Aircraft Management Multiple choice Questions & Answers

Posted On:May 28, 2019, Posted By: Latest Interview Questions, Views: 161, Rating :

Aircraft Management Objective type Questions & Answers

Dear readers, these Aircraft Management Multiple choice Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your Job interview for the subject of Aircraft Management. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your Job interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer:

1) What type of fuselage construction is used in the A-10 airframe? | Aircraft Management Mcqs 

  A. monocoque

  B. semi-monocoque 

  C. empennage

  D. module

Ans: B

 Objective Type Questions On Aircraft Management

2) What is the name of the shielded and sealed compartments in the cockpit that enclose the pitch and roll flight control system mechanisms? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. the hot area

  B. the black area

  C. the white area 

  D. flight control box

Ans: C

 

3) Which description details the materials used to make the windshield assembly? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. bullet- and bird resistant laminated glass center panel, and bird- chip-resistant curved laminated side panels 

  B. bullet- and bird resistant sheet glass center panel, and bird- chip-resistant curved sheet glass side panels

  C. bullet- and bird resistant laminated glass center panel, and bird- chip-resistant curved laminated plexiglass side panels

  D. bullet- and bird resistant laminated plexiglass center panel, and bird- chip-resistant curved laminated plexiglass side panels

Ans: A

 

4) How is windshield de-icing accomplished? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Isopropyl alcohol sprayed from a heated and pressurized bottle in the nose below the center windscreen

  B. Hot exhaust gases ducted to the center and side windshields from the third stage bleed air from both engines

  C. By an energized heater element embedded in the windshield center panel glass and laminated to the inboard side of the panels outer layers 

  D. By a small heater element centered in the lower portion of each windshield panels that is held in place by a spring-clip

Ans: C

 

5) To which section of the fuselage is the wing attached? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. The empennage

  B. The center section 

  C. The fuselage wing box

  D. The fuselage

Ans: B

 

6) What are the three sections of the wing? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Center 

  B. Left wing

  C. Right wing

  D. Left and right outer panels 

Ans: A , D

 

7) What airframe section consists of the horizontal aand two vertical stabilizers? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. The empennage 

  B. The center section

  C. The fuselage wing box

  D. The fuselage

Ans: A

 

8) How are access panels and doors designate? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Numerically, depending on location 

  B. Numerically, depending on size

  C. Alpha-numerically

  D. By location

Ans: A

 

9) Why is the angle-of-attack vane is considered a dangerous component? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Because the probe extends out from the skin of the airframe

  B. Because the heat generated can cause serious burn injuries 

  C. Because it can be ingested into an engine intake

  D. Because of the potential to become a dropped-object

Ans: B

 

10) How long after engine shutdown are A10 engine exhausts considered hazardous? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. 5 minutes

  B. 10 minutes

  C. 15 minutes 

  D. 20 minutes

Ans: C

 

11) Why must you close the left engine's inboard nacelle door prior to operating the APU? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Because it forms part of the APU exhaust ducting

  B. Because it forms part of the APU intake ducting

  C. Because of the location of the APU exhaust 

  D. Because of the location of the APU intake

Ans: C

 

12) How can noise levels be reduced during engine runs? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. By installing aircraft engine noise suppression devices 

  B. By shutting down the APU after engine start

  C. By running in selected open aircraft run-up areas 

  D. By running engines only during daytime hours - from dawn to dusk

Ans: A,C

 

13) What are the hazards associated with RF radiation? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Damage to the human body/tissues

  B. Ignition of fuel vapors/spark

  C. Accidental firing of electroexplosive devices/EED

  D. All of the above 

Ans: D

 

14) What type of landing gear arrangement does the A-10 have? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Conventional tri-cycle arrangement 

  B. Standard nose wheel and truck assembly

  C. Unconventional crosswing-crab steering tri-cycle arrangement

  D. None of the above

Ans: A

 

15) When the aircraft is airborne, what keeps the MLG strut piston in the fully extended position? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. By an internal downlock

  B. By an external downlock

  C. By left system hydraulic pressure

  D. By the pressurized nitrogen inside the strut 

Ans: D

 

16) What supports the combined weight of the wheel, brake and pressurized piston assembly when the MLG shock strut is fully extended? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. The shock strut mounts

