Hardware & Networking Multiple choice Questions & Answers

Posted On:May 31, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 189, Rating :

Best Hardware & Networking Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to Hardware & Networking Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Hardware & Networking Multiple choice Questions. These Objective type Hardware & Networking are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

1) A Compiler is ____. | Hardware and Networking Questions

  A. a combination of computer hardware
  B. a program which translates from one high-level language to another
  C. a program which translates from one high-level to a machine level
  D. None of these
Ans: C
 
Objective Type Questions On Hardware & Networking

2) HTML is used to ______. | Hardware and Networking Questions

  A. Plot complicated graphs
  B. Solve equations
  C. Translate one language into another
D. Author webpages
Ans: D
 

3) What is the difference between fat32,ntfs?  | Hardware and Networking Questions

  A. Fat32- It supports limited capacity of partition. 
NTFS- It supports large capacity of partition. it has security, compression, disk quota.
  B. Fat32-Having Less Security
NTFS- It supports large capacity of partition. it has encryption,compression and security
  C. Fat32- File Allocation Table- It supports limited capacity of partition. Having Low Security and Encryption
NTFS- New Technology File System- It supports large capacity of partition. it has security, compression, disk quota.
  D. A & B
Ans: D
 

4) Memory is made up of | Hardware and Networking Questions

  A. Set of wires
  B. Set of circuits
  C. Large number of cells
  D. All of these
Ans: C
 

5) How do you clear CMOS password? | Hardware and Networking Questions

  A. by changing the jumper setting in the motherboard
  B. by formatting the system
  C. By removing Bios Battery
  D. BY formatting only OS
Ans: A
 

6) LPT stands for | Hardware and Networking Questions

A. Laser Printer
  B. Link Port
  C. Line Printer
  D. Line Port
Ans: C

 

7) Full form of html | Hardware and Networking Questions

  A. hyper text mark lan
  B. hyper text markup language
  C. hyper tile markup language
  D. high text markup language
Ans: B
 

8) A server that can perform no other task besides network services is called | Hardware and Networking Questions

  A. Uno server
  B. Dedicated server
C. Committed server
  D. Service server
Ans: B
 

9) According to ISO, HDLC means | Hardware and Networking Questions

  A. High-level Data Link Control
  B. High-level Data Language Control
  C. Hardware Data link control
  D. None of the above
Ans: A
 

10) How much information can a CD (Compact Disk) usually store? | Hardware and Networking Questions

  A. 10 Mb
  B. 150 Mb
  C. 650 Mb
  D. 1.4 Mb
Ans: C
 

11) What is the full form of CD-ROM? | Hardware and Networking Questions

A. Compact Disk Read Only Memory
  B. Compact Disk Run Only Memory
  C. Closed Disk Read Only Memory
  D. Closed Disk Run Only Memory
Ans: A
 

12) ISP stands for | Hardware and Networking Questions

  A. Internet Service Provider
  B. Internet Security Protocol
  C. Integrated Service Provider
  D. Integrated Security Provider
Ans: A
 

13) When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits | Hardware and Networking Questions

  A. ANSI
  B. ASCII
  C. EBCDIC
  D. ISO
Ans: A
 

14) You are troubleshooting your WinXP system. You want to invoke the Help And Support Center, and you fail. For the Help And Support Center to function, which of the following services must be running? | Hardware and Networking Questions

  A. Svrhelp.exe
  B. Helpsvc.exe
  C. Inisvc.exe
  D. None of the choices
Ans: B
 

15) How many layers are present in TCP/IP model: | Hardware and Networking Questions

  A. 4
  B. 5
  C. 6
  D.
Ans: D
 

16) What is the name of the software that allows us to browse through web pages called? | Hardware and Networking Questions

  A. Mail Client
  B. FTP Client
  C. Messenger
  D. Browser
Ans: D
 

17) IP Addresses has ________ bytes. | Hardware and Networking Questions

  A. 2
  B.
  C. 8
  D. 16
Ans: B
 

18) ISO stands for | Hardware and Networking Questions

  A. International Standard Organization 
  B. International Student Organization
  C. Integrated Services Organization
  D. None
Ans: A
 

19) What is BIOS battery? | Hardware and Networking Questions

  A. This battery is used to change date/Time of system
  B. This battery is used to change BIOS Configuration
  C. A&B
  D. None of these
Ans: A
 

20) A computer which links several PCs together in a network is called a | Hardware and Networking Questions

  A. Minicomputer
  B. Server
  C. Client
  D. Main Frame
Ans: B
 

21) NIC Stands for

  A. Network Interface Card
  B. Network Internal Card
  C. Network Internet Client
  D. Network Input Card
Ans: A
 

22) IP address means

  A. Internet Protocol
  B. Internal power
  C. Intranet protocol
  D. Internal protocol
Ans: A
 

23) Which is a volatile memory

  A. Random Access Memory (RAM)
  B. Read Only Memory (ROM)
  C. Programmeable Read Only Memory
  D. Read Only Memory Programmeable RAM
Ans: A
 

24) Total keys keyboard is most popular

  A. 123
  B. 111
  C. 101
D. 134
Ans: C
 

25) Spool stands for

  A. Serial Printer Object Oriented Language
  B. Simultaneous Peripheral Output On-Line
  C. System Protocol Optimization OutLiner
  D. Single Program Operating system Operation Link
Ans: B
 

26) What is the complete name of UPS?

  A. Unplugged Power Supply
  B. Uninterruptible Power Supply
C. Unplugged Program Supply
  D. Uninterruptible Plug Supply
Ans: B
 

27) How many logical drives is it possible to fit onto a physical disk?

  A. Maximum of 4 logical drives
  B. Maximum of 8 logical drives
  C. Maximum of 16 logical drives
  D. Maximum of 24 logical drives
Ans: D
 

28) wildcards in Windows?

  A. ^,*,<
  B. @,!,É
  C. É,¢,$
  D. *,$,?
Ans: D
 

29) "www" stands for

  A. World Wide Web
  B. World Wide Wares
  C. World Wide War
  D. World Wide Wait
Ans: A
 

30) Approximately how many bytes make one Megabyte.

  A. One Million
  B. Ten Thousand
  C. One Hundred
  D. One Thousand
Ans: A
 

31) SCSI port (pronounced skuzzy) stands for

  A. System Computer Scanning Interface
  B. Small Computer System Interface
  C. Small Computer System Internet
  D. System Computer, System Interfaced
Ans: B
 

32) The cabinet containing the computer’s working parts is known as the

  A. workstation
  B. system unit
  C. local hard drive
  D. none of the above
Ans: A
 

33) Older networks often use another type of cable, called ________

  A. Twisted-pair cable
  B. Unshielded twisted-pair cable
  C. Coaxial cable
  D. Optical Fiber
Ans: C
 

34) A Computer that is On the Network is a

  A. Node
  B. Terminal
  C. Client
  D. Online
Ans: A
 

35) Which of the following devices have a limitation that we can only information to it but cannot erase or modify it

  A. Floppy Disk
  B. Hard Disk
  C. Tape Drive
  D. CDROM
Ans: D
 

36) Which device can understand difference between data & programs?

  A. Input device
  B. Output device
  C. Memory
  D. Microprocessor
Ans: D
 

37) What is the address given to a computer connected to a network called?

  A. System Address
  B. SYSID
  C. Process ID
  D. IP Address
Ans: D
 

38) This network is purely IP based. You are troubleshooting some IP connectivity issues. You are using some of the command line utilities on a connected WinXP PC. Refer to the exhibit. What command can you use to display such result?

  A. ping local host
  B. tracert local
  C. ipconfig -p
  D. ipconfig /all
Ans: D
 

39) PAN stands for

 A. Public Area Network
 B. Private Area Network
 C. Personal Area Network
 D. None
Ans: C
 

40) What is cache memory?

  A. Temporary Memory
  B. Random access Memory
  C. Disk Memory
  D. None of these
Ans: A
 

41) Which device allows your computer to talk to other computers over a telephone line as well as access the internet?

  A. CD-ROM drive
  B. Hard Drive
  C. RAM
  D. Modem
Ans: D
 

42) You are requested to disable a particular hardware device, which is built into the motherboard. Which of the following are the valid ways to do so?

 A. Right-click the My Computer icon on the desktop, choose Properties, and then select Device Management
 B. From a command prompt, enter ilocaldev.msc
 C. Right-click the My Computer icon on the desktop, choose Manage, and then select Device Manager
 D. No Answer is Correct
Ans: C
 

43) Which of the following is not an output device?

  A. Printer
B. Keyboard
  C. Monitor
  D. Speakers
Ans: B
 

44) which is related to the harddisk?

  A. SAS and SCSI
  B. SATA Serial ATA or Serial Advanced Technology Attachment
  C. IDE
  D. All of the Above
Ans: D
 

45) Brain of a computer system

  A. Control Unit
  B. Arithmetic Logic Unit
  C. Central Processing Unit
  D. memory
Ans: D
 

46) Primary memory stores

  A. Data alone
  B. Programs alone
  C. Results alone
  D. All of these
Ans: D
 

47) Modem stands for

  A. Monetary Demarkation
  B. Monetary Devaluation Exchange Mechanism
  C. Modulator Demodulater
  D. Memory Demagnetization
Ans: C
 

48) Unit of a computer system is the unit where place where the actual executions of instructions takes place during processing operation ?

  A. control unit
  B. Arithmetic Logic Unit
  C. Central Processing Unit
  D. memory
Ans: B

49) What does SDLC mean in Networking protocol ?

  A. Software Data Link Control
  B. Synchronous Data Link Control
  C. Software development life cycle
  D. Synchronous data development cycle
Ans: B
 

50) Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

  A. Floppy Disk
  B. Hard Disk
  C. Compact Disk
  D. Magneto Optic Disk
Ans: B
 

51) Which of the following is used to store data and programs for repeated use, can be added and deleted at will, and will not lose its data when power is removed?

  A. L3 Cache
  B. Hard drive 
  C. ROM
  D. Ram
Ans: B
 

52) How many usable IP addresses can you get from a conventional Class C address?

  A. 254 
  B. 128
  C. 256
  D. 192
Ans: A
 

54) Where can you view, disable and enable services that run at startup?

  A. device manager
  B. Windows Explorer
  C. msconfig 
  D. regedit32
Ans: C points earned: 0 out of 2
 

55) Which of the following is not a valid Windows startup mode? 

  A. last known good configuration
  B. DOS safe mode 
  C. safe mode
  D. start Windows normally
Ans: B points earned: 0 out of 2
 

56) To trace the route to Google's Web server type ___________________ at the command prompt.

  A. trace\www.google.com
  B. trace route\www.google.com
  C. tracer www.google.com
  D. tracert www.google.com 
Ans: C points earned: 0 out of 2
 

57) Your HDD does not respond upon powering ON your computer. What is the most likely problem?:

  A. Bad data cable
  B. Incorrect jumper setting on drive
  C. Loose Molex connector 
  D. Virus
Ans: C
 

58) "By Ohm's Law, current is ___________  proportional to voltage.

  A. Directly 
  B. Inversely
  C. Both
  D. None
Ans: A
 

59) What is the maximum number of computers allowed on a peer to peer network in Windows XP?                                    

  A. 5
  B. 3
  C. 128
  D.
Ans: D
 

60) How would the number 231 be expressed as a binary number?

  A. 11011111
  B. 11011011
  C. 11100111 
  D. 11010011
Ans: C
 

61) What is the loopback test that verifies that TCP/IP is working on a computer?

  A. 255.255.0.0
  B. 192.0.0.1
  C. 169.254.0.1
  D. 127.0.0.1 
Ans: D
 

62) How many USB Devices can be connected together without using more than 1 IRQ?

  A. 20
  B. 4
  C. 127 
  D. 9
Ans: 
 

63) POP (Post Office Protocol) is used to send e-mail to an e-mail server and SMTP (Simple Mail Transfer Protocol is used to receive e-mail from an e-mail server.

  A. True
  B. False 
Ans: B
 

64) Windows Desktop contains which of the following:                                    

  A. start menu
  B. All programs
  C. taskbar
  D. My Computer 
Ans: D
 

65) which of the following statements are related to inductor?

  A. inductor is made up of coils
  B. opposes the change in flow of current 
  C. unit of inductor is known as inductance
  D. inductor opposes current
Ans: A,B