Physiology Multiple choice Questions & Answers

Posted On:February 12, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 480, Rating :

Best Physiology Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Physiology Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Physiology Multiple choice Questions. These Objective type Physiology Questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many Medical Industry.

1. Damage to sensory area 1 of the cerebral cortex results in

a) Loss of perception of pain

b) Loss of tactile and two point discrimination

c) Loss of perception of touch

d) Loss of only tactile discrimination

   Ans:b

MCQs on Physiology

2. Volume of CSF is about

a) 50ml

b) 100ml

c) 150 ml

d) 200 ml

   Ans:c

 

3.Dissymmetria is seen in

a) Extra pyramidal lesions       

b) Cerebellar lesions

c) Pyramidal lesions

d) Cortical lesions

   Ans:b 

 

4.Floculonodular lobe of cerebellum is concerned with

a) Equilibrium

b) Co-ordination

c) Baroreception

d) Chemoreception

   Ans:a

 

5.In the postnatal period the greatest growth in the grey matter of the C.N.S is of 

a) Neuron cell number    

b) Length of axon      

c) Dendritic tree

d) Size of Perikaryon

   Ans:c

 

6.CSF production per minute

a) 0.30-0.35 ml/min

b)0.5ml/min

c)2ml/min

d) 1 ml/min

   Ans:a

 

7.Function of GABA on CNS is

a) Neuronal inhibition    

b) Neuronal activation    

c) Glial cell inhibition     

d) Glial cell activation

   Ans:a

 

8.The EEG rhythm having lowest frequency is:

a) Alpha

b) Beta

c) Delta

d) Theta

   Ans:c

 

9.Medial geniculate body is concerned with

a) Hearing

b) Vision

c) Smell

d) Taste

   Ans:a

 

10.True statement regarding CSF is

a)Daily production < 700 ml

b)CSF analysis rules out active secretion as a cause of formation of CSF

c)It flows from III ventricle to the IV ventricle

d) Produced only by choroid plexus

   Ans:c

 

11. In cerebellar disease, all the statements are correct except

a) The Romberg's sign is positive

b) There is Adiodokokinesia

c) There is pendular knee jerk

d) There is involuntary tremor

 

   Ans:d

 

12.Swallowing center is situated in

a) Midbrain

b) Pons

c) Medulla

d) Cerebellum

 

   Ans:c

 

13.Hyper kinetic syndromes such as chorea and athetosis are usually associated with

    pathological changes in:

a) Motor areas of cerebral cortex

b) Anterior hypothalamus

c) Pathways for recurrent collateral inhibition in the spinal cord     

d) Basal ganglia complex

 

   Ans:d

 

14. An EEG:

a)Provides indication of intelligence

b)Tends to show waves of smaller amplitude during deep sleep than of alert state

c)Show waves with a lower frequency during intense thought than during sleep

d)Is bilaterally symmetrical

 

   Ans:d

 

15.The following is true about brain metabolism except

a) Use fatty acid in starvation

b) In resting state 60% of total energy utilized

c) Ketone bodies are used in starvation

d) Has no energy store

 

   Ans:a

 

16.Satiety center in hypothalamus is regulated by:

a) Gastric dilatation 

b) Blood glucose levels     

c) Blood insulin leve

d) All of the above

 

   Ans:b

 

17. In hippocampus EEG waves are

a) Alpha wave

b) Beta wave

C) 65 mm of Hg

b)55mmofHg

 

   Ans:d

 

18.EEG with spike and dome pattern is characteristic of epilepsy

a) Jacksonian

b) Grandmal

c) Petitmal

d) Temporal lobe 

 

   Ans:c

  

 

19.Buerger waves (alpha waves) of EEG have the rhythm per sec of:

a) 0-4

b)4-7

c)8-13

d) 13-30

 

   Ans:c

 

20.All the following are more in CSF compared to plasma except

a)Mg

b)Cl

c)HC03

d) Glucose

 

   Ans:d

 

21. During light sleep, the sleep spindles that appear have the frequency of:

a) 1 -2/sec

b) 6-12/sec

c) 14-16/sec

d) 21 -26/sec

 

   Ans:c

 

22.Up to what systolic pressure is the brain capable of auto regulation

a) Dorsomedian nucleus of hypothalamus

b) Ventromedian nucleus of hypothalamus 

c) Perifornical region

d) 75mmofHg

 

   Ans:a

 

23. pH of CSF is: 

a) 7.13

b) 7.23

c) 7.33

d) 7.40

 

 Ans:b

 

24.Temporal lobe lesion causes:

a) Homonymous upper quadrantinopia 

b) Homonymous lower quadrantinopia

c) Bitemporal hemianopia

d) Binasal hemianopia

 

