MultiMedia Multiple choice Questions & Answers

Posted On:June 2, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 331, Rating :

Best MultiMedia Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to MultiMedia Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of MultiMedia Multiple choice Questions. These Objective type MultiMedia are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

 1. A multimedia file | Multimedia Mcqs

a) is same as any other regular file

b) Must be accessed at specific rate

c) stored on remote server cannot be delivered to its client

d) None of the mentioned

Ans: b

Objective Type Questions On MultiMedia

2. In which type of streaming multimedia file is delivered to the client, but not shared? | Multimedia Mcqs

a) real-time streaming

b) progressive download

c) compression

d) none of the mentioned

Ans: a

 

3. Which one of the following is the characteristic of a multimedia system? | Multimedia Mcqs

a) high storage

b) high data rates

c) both (a) and (b)

d) none of the mentioned

Ans: c

 

4. The delay that occur during the playback of a stream is called | Multimedia Mcqs

a) stream delay

b) playback delay

c) jitter

d) event delay

Ans: c

 

5. Which algorithm can be optimized to meet the timing deadlines and rate requirements of continuous media? | Multimedia Mcqs

a) Earliest-Deadline-First scheduling

b) SCAN-EDF scheduling

c) both (a) and (b)

d) none of the mentioned

Ans: c

 

6. Real time streaming protocol is used | Multimedia Mcqs

a) to control streaming media servers

b) for establishing and controlling media sessions between endpoints

c) to provide real time control of playback of media files from the server

d) all of the mentioned

Ans: d

 

7. In teardown state of real time streaming protocol | Multimedia Mcqs

a) the server resources for client

b) server delivers the stream to client

c) server suspends delivery of stream

d) server breaks down the connection

Ans: d

 

8. Cine Blitz multimedia server supports | Multimedia Mcqs

a) Real time clients

b) Non-real time clients

c) Both (a) and (b)

d) None of the mentioned

Ans: c

 

 

9. Multimedia system require hard real time scheduling | Multimedia Mcqs

a) To ensure critical tasks will be serviced within timing deadlines

b) To deliver the media file to the client

c) To minimize the delay

d) For security

Ans: a

 

10. Which one of the following resource is not necessarily required on a file server? | Multimedia Mcqs

a) Secondary storage

b) Processor

c) Network

d) Monitor

Ans: d

 

11. Which of the following best describes the process of streaming? | Multimedia Mcqs

A) Playing audio files.

B) Delaying playing a multimedia element until enough data has been buffered so the element can play uninterrupted.

C) Reducing the load time of a Web page by streamlining operations.

D) Sending packets to a Web server so improve server performance.

Ans: b

 

12. What does AIFF stand for? | Multimedia Mcqs

A) Audio Interchange File Format

B) Audio Interchange File Folder

C) ASCII Interchange File Format

D) Audio Internet File Format

Ans: A

 

 

13. Which company developed the AU audio format? | Multimedia Mcqs

A) Apple

B) Sun

C) Netscape

D) Cisco

Ans: B

 

14. What does MIDI stand for? | Multimedia Mcqs

A) Musical Internet Digital Interface

B) Musical Internet Digital Interrupt

C) Musical Instrument Digital Interface

D) Musical Instrument Download Interface

Ans: C

 

15. Which one of the following audio formats was developed by Microsoft? | Multimedia Mcqs

A) AIFF

B) MIDI

C) RealAudio

D) WAV

Ans: D

 

16. Which of the following tags cannot be used to include audio on a Web page? | Multimedia Mcqs

A) BGSOUND

B) EMBED

C) MUSIC

D) OBJECT

Ans: C

 

17. Which of the following statements is true? | Multimedia Mcqs

A) MIDI files are generally larger than WAV files.

B) Video files are generally much larger than audio files.

C) Audio and video are one and the same.

D) Nearly all 5 minute movie clips are under 1M in size.

Ans: B

 

18. An audio repository is which of the following? | Multimedia Mcqs

A) A Web presentation that warehouses audio files.

B) A library cataloging all MIDI music.

C) A Web site that provides tutorials on sound.

D) A Web server capable of playing audio files.

Ans: A

 

19. What does AVI stand for? | Multimedia Mcqs

A) Audio for Voice on the Internet

B) Audio Voice Interleaved

C) Audio Video Interleaved

D) Adapted Video for Internet

Ans: C

 

20. Which of the following does MPEG stand for? | Multimedia Mcqs

A) Movie Protocol Experts Group

B) Movie Protocol Experimentation Group

C) Motion Picture Experts Group

D) Movie and Protocols Engineering Group

Ans: C

 

21. Which company developed the Quick Time format? | Multimedia Mcqs

A) Microsoft

B) Juniper

C) Apple

D) Silicon Graphics

Ans: C

 

22. Which of the following file extensions would be used for a Quick Time movie?

A) avi

B) mpg

C) mov

D) sgi

Ans: C

 

23. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?

A) DATA

B) TYPE

C) WIDTH

D) DIMENSION

Ans: D

 

24. Which of the following is sensible HTML code?

A) <PARAM NAME = "autostart" VALUE = "true">

B) <PARAM NAME = "autostart" VALUE = "video/avi">

C) <PARAM NAME = "autostart" VALUE = "audio/avi">

D) <PARAM NAME = "reunion.avi" VALUE = "audio/avi">

Ans: A

 

25. Which of the following is the best definition for Virtual Reality?

A) Any computer game involving graphics.

