. petrissage 

  D. tapotement

 

     Ans: C

 

83.which massage manipulation deeply stimules the muscles, nerves and skin glands?

 

  A. friction

  B. vibration

  C. petrissage 

  D. tapotement

     Ans: C

 

84.the massage movement that should not be used when the client needs soothing is? 

  A. gliding

  B. stroking

  C. effleurage

  D. tapotement 

     Ans: D

 


Skin Multiple choice Questions & Answers