   Ans:a

 

25.Hyperphagia results from lesion of

a) Thalamus

b) Cerebral cortex

c) Ventromedial region of supra-optic nucleus

d) Ventrolateral region of supra-optic nucleus

 

   Ans:c

 

26.  Delta waves in EEG are seen in

a) Deep sleep

b) REM sleep       

c) Awake with eyes open

d) Awake with eyes closed

 

   Ans:a

 

27. Nightmares are seen in

a) REM sleep

b) NREM stage II

c) NREM stage III

d) NREM stage IV

 

   Ans:a

 

28.  Which of the following are true of median eminence

a) Portion of ventral hypothalamus

b) Hypothalamo hypophyseal vessels arise here

c) Outside the blood-brain barrier

d) All are correct

 

   Ans:d

 

29.  Unconscious kinesthetic sensations are carried by

a) Posterior columns

b) Ventral spinothalamic tract

c) Anterior spinothalamic tract

d) Lateral spinothalamic tract

 

   Ans:a

 

30. Crossed extensor reflex is a

a) Withdrawal reflex     

b) Postural reflex

c) Monosynaptic reflex     

d) Sympathetic reflex

 

   Ans:a

 

31.Renshaw cell inhibition is an example of

a) Feed-forward inhibition

b) Oscillating motor activity

c) Circuitry for bio feedback

d) All of the above

 

   Ans:a

 

32.Arousal response is mediated by

a) Dorsal column

b) Reticulo activating system

c) Spinothalamic tract

d) Vestibulo cerebellar tract

 

   Ans:b

 

33.All are seen in a spinal reflex except

a) Summation

b) Fatigue

c) Memory

d) Adaptation

 

   Ans:b

 

34.First change to occur in the distal segment of cut nerves

a) Myelin degeneration

b) Axonal degeneration

c) Mitosis of Schwann cell

d) Sprouting

 

   Ans:b

 

35.Maximum increase in pain threshold occurs in which phase of sleep

a) Phase I

b) Phase 3

c) Phase 4

d) REM sleep

 

   Ans:d

 

36.Below pressure, CSF absorption stops

a)60mmCSF

b)68mmCSF

c)80mmCSF

d)50cmCSF

 

   Ans:b

 

37.Phagocytosis in the CNS is done by

a) Astrocytes

b) Schwann cells

c) Microglia

d) Oligocytes

 

   Ans:c

 

38.The condition known as REM sleep is:

a)That point at which the individual becomes aware and alert

b)Referred to paradoxical sleep

c) Characterized by total lack of all muscular activity 

d) Characterized by slow high voltage regular EEG activity

 

   Ans:b

 

39.Gag reflex is mediated by cranial nerve:

a)VH

b)IX

c)X

d)XII

 

   Ans:b

 

40.Hypertonia indicates

a) Upper motor neuron injury 

b) Lower motor neuron injury 

c) Cerebellar lesion

d) Autonomic imbalance

 

   Ans:a

 

41.What is not true for respiration center?

a)Situated in the medulla and pons

b)Sends out regular bursts of impulses to expiratory muscles during quiet respiration

c)sends out regular impulses to expiratory muscles during quiet respiration

d)Is inhibited during swallowing and vomiting

 

   Ans:c

 

42.In brain ischaemia, systemic blood pressure rises, this is called:

a) Monro-kellie doctrine

b) Cushing reflex

c) Auto regulation      

d) White reaction

 

   Ans:b

 

43.Vestibular fibers relay in

a) Vermis

b) Lateral geniculate body

c) Floculonodular lobe of cerebellum

d) Auditory cortex

 

   Ans:c

 

44Vomiting center is situated in the

a) Hypothalamus     

b) Amygdala

c) Pons

d) Medulla

 

   Ans:d

 

45. Broca's area

a) Is situated in temporal lobe 

d) It is synonymous to Wernicke's area

c) Is an area of hearing

b) Is supplied by middle cerebral artery 

 

   Ans:c

 

46.Crude touch sensations are carried by

a) Lateral spinothalamic tract

b) Posterior columns

c) Ventral spinothalamic tract

d) P)tramidal tract

 

   Ans:c

 

47.One of the following is a function of hypothalamus

a) Swallowing

b) Vomiting

c) Respiration      

d) Homeostasis of temperature

 

   Ans:d

 

48.Blood brain barrier is maximum permeable to:

a)Na+

b)K+

c) Chloride

d)CO,

 

   Ans:d

 

49.The basic postural reflex is

a) Crossed extensor reflex      

b) Golgi tendon reflex   

c) Flexor reflex   

d) Positive supporting reflex

 

   Ans:c

 

