DNS Multiple choice Questions & Answers

Posted On:May 31, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 115, Rating :

Best DNS Objective type Questions and Answers

Dear Readers, Welcome to DNS Objective Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of DNS Multiple choice Questions. These Objective type DNS are very important for campus placement test and job interviews. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview and these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT & Non IT Industry.

 

1) What is the name of the file, where we define our parent domain, or domain above us (in Linux Ubuntu)?

  A. /etc/bind/named

  B. /etc/bind/named.conf

  C. /etc/bind/named.conf.local

  D. /etc/bind/named.conf.options (Your Answer)

Ans: D

 Objective Type Questions On DNS

2) What is the setting to tell the secondary DNS, that there was a change in primary DNS that has to be updated?

  A. serial (Correct Answer)

  B. refresh

  C. retry

  D. expiry (Your Answer)

Ans: A

 

3) What is the name of the file, where we define our domain (in Linux Ubuntu)?

A. /etc/bind/named

  B. /etc/bind/named.conf

  C. /etc/bind/named.conf.local (Correct Answer)

  D. /etc/bind/named.conf.options (Your Answer)

Ans: C

 

4) What is the setting to tell the secondary DNS, WHEN to contact and update configuration files in primary DNS?

  A. serial

  B. refresh (Correct Answer)

  C. retry

  D. expiry (Your Answer)

Ans: B

 

5) How many domains in http://www.google.com?

  A. 1

  B. 2

  C. 3 (Correct Answer)

  D. 4 (Your Answer)

Ans: C

 

6) What is the name of DNS client configuration file?

A. /etc/resolv

  B. /etc/hostname

  C. /etc/resolv.conf (Correct Answer)

  D. /etc/hostname.conf (Your Answer)

Ans: C

 

7) What is the name of configuration file that could resolve host names to IP Address locally?

A. /etc/host

  B. /etc/hosts (Correct Answer)

  C. /etc/host.conf

  D. /etc/hostname (Your Answer)

Ans: B

 

8) What is the host name part of http://www.google.com?

  A. http

  B. www (Correct Answer)

  C. google

  D. com (Your Answer)

Ans: B

 

9) What is the keyword used to define a domain alias?

A. CNAME (Correct Answer)

  B. NS

  C. MX

  D. PTR (Your Answer)

Ans: A

 

10) What is the keyword used to define a Mail Server?

  A. CNAME

  B. NS

  C. MX (Your Answer)

  D. PTR

Ans: C

 

11. What is the basic function of the nslookup program?

A. To probe the DNS database for various types of information

B. To look up only IP addresses in the DNS database

C. To look up only domain names in the DNS database

D. To look up only SOA records from a company’s database

Ans: A

 

12. What file does the nslookup program use to locate a name server?

A. The /etc/named.boot file

B. The /var/log/messages file

C. The /etc/hosts file

D. The /etc/resolv.conf file

Ans: D

 

13. Besides the name server process, what are the other parts of the BIND package?

 

A. The /etc/named.boot file

B. The /etc/hosts file

C. The name server data files

D. The /etc/resolv.conf file

Ans: A,C

 

14. What is the function of the directory directive in the name server configuration file?

 

A. To declare the server as an authoritative server for a zone

B. To establish the origin domain and name of the root cache file

C. To establish an initial path for later file references

D. To declare the server as a secondary server for a zone

Ans: C

 

15. For what purpose is the BIND root cache file used?

 

A. To serve as a zone file for the loopback address

B. To provide zone files for authoritative servers

C. To serve as a configuration file for the name server

D. To prime the name server with the root server’s addresses

Ans: D

 

16. What command would you use to direct nslookup to use a server other than the one specified in /etc/resolv.conf?

 

A. ls

B. server

C. set type

D. set server

Ans: B

 

17. What command would you use to direct nslookup to extract the SOA and HINFO records?

 

A. ls

B. server

C. set type

D. extract

Ans: C

 

18. How can PNRP names be protected from spoofing or poisoning?

 

A. with digital signatures

B. in perimeter networks

C. Pointer (PTR) records

D. in a highly-secure environment

Ans: A

 

19. What is the most common record type in DNS?

A. name records

B. reverse lookup

C. Host (A) records

D. dnscmd.exe

Ans: C

 

20. In what format are IPv6 addresses usually displayed?

A. canonical name (CNAME)

B. Host (A) records

C. the Mail exchanger (MX) record

D. in hexidecimal format

Ans: D

 

21. What is used to control DNS data replication scope?

A. in a highly-secure environment

B. application directory partitions

C. in the Start of Authority (SOA) record

D. the Mail exchanger (MX) record

Ans: B

 

22. How is a loopback address specified in IPv6?

A. cache.dns

B. 128 bits

C. DHCP

D. ::1

Ans: D

 

23. How are the bits in an IPv6 address organized?

A. canonical name (CNAME)

B. name records

C. reverse lookup

D. into 8 16-bit groups

Ans: D

 

24. What allows PNRP to support service naming?

 

A. the process that DNS uses to remove records that have become stale

B. creating an alternate record or alias for an existing record

C. the fact that a PNRP name includes potential payloads such as service function

D. a referral system that performs lookups based on data known by other systems

Ans: C

 

