Production Management and Industrial Engineering Multiple choice Questions

Posted On:February 8, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 1497, Rating :

Best Production Management and Industrial Engineering Objective Questions

Dear Readers, Welcome to Production Management and Industrial Engineering Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Production Management and Industrial Engineering Multiple choice Questions. These Objective type Production Management and Industrial Engineering Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industries.

1. A graphical device used to determine the break-even point and profit potential under varying conditions of output and costs, is known as

(a)     Gnatt chart

(b)     flow chart

(c) break-even chart

(d) PERT chart   

(e) Taylor chart.

Ans: c

MCQs on Production Management and Industrial Engineering

2. Break-even analysis consists of

(a) fixed cost

(b) variable cost

(c) fixed and variable costs

(d) operation costs

(e) none of the above.

Ans: c

 

3. Break-even analysis shows profit when

(a) sales revenue > total cost

(b) sales revenue = total cost

(c) sales revenue < total cost

(d) variable cost < fixed cost

(e) none of the above.

Ans: a

 

4. In braek-even analysis, total cost consists of

(a) fixed cost

(b) variable cost

(c) fixed cost + variable cost

(d) fixed cost + variable cost + over-heads

(e) fixed cost + sales revenue.

Ans: a

 

5. The break-even point represents

(a) the most economical level of operation of any industry

(b) the time when unit can run without i loss and profit

(c) time when industry will undergo loss

(d) the time when company can make maximum profits

(e) time for overhauling a plant.

Ans: c

 

9. In the cost structure of a product, the selling price is determined by the factors such as

(a)     sales turn over 

(b)     lowest competitive price

(c) various elements of the cost

(d) buyers' capability to pay

(e) all of the above.

Ans: e

 

10. Work study is concerned with

(a)     improving present method and finding standard time

(b) motivation of workers

(c) improving production capability

(d) improving  production planning  and control

(e) all of the above.

Ans: a

 

11. Basic tool in work study is

(a) graph paper

(b) process chart

(c) planning chart

(d) stop watch

(e) analytical mind.

Ans: d

 

12. What does symbol 'O' imply in work study

(a)     operation        

(b)     inspection

(c) transport

(d) delay temporary storage

(e) none of the above.

Ans: a

 

15. What does symbol 'D' imply in work study

(a)     inspection

(b)     transport

(c) delay temporary storage

(d) permanent storage

(e) none of the above.

Ans: c

 

16. In perpetual inventory control, the material is checked as it reaches its

(a) minimum value

(b) maximum value

(c) average value

(d) middle value

(e) alarming value.

Ans: a

 

17. Material handling in automobile industry is done by

(a) overhead crane

(b) trolley

(c)     belt conveyor

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: a

 

18. String diagram is used when

(a) team of workers is working at a place

(b) material handling is to be done

(c) idle time is to be reduced

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: a

 

20. Work study is most useful

(a) where production  activities  are  involved

(b) in judging the rating of machines

(c) in improving industrial relations

(d) in judging the output of a man and improving it

(e) where men are biggest contributor to success of a project.

Ans: a

 

21. Micromotion study is

(a) enlarged view of motion study

(b) analysis of one stage of motion study

(c) minute and detailed motion study

(d) subdivision of an operation into therbligs and their analysis

(e) motion study of small components upto mirco-seconds.

Ans: d

 

22. In micromotion study, therblig is described by

(a)     a symbol        

(b)     an event

(c)     an activity       

(d)     micro motions

(e)     standard symbol and colour.

Ans: e

 

23. The allowed time for a job equals standard time plus

(a) policy allowance

(b) interference allowance

(c) process allowance

(d) learning allowance

(e) unforeseen allowance.

Ans: a

 

24. Micromotion study involves following number of fundamental hand motions

(a)     8

(b)     12

(c)     16

(d)     20

(e)     24.

Ans: c

 

25. The standard time for a job is

(a) total work content

(b) basie time + relaxation time

(c) total work content + basic time

(d) total work content + delay contigency allowance

(e) total work content + relaxation time.

Ans: d

 

27. Work study is done with the help of

(a)     process chart  

(b)     material handling 

(c)     stop watch      

(d)     all of the above 

(e)     none of the above.