50.All of the following manifestations are seen in cases of cerebellar damage in human beings except

a) Loss of non-declarative/reflexive memory      

b) Loss of adjustment of ve9tibulo-ocular reflex

c)Static tremor and rigidity

d) Ataxia, atonia and asthenia

 

   Ans:c

 

51.Which of the following reflexes disappear in the absence of functional connections between  the spinal cord and the brain?

a) Swallowing reflex

b) Seating reflex                          

c) Withdrawal reflex

d)Erection of penis

e) All of the above

 

  Ans:a

 

52. In the Neurohypophysis, secretory granules accumulate in:

a) Pituicytes

b) Nerve endings

c) Intercellular spaces

b) Association fibers

 

  Ans:b

 

53.  Conduction in which type of nerve fibers is blocked maximally by pressure

a) C fibers

b) A-alpha fibers

c)A-Beta

d)A-gamma

 

  Ans:c

 

54.Prosapagnosia is

a) Inability to recognize faces    

b) Inability to draw

c) Inability to count

d) Inability to smell

 

  Ans:a

 

55. Pain sensitive part in CNS is

a) Durameter

b) Piameter

c) Brain

d) Pial vessels

 

  Ans:a

 

56.Wallenberg degeneration is seen in

a) Proximal cut end of nerve with cell body 

b) Distal cut end of nerve without cell body 

c) Both the free ends of the cut nerve

d) All are true

 

  Ans:a

 

57.When sensory area-I of the cerebral cortex is ablated

a) Perception of pain is completely abolished     

b) Perception of touch is completely abolished

c)There is loss of tactile localization but two point discrimination is not bolished

d)There is loss of tactile discrimination as well as two-point discrimination

 

  Ans:d

 

58.Injection of hypertonic saline into which area causes diuresis

a) Supraoptic nucleus

b) Paraventricular nucleus

c) Preoptic nucleus

d) Posterior pituitary

 

  Ans:a

 

59.A unilateral upper motor neuron lesion in the internal capsule is best characterized by

a)Diminished use of contra lateral appendages below the lesion

b)Muscle fasciculations        

c)Ipsilateral hypotonicity

 

  Ans:a

 

60. Source of EEG

a) A potential of pyramidal cells

b) A potential of ganglion cells

c)EPSP and IPSP of cortical cells which behave like dipoles

d)After potentials of parietal cortex

 

  Ans:c

 

61. Decerebrate animal results from the following experimental procedure:

a) Removal of the cerebrum

b) Tran section at the upper border of midbrain

c) Inter collicular transection

d) Section above the thalamus

 

  Ans:c

 

62.CSF pressure (lumbar)

a)70-180mmCSF     

b)50-100mmCSF   

c)>200mmCSF

d) 150-250 mm CSF

 

  Ans:a 

 

63.Which of the foUowing sensation is not carried through posterior column?

a) Touch

b) Proprioception

c) Visceral pain

d) All of the above

 

  Ans:c 

 

64. Stereo anesthesia is due to lesion of

a) Nucleus Gracillis     

b) Nucleus cuneatus       

c) Spinoreticular tract

d) Subarachnoid space

 

  Ans:b

 

65.Broca's area is present in

a) Superior temporal Gyrus     

b) Precentral gyrus     

c) Post central gyrus    

d)Inferior frontal gyrus

 

  Ans:d

 

66.The cerebellum:

a)Has a totally inhibitory output from its cortex

b)Has only excitatory signal output from its deep nuclear layers

c)Has conscious interpretation of motor activity

d)Has inhibitory influence on muscle tone in humans

 

  Ans:a

 

67.Hypothalamus regulates all except

a) Food intake          

b)Temperature    

c) Anticipatory rise in heart rate      

d) Hypophysis

 

  Ans:c

 

68.Loss of feel of size & shape of a object is seen in lesions of

a)Tractus solitarius    

b) Tractus cuneatus     

c) Lateral spinothalamic tract    

d)Spinoreticular tract

 

  Ans:b

 

67.The reticular formation is a diffuse collection of:

a) Only sensory neurons

b) Only motor.neurons

c) Only autonomic centers

d) All the above

 

  Ans:d

 

68.CSF is principally secreted by

a) Choroid plexus     

b) Arachnoid granulation   

c) Floor of fourth ventricle   

d)Periaqueductal grey

 

  Ans:a

 

69.Paralysis agitans is accompanied by imbalance of neurotransmitter contents in

a) Globus pa'llidus and substantia nigra

b) Locus ceruleus

c) Putamen

d) Caudate nucleus and subthalamic body

  Ans:a

 

70.In Rrown-Sequard syndrome sensation, that is lost at the same side of lesion is

a) Pain

b) Touch

c) Temperature

d) Proprioception

  Ans:d