B) A 3D simulation of a real or imagined environment using computers.

C) A simulator which requires special eye glasses.

D) The process of coding in another dimension.

Ans: B

 

26. VRML stands for which of the following?

A) Very Real Marking Language

B) Virtual Reality Marking Language

C) Virtual Reality Markup Language

D) Virtual Reality Makeup Language

Ans: C

27. Which of the following is the MIME type for a VRML file?

A) model/vrml

B) audio/vrml

C) midi/vrml

D) 3d/vrml

Ans: A

 

28. Which of the following extensions would you not expect to see on a VRML file?

A) wrl

B) wrl.gz

C) wrz

D) vr

Ans: D

 

29. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?

A) BASEMENT

B) BORDER

C) SHAPES

D) HSPACE

Ans: A

 

30. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?

A) CLASSID

B) CODEBASE

C) CODETYPE

D) CODEDEX

Ans: D

 

31. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?

A) USEMAP

B) STANDBY

C) DECLARE

D) INDEX

Ans: D

 

32. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?

A) TABINDEX

B) DATA

C) VSPACE

D) VIDEO

Ans: D

 

33. Which of the following statements is true?

A) It is customary to include an error message before the opening OBJECT tag so viewers who don't have the appropriate plug-in to play the multi-media are informed what they are missing.

B) It is customary to include an error message before all PARAM tags so viewers who don't have the appropriate plug-in to play the multi-media are informed what they are missing.

C) It is customary to include an error message before the closing OBJECT tags so viewers who don't have the appropriate plug-in to play multi-media are informed what they are missing.

D) It is customary to include an error message in a HTML comment so viewers who don't have the appropriate plug-in to play the multi-media are informed what they are missing.

Ans: C

 

34. Which of the following statements is true?

A) Helpers and plug-in are one and the same concepts.

B) Browsers come with all of the necessary plugins for playing multimedia content.

C) From time-to-time you may need to install a new plugin to play a multimedia object.

D) It is not a good idea to virus check plugins since this can delay viewing a multimedia object.

Ans: C

 

35. Which of the following is false?

A) There are at least 100 different plug-ins.

B) Multimedia annoys many Web users because it forces them to learn to program.

C) Standards are evolving for multimedia formats.

D) Compression plays a big role in how fast multimedia elements can be transferred over the Internet.

Ans: B

 

 

36. Which of these is not likely to be the responsibility of a multimedia project?

 

(a) Create interfaces

(b) Ensure the visual consistency of the project

(c) Structure content

(d) Create budgets and timelines for the project

(e) Select media types for content.

  Ans: D

 

37. MIDI stands for:

 

(a) Musical Instrument Digital Interface

(b) Musical Instrument Digital Instruction

(c) MP3 Instrument Digital Interface

(d) Musical Instrument Design Interface

(e) Multimedia Instrument Digital Interface.

Ans: A

 

38. Metal Molds for mass-producing CDs are known as:

(a) Father

(b) Mothers

(c) Sons

(d) Sisters

(e) Brothers.

 Ans: C

 

39. In the top level Domains, .nom specifies:

(a) Commercial entities

(b) Personal sites

(c) non government organizations

(d) cooperatives

(e) online companies and business.

Ans: B

 

40. Interleaving the audio and video segments of a video clip together in a data file is:

(a) Flare

(b) Flattening

(c) Hot Spot

(d) Helical Scan

(e) Father.

Ans: B

 

41. represents_________ tool

(a) Card Based

(b) Page Based

(c) Time Based

(d) Icon Based

(e) Event Driven.

Ans: C

 

42. Space between lines:

(a) Leading

(b) Kerning

(c) Extrude

(d) Expanded

(e) Font Mapping.

Ans: A

 

43. The visual representation of a project that includes a table of contents as well as a chart of the logical flow of the interactive interface is often called 

(a) A master layout

(b) A navigation map

(c) A workflow diagram

(d) A prototype

(e) A synthesizer.

Ans: B

 

44. ITC Franklin Gothic specifies:

(a) Style

(b) Visual Effect

(c) Color

(d) Font

(e) Dimension.

Ans: D

 

45. Hardware that creates sound from a mathematical representation 

(a) Sound Synthesizer 

(b) Stampers

(c) Speaker

(d) Sons

(e) Set top box.

Ans: A

 

46. If the definition for "multimedia" is "a combination of media," what is the best definition for "hypermedia?"

a. Separate media

b. Linked concepts

c. Separate concepts

d. Linked media

Ans: D

 

47. A good example of hypermedia in actual use is:

a. The Internet.

b. Level I videodisc.

c. Videotape.

d. Audiotape.

Ans: A

 

48. What is a major benefit of using multimedia/hypermedia in learning?

a. It makes it possible for students to understand how they learn.

b. It prepares many students for careers in film and theater.

c. It allows students a variety of ways to show their abilities.

d. It increases motivation for learning.

Ans: D

 

49. Research on multimedia and hypermedia systems in education suggests that:

a. Students learn just as well when they explanations verbally rather than through multiple media format.

b. Students have greater comprehension when reading words rather than hearing words.

c. A primary advantage of hypermedia is the rapid search capability.

d. Learning style has an effect on whether hypermedia features are effective.

Ans: C

 

50. Interactive books include:

a. Instructional games

b. Interactive storybooks

c. Interactive texts

d. Both interactive storybooks and texts

Ans: D