Ans: c

 

28. Scheduling gives information about

(a) when work should start and how much work should be completed during a certain period

(b) when work should complete

(c) that how idle time can be minimised

(d) prcper utilisation of machines

(e) none of the above.

Ans: a

 

29. Expediting function consists in keeping a watch on

(a) operator's activity

(b) flow of material and in case of trouble locate source of trouble

(c) minimising the delays

(d) making efficient despatching

(e) none of the above.

Ans: b

 

30. Choose the wrong statement Time study is used to

(a) determine overhead expenses

(b) provide a basis for setting piece prices or incentive w^ges

(c) determine standard costs

(d) determine the capability of an operator to handle the number of machines

(e) compare alternative methods.

Ans: a

 

31. Job evaluation is the method-of determining the

(a) relative worth of jobs

(b) skills required by a worker

(c) contribution of a worker

(d) contribution of a job

(e) effectiveness of various alternatives.

Ans: a

 

32. Micromotion study is

(a) analysis of a man-work method by using a motion picture camera with a timing device in the field of view

(b) motion study observed on enhanced time intervals

(c) motion study of a sequence of opera-tions conducted systematically

(d) study of man and machine conducted simultaneously

(e)     scientific, analytical procedure for determining optimum work method.

Ans: a

 

33. Per cent idle time for men or machines is found by

(a) work sampling

(b) time study

(c) method study

(d) work study

(e) ABC analysis.

Ans: a

 

34. TMU in method time measurement stands for

(a)     time motion unit

(b)     time measurement unit

(c) time movement unit

(d) technique measurement unit

(e) time method unit.

Ans: b

 

35. Time study is

(a) the appraisal, in terms of time, of the value of work involving human effort

(b) machine setting time

(c) time taken by workers to do a job

(d) method of fixing time for workers

(e) method of determining the personnel Requirement.

Ans: a

 

36. Work sampling observations are taken on the basis of

(a) detailed calculations

(b) convenience

(c) table of random numbers

(d) past experience

(e) fixed percentage of daily production.

Ans: c

 

38. One  time  measurement unit(TMU) in method time measurement system equals

(a)     0.0001 minute 

(b)     0.0006 minute

(c)     0.006 minute  

(d)     0.001 minute 

(e)     0.06 minute.

Ans: b

 

39. Basic motion time study gives times for basic motions in ten thousandths of

(a)     second

(b)     minute

(c)     hour

(d)     day

(e)     none of the above.

Ans: b

 

40. Choose the wrong statement. Motion study is used for

(a) improving a work method

(b) improvising a work method

(c) designing a work method

(d)     providing a schematic framework 

(e)     reducing inventory costs.

Ans: e

 

41. Gnatt chart provides information about the

(a) material handling

(b) proper utilisation of manpower

(c) production schedule

(d) efficient working of machine

(e) all of the above.

Ans: c

 

42. ABC analysis deals with

(a) analysis of process chart

(b) flow of material

(c) ordering schedule of job

(d) controlling inventory costs money

(e) all of the above.

Ans: d

 

43. Process layout is employed for

(a)     batch production

(b) continuous type of product

(c) effective utilisation of machines

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: a

 

44. For a product layout the material handling equipment must

(a) have full flexibility

(b) employ conveyor belts, trucks, tractors etc.

(c) be a general purpose type

(d) be designed as special purpose for a particular application

(e) arranging shops according to specialisation of duties.

Ans: d

 

45. Travel charts provide

(a) an idea of the flow of materials at various stages

(b) a compact estimate of the handling which must be done between various work sections

(c) the information for changes required in rearranging material handling equip-ment

(d) an approximate estimate of the han-dling which must be done at a particular station

(e)     solution to handling techniques to achieve most optimum^ results.

Ans: b

 

46. Product layout is employed for

(a) batch production

(b) continuous production1

(c) effective utilisation of machine

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: b

 

48. The process layout is best suited where

(a) specialisation exists

(b) machines are arranged according to se-quence of operation

(c) few number of non-standardised units are to be produced

(d) mass production is envisaged

(e) bought out items are more.

Ans: c

 

49. A low unit cost can be obtained by following

(a)     product layout 

(b)     functional layout

(c) automatic material handling equip¬ment

(d) specialisation of operation

(e) minimum travel time plan and compact layout.