  B. The shock strut

  C. The gland nut 

  D. The trunnion

Ans: C

 

17) If there is doubt that the drag strut actuator is locked, what can you do to determine whether the actuator lock is fully engaged? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Jack the aircraft and conduct a landing gear retraction/extension checkout

  B. Measure the exposed drag strut piston; less than 1/4" is safe 

  C. Measure the exposed drag strut piston; greater than 1/4" is safe

  D. Using a pry bar, apply pressure to the lower side of the drag strut until the downlock segments engage

Ans: B

 

18) What prevents rotation of the exposed MLG wheel during flight? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. The parking brake system pressure

  B. The MLG brake system pressure

  C. The anti-rotation snubber assembly 

  D. The weight-on-wheels switch

Ans: C

 

19) What is used to determine the MLG wheel brake wear? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. A brake-wear depth guage

  B. A squeal indicating pin that connects to the pressure plate

  C. A self-adjusting return spring that connects to the pressure plate 

  D. A hydraulic pressure safety switch that monitors the amount of fluid pressure required to slow the aircraft

Ans: C

 

20) How are the NLG centering cams disengaged? | Aircraft Management Mcqs

 

  A. Automatically when there is weight on the nose wheel 

  B. Mechanically when there is weight on the nose wheel

  C. Automatically when the gear are lowered

  D. Mechanically when the gear are lowered

Ans: A

 

21) What is the difference between the drag strut acutator on the NLG and the actuator on MLG?

 

  A. NLG actuator is smaller

  B. MLG actuator is made from steel

  C. Nothing - they are identical 

  D. None of the above

Ans: C

 

22) What type of tire is used on the NLG wheel and tire assembly?

 

  A. 12 x 7.7, Type VII, 14-ply, low-pressure tubeless

  B. 24 x 7.7, Type VII, 14-ply, low-pressure tubeless

  C. 12 x 7.7, Type VII, 14-ply, high-pressure tubeless

  D. 24 x 7.7, Type VII, 14-ply, high-pressure tubeless 

Ans: D

 

23) If the landing gear handle is down and the gear in transit, what is the indication given by the landing gear warning system? 

 

  A. Red warning light in handle and an audible warning signal in headset 

  B. No warning light in handle and only an audible warning signal in headset

  C. Red warning light in handle and no audible warning signal in headset

  D. None of the above

Ans: A

 

24) What type of hydraulic actuator does teh A-10 nose wheel steering unit use?

 

  A. Rotary-type hydraulic steering actuator 

  B. Sliding-pistion hydraulic actuator

  C. A butterfly-gate hydraulic actuator

  D. None of the above

Ans: A

 

25) Identify the modes of operation for teh nose wheel steering system.

 

  A. Steering 

  B. Fail-safe 

  C. Damper-caster 

  D. None of the above

Ans: A,B,C

 

26) What mode does the nose wheel steering operate in when the steering mode is disengaged?

 

  A. Steering

  B. Fail-safe

  C. Damper-caster 

  D. None of the above

Ans: C

 

27) Why is there a difference between the left and right steering/turning angles?

 

  A. Due to the off-set position of the nose wheel to the right to accomodate the 30mm gun 

  B. Due to the off-set position of the nose wheel to the left to accomodate the 30mm gun

  C. Due to the off-set position of the nose wheel to accomodate the crew entry ladder

  D. None of the above

Ans: A

 

28) What must be done to prevent free-swivel of the nose gear during nose gear jacking?

 

  A. The nose gear wheel assembly must be removed

  B. Install the nose gear jacking lock-pin into the hole in the collar assembly 

  C. Install the nose gear wheel lock-out bar between the nose gear wheel and the mount bolts on the strut

  D. None of the above

Ans: B

 

29) What component of the normal wheel brake system ports metered hydraulic pressure from the landing gear down line to the anti-skid control valve during braking?

 

  A. The brake control valve

  B. The brake system pressure switches

  C. The brake system metering valve

  D. The dual power brake valve 

Ans: D

 

30) How is the emergency brake system activated?

 

  A. Automatically, once primary brake system pressure is lost

  B. Pulling the EMER BRAKE handle aft, and then depressing the brake pedals

  C. Pulling the EMER BRAKE handle aft and depressing the brake pedals simultaneously

  D. Pulling the EMER BRAKE handle aft

Ans: B