Linux Multiple choice Questions and Answers

Posted On:December 31, 2018, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 1021, Rating :

Best Linux Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Linux Objective Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Linux MCQs. These objective type Linux questions are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT companies.

1. Maximum how long can a Linux filename be?

A. 128 bytes

B. 255 bytes 

C. 32 bytes

D. 64 bytes

Ans:  B

multiple choice questions and answers

2. Which combination of keys is used to exit from terminal?

A. Ctrl + t

B. Ctrl + z 

C. Ctrl + d

D. Ctrl + e

Ans:  C

 

3. Which command(s) is/are used to get help about a command in Linux?

A. info

B. man 

C. None of these

D. Both a and b 

Ans:  A&B

 

4. Which of the following OS is not based on Linux?

A. Ubuntu

B. Redhat 

C. CentOs

D. BSD 

Ans:  D

 

5. Which command is used to get the kernel version in Linux?

A. uname -r

B. kernel 

C. uname -n

D. uname -s

Ans:  A

 

6. Which command is used to list all the files in your current directory(including hidden)?

A. ls -l

B. ls -t 

C. ls -a

D. ls -i 

Ans:   C

 

7. Which command is/are used to remove directory in Linux?

A. rmdir

B. rm -r 

C. only b

D. Both a and b

Ans:  D

 

8. Which key combination is used to see all the hidden files in Nautilus file manager?

A. Ctrl + Shift + h

B. Ctrl + h 

C. Ctrl + Alt + h

D. None of the above 

Ans:  B

 

9. Which of the following command is used to create file in Linux? 

A. touch

B. cat 

C. echo

D. All of the above 

Ans:  D

 

10. In Linux everything stored as a 

A. file

B. directory 

C. executables

D. None of the above 

Ans:  A

 

11. Which of the following is not a valid login shell in Linux?

A. C shell

B. Net Shell 

C. Bash Shell

D. Z shell 

Ans: B

 

12. Which command is used to record session in Linux?

A. script

B. session 

C. both a and b

D. none of these

Ans: A

 

13. Which of the following command can be used as an alternative to echo command?

A. print

B. printr 

C. printf

D. none of these 

Ans: C

 

14. Which command is used to change password of your Linux system?

A. password

B. pass 

C. change -p

D. passwd 

Ans: D

 

15. Which command is used see the list of users who are currently logged-in?

A. login

B. users 

C. who

D. which 

Ans: C

 

16. Which directory in Linux contains all the config file of the system?

A. /etc

B. /var 

C. /lib

D. /bin 

Ans: A

 

17. Which of the following command is used to know last shutdown/reboot date and time?

A. last

B. lastlogin 

C. lastreboot

D. lastshutdown

Ans: A

 

18. Which of the following command is used to count number of lines in a file?

A. wc -l

B. wc -c 

C. wc -w

D. None of these

Ans: A

 

19. Which of the following statement is incorrect about /bin and /sbin directory?

A. /sbin contain only binaries essential for booting, restoring,

Recovering, and/or repairing the system in addition to the binaries in /bin.

B. There is no difference between /bin and /sbin, they are just two directories 

C. /bin contains commands that may be used by both the system administrator and by users, but which are required when no other filesystems are mounted.

D. Utilities used for system administration are stored in /sbin. 

Ans: B

 

20. Which of the following command(s) is/are used to reboot a Linux system?

A. shutdown -h

B. reboot 

C. init 6

D. All of the above 

Ans: D

 

21. Total no of run levels in a Linux system?

A. 6

B.

C. 5

D.

Ans: B

 

22. Which command is used to copy entire directory?

A. cp -r

B. cp -i 

C. cp

D. none of these 

Ans: A

 

23. Suppose I am in /etc directory and I want to go to my home directory which command should I use?

A. cd 

B. cd ~ 

C. Both A and B

D. none of these 

Ans: C

 

24. Which special character should be avoided during naming a file?

A. .(dot)

B.