Ans: a

 

50. Military organisation is known as

(a) line organisation

(b) line and staff organisation

(c) functional organisation

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: a

 

51. The main disadvantage of line organisation is

(a) top level executives have to do exces-sive work

(b) structure is rigid

(c) communication delays occur

(d) all of the above

(e) none of the above.

Ans: d

 

52. The main advantage of line organisation is its

(a) effective command and control

(b) defined responsibilities at all levels

(c) rigid discipline in the organisation

(d) ability of quick decision at all levels

(e) all of the above.

Ans: e

 

53. Frederick W. Taylor introduced a system of working known as

(a) line organisation

(b) line and staff organisation

(c) functional organisation

(d) effective organisation

(e) none of the above.

Ans: c

 

54. The salient feature of functional organisation is

(a) strict adherence to specification

(b) separation of planning and design part

(c) each individual maintains functional efficiency

(d) work  is properly planned and dis-tributed

(e) all of the above.

Ans: e

 

55. The most popular type of organisation used for Civil Engineering Constructions is

(a)     line organisation

(b) line and staff organisation

(c) functional organisation

(d) effective organisation

(e) none of the above.

Ans: a

 

56. Templates are used for

(a) a planning layout

(b) flow of material

(c) advancing a programme in automatic machines

(d) copying complicated profiles

(e) none of the above.

Ans: a

 

57. In steel plant the most improtant system for materials handling is

(a)     conveyors       

(b)     cranes and hoists

(c)     trucks

(d)     locos

(e)     none of jhe above.

Ans: d

 

58. Routing prescribes the

(a) flow oftnaterial in the plant

(b) proper utilization of man power

(c) proper utilization of machines

(d) inspection of final product

(e) none of the above.

Ans: a

 

59. Queuing theory deals with problems of

(a) material handling

(b) reducing the waiting time or idle Jajme

(c) better utilization of man services

(d) effective use of machines

(e) none of the above.

Ans: b

 

60. Standard time is defined as

(a) normal time + allowances

(b) normal time + idle time + allowances

(c) normal time + idle time

(d) only normal time for an operation

(e) none of the above.

Ans: a

 

61. Father of industrial engineering is

(a)     Jeck Gilberth 

(b)     Gnatt

(c)     Taylor

(d)     Newton

(e)     none of the above.

Ans: b

 

62. The grouping of activities into organisational units is called

(a) corporate plans

(b) higher level management

(c) functional authority

(d) departmentatidn

(e) company policy.

Ans: d

 

63. Which of the following organisation is preferred in automobile industry

(a)     functional organisation

(b) line organisation

(c) staff organisation

(d) line and staff organisations

(e) scalar organisation.

Ans: d

 

64. Which of the following organisations is best suited for steel plants

(a) functional organisation

(b) line organisation

(c) staff organisation

(d) line, staff and functional organisations

(e) scalar organisation.

Ans: a

 

65. The wastage of material in the store is taken into account by the following method in the evaluation of the material issued from the store

(a) inflated system

(b) primary cost method

(c) current value method

(d) fixed price method

(e) variable price method.

Ans: a

 

66. Which of the following is independent of sales forecast

(a) productivity

(b) inventory control

(c) production planning

(d) production control

(e) capital budgeting.

Ans: a

 

67. Gnatt charts are used for

(a) forecasting sales

(b) production schedule

(c) scheduling and routing

(d) linear programming

(e) none of the above.

Ans: b

 

68. Inventory management consists of

(a) effective running of stores

(b) state of merchandise methods of stro-ing and maintenance etc.

(c) stock control system

(d)     all of the above

(e)     none of the above.

Ans: d

 

69. Gnatt charts provide information about

(a) break even point analysis

(b) production schedule

(c) material handling layout

(d) determining selling price

(e) value analysis.

Ans: b

 

70. Inventory control in production, planning and control aims at

(a)     achieving optimisation

(b) ensuring against market fluctuations

(c) acceptable customer service at low capital investment in inventory

(d)     discounts allowed in bulk purchase 

(e)     regulate supply and demand.

Ans: c

 

71. In inventory control, the economic order quantity is the

(a) optimum lot size