25. What are the 3 types of IPv6 addresses?

A. link-local, site-local, and global unicast

B. in the Start of Authority (SOA) record

C. dynamic, read-write, and read-only

D. older applications that are unable to use FQDN's

Ans: A

 

26. What is an alias record used for?

A. when you have a large number of single-name clients to support

B. creating an alternate record or alias for an existing record

C. a routable internal address (similar to the 192.168 address space)

D. in an unsecured location facing the internet

Ans: B

 

27. What are the 3 strategies for updating DNS servers?

A. a unique, internet-usable IP address

B. in a highly-secure environment

C. dynamic, read-write, and read-only

D. the Mail exchanger (MX) record

Ans: C

 

28. The DNS Client service itself communicates with DNS servers, and ________ the results that it receives.

A. CPU cache

B. Computer data Storage

C. Operating system

D. Cache

Ans: D

 

29. Microsoft's DNS server can be administered using either a graphical user interface, the "DNS Management Console", or a ________, the dnscmd utility.

A. Unix

B. Command-line interface

C. Windows PowerShell

D. Command-line interpreter

Ans: B

 

30. ________ and various versions of Unix have a generalized name resolver layer.

A. Linux distribution

B. Linux adoption

C. Desktop Linux

D. Live USB

Ans: A

 

31. Prior to ________ and Microsoft Windows 2000 Service Pack 3, the most common problem encountered with Microsoft's DNS server was cache pollution.

A. Windows XP

B. Windows Vista

C. Windows Server 2008

D. Windows Server 2003

Ans: D

 

32. DNS data can be stored either in master files (also known as zone files) or in the ________ database itself.

A. Microsoft Windows

B. Internet Explorer

C. DirectX

D. Active Directory

Ans: D

 

32. Microsoft DNS is the name given to the implementation of domain name system services provided in ________ operating systems.

A. Internet Information Services

B. Microsoft Windows

C. Internet Explorer

D. DirectX

Ans: B

 

33. Also the support of ________ is implemented using a different technique from that of BIND 9, further driving even more incompatibles between the two products.

A. Open Shortest Path First

B. IPv6

C. IPsec

D. IPv4

Ans: B

 

34. The Domain Name System support in Microsoft Windows NT, and thus its derivatives ________, Windows XP, and Windows Server 2003, comprises two clients and a server.

A. Internet Explorer

B. Windows 2000

C. Windows Server 2008

D. Windows Vista

Ans: B

 

35. As of ________, it was the fourth most popular DNS server (counting BIND version 9 separately from versions 8 and 4) for the publication of DNS data.

A. 2006

B. 2007

C. 2004

D. 2003

Ans: C

 

36. Some machines have a Dynamic DNS client, to perform Dynamic DNS Update transactions, registering the machines' names and ________.

A. IP address

B. IPv4

C. Classless Inter-Domain Routing

D. IPv6

Ans: A

37. DNS is used to resolve host names to IP addresses and find services.

A. True 

B. False

Ans: A

 

38. DNS is required if you want resources such as Web servers available on the Internet.

A. True 

B. False

Ans: A

 

39. The most common task a DNS server performs is resolving a host name to an IP address. This is called a forward lookup.

A. True 

B. False

Ans:A

 

40. A reverse lookup allows you to specify an IP address and the DNS server returns the host name that is defined for it.

A. True 

B. False

Ans: A

 

41. BIND is a version of DNS that runs on UNIX/Linux.

A. True 

B. False

Ans: A

 

42. When a DNS server resolves a host name to an IP address, what is the process called?

A. |forward lookup

B. |resolution|

C. |reverse lookup|d.|recursive lookup|

Ans: A

 

43. What DNS record type is responsible for resolving host names to IP addresses?

a.|A|

c.|NS|

b.|MX|

d.|SOA|

Ans: A

 

44. What DNS record type points to a mail server on a domain?

A.|A|

B.|NS|

C.|MX|

D.|SOA|

Ans: C

 

45. What DNS record type holds the IP address of a DNS server with information about the domain?

a.|CNAME|

b.|NS|

c.|MX|

d.|SOA|

Ans: B

 

46. What is the part of the DNS namespace for which a DNS server is responsible?

a.|zone|

b.|SOA|

c.|PTR|

d.|DHCP|

Ans: A

 

47. When monitoring a DNS server, which type of test sends a query to other name servers for resolution? 

A. Simple query

B. Recursive query

C. Forward lookup query

D. Iterative query

Ans: B

 

48. Which of the following DC resource record types would you look for if trying to troubleshoot workstations not being able to log on to a domain? [Check all correct answers]

A. A

B. CNAME

C. SRV

D. MX

Ans: A,C

 

49. Under which of the following circumstances could you use Windows 98 clients in a dynamic update situation? 

A. When the Only Secure Updates option is enabled on the DNS server.

B. When the Allow Dynamic Updates? option is set to Yes on the DNS server.

C. When the Enable Updates For DNS Clients That Do Not Support Dynamic Updates option is enabled on the DHCP server.

D. Legacy clients cannot be supported by dynamic update.

Ans: D

 

50. Which of the following elements is required to successfully install and configure DNS? 

A. DHCP

B. Static IP address

C. Active Directory

D. Windows 2000 clients

Ans: B

 

DNS Multiple choice Questions & Answers