C. _(underscore)

D. -(Hyphen) 

Ans: D

 

25. Which of the following is relative path to /home/sandeep directory?

A. $ cd Desktop/abc

B. $ cd Downloads/abc 

C. Both a and b

D. $ cd /etc

Ans: C

 

26. Suppose currently I am in /home/sandeep/Downloads/abc. After executing cd ../.., where am I now?

A. /home/sandeep

B. /home/sandeep/Downloads 

C. /home

D. None of these 

Ans: A

 

27. Suppose I am in /etc directoy, after executing cd .(single dot), where am I now?

A. /etc

B. /(root) 

C. /home

D. None of these 

Ans: A

 

28. what is the purpose of -i in rm -i command? 

A. It will ask for confirmation before every deletion.

B. It just an extra option  

Ans: A

 

29. mv command can be used to ?

A. Move the file to different directory.

B. Renaming a file 

C. Both a and b.

D. Only a.

Ans: C

 

30. Which of the following command is used to display content of a file in octal format?

A. octal

B. cat 

C. oct

D. od

Ans:  D

 

31. In Linux which of following command do you use to know the purpose of a command?

A. which

B. whatis 

C. what

D. purpose 

Ans: B

 

32. What is the process id of init process?

A. 2

B.

C. 4

D.

Ans: D

 

33. Suppose I have made some changes in my Php.ini file and I want to restart my Apache server, which of following command should I use?

A. sudo service apache2 restart

B. sudo /etc/init.d/apache2 restart 

C. Both A and B

D. Only A 

Ans: C

 

34. Which command is used to show process hierarchy in tree format?

A. ps -tree

B. pstree 

C. ps -t

D. none of these 

Ans: B

 

35. Which of the following command is used to see the content of tar(backup.tar) file without extracting it?

A. tar -xvf backup.tar

B. tar -svf backup.tar 

C. tar -tvf backup.tar

D. none of these

Ans: C

 

36. Which command is used to execute the last command you have executed?

A. !!

B. !-1 

C. Both A and B

D. Only A

Ans: C

 

37. What is the purpose of id command?

A. Print effective and real UID

B. Print effective and real GID 

C. Print effective and real UID and GID

D. None of these 

Ans: C

 

38. Which command is used to print the login shell of an user? 

A. echo $SHELL

B. echo $LOGIN 

C. echo $LSHELL

D. None of the Above 

Ans: A

 

39. Which of the following command return the exit status of last command?

A. $!

B. $$ 

C. $?

D. $# 

Ans: C

 

40. which command is used to print the current working direcotry?

A. pwd

B. echo $PWD 

C. Both A and B

D. Only A

Ans: C

 

41. What is ppid(parent process id) of daemon process in Linux ?

A. any arbitrary number

B. 1

Ans: B

 

42. What is context switch?

A. Process switches from user mode to kernel mode

B. Process switches from kernel mode to user mode 

C. Kernel switches from one process to another process

D. None of these 

Ans: C

 

43. Maximum number of processes exist in Linux system ?

A. 32768 

B. 1024 

C. 2048

D. 16384 

Ans: A

 

44. Which of the following command keep a process running even after you logout from your shell?

A. &

B. nohup 

C. bg

D. hup 

Ans: B

 

45. What is the range of nice number in linux system ? 

A. 0 to 19

B. -20 to 19 

C. -20 to 0

D. -10 to 10 

Ans: B

 

46. On success fork return ______ to parent process ?

A. 0

B.

C. parent process id

D. child process Id 

Ans: D

 

47. Which of the following command kill all the process including shell ?

A. kill kill 0

B. kill -9 kill 0 

C. kill -s kill 0

D. Both B and C 

Ans: D

 

48. Which of the following statement is true ?

A. echo $$ return PID of login shell and echo $? return status of last command 

B. echo $$ return status of last command and echo $? return PID of login shell 

C. echo $$ and echo $? return some integer value of no significance

D. All of the statements are false 

Ans: A

 

49. Priority of the process can be changed using which of the following command ?

A. nice 

B. chpriority 

C. renice

D. Not allowed to change process priority 

Ans: C

 

50. In _______ state of a process, the process will be terminated and the information will still be available in the process table.

A. Interruptible

B. Uninterruptible 

C. Zombie

D. Running

